Markt 2.0

Omdat we voor onze verbeterde lifestyle een beetje boel meer groente en fruit eten dan normaal, en omdat er nog steeds geen geldboompje in de tuin staat en Gaston ook nog niet echt aanstalten lijkt te hebben om langs te komen, ging ik op zoek naar een supermarkt-alternatief.

We gaan sowieso al wekelijks winkelen bij het Turkse winkeltje bij ons op het winkelcentrum. Daar hebben ze namelijk een eigen slagerij met heerlijk, goed vlees. Lamsbout die ze zo van het lam snijden waar je bij staat. Dat soort vlees dus. Geen waterige kip of gehakt waar bonen aan toe zijn gevoegd of zoiets raars. Bij dit winkeltje hebben ze ook vaak goedkope groente én, wat ook erg leuk is, ze hebben er ook “exotisch” groente en fruit zoals okra, rettich, kumquats en heerlijke dadels en vijgen. Ik hou van dit winkeltje.

IMG_20150826_182835[1]Maar toen ik per toeval een keertje, op mijn vrije donderdag, veel te vroeg uit bed was gedonderd, ik me enorm verveelde, kinderen warm aangekleed had (want het was immers zomer) en besloten had om een rondje winkelcentrum wilde gaan doen, stuiterde ik op “de markt”. Glad vergeten dat die elke donderdag bij ons op het winkelcentrum is.  Normaal ontwijk ik dit tentenkampje altijd. Ik kan dan namelijk met de auto niet vlakbij de winkel parkeren en om nou hé-lé-maal naar het winkelcentrum te lopen, mét twee kinderen, dat was tot kort geleden gewoon geen optie.

Naar de markt gaan klonk mij ook altijd vies suf in de oren. Oude dametjes met  trolley’s die te bang waren om in een groot warenhuis hun panty’s te kopen gaan naar de markt. Of als je het leuk vind om tussen dikke oosterburen om half tien ’s morgens patat met een curryworst wilt vreten, dan ga je naar de markt. Of als je zaterdagmorgen om half zeven met je bezopen uit een kroeg komt rollen en je voor je laatste euro een broodje kopen, dan ga je naar de markt.  Maar goed, we waren er toch dus we gingen het maar een kans geven.

De Wesselerbrink-markt is niet erg groot maar behoorlijk uitgebreid. Groente en fruitkramen, stoffenkraam, broodjeskraam, onderbroekenkraam, viskramen, patatkramen, broodjeskramen, kaas en eierenkraampje en meer. Bij de eerste vreetkraam wilde Boaz natuurlijk al niet meer verder want: ” Mama, ik heb zó’n honger! Ik kan bijna niet meer lopen”. Ik beloofde Boaz een gebakken visje als hij eerst lief met mij mee zou lopen naar de andere kraampjes (kindomkopende loedermoeder I KNOW)

IMG_20150907_214923[1]Het aanbod groente en fruit, keurig uitgestald, is een lust voor het oog. In het waterige zonnetje ziet dit er zo veel mooier en uitnodigender uit dan in het TL-licht van een willekeurige supermarkt.  De prijzen zijn niet veel lager dan in de supermarkt maar vaak hebben de  groenteboerkraampjes een “aanbiedingsstukje” waar seizoensgroente voor erg weinig te krijgen is. Courgette, komkommer, tomaten, paprika : 1 kilo 1 euro! Dat zijn aanbiedingen waar ik blij van word! Grote bakken verschillende soorten aardappelen die je zelf kunt uitzoeken, bieten waar het zand nog aan zit, verse rabarber zonder verpakking, de allerkleinste diepdonkerrode tomaatjes die ik ooit heb gezien. De cactusvijgen die ik mocht proeven, kon ik echt niet laten liggen. Het is werkelijk waar een feestje om hier rond te lopen.

Nadat ik mijn wagen vol geladen had, voor 8 euro meer groente en fruit had gekocht dan de kinderwagen eigenlijk kon dragen, en ik ook nog een grote bos gladiolen voor 4 euro had gekocht moesten we, zoals beloofd, natuurlijk nog even langs de viskraam. Grote verse zalmen, tonijnen, schollen en niet door mij nader te benoemen vissen liggen op een bedje van ijs, Inktvissen, sardines, prachtige schelpdieren.Okay, het is natuurlijk niet de Martkhal * in Rotterdam, maar dit zijn wel droomplekjes voor een smalltown foodie.

IMG_20150907_215100[1]Omdat we op dat moment genoeg vis en vlees hadden, namen we alleen een haring die Boaz helemaal alleen opvrat nadat ik hem had uitgelegd dat het “Nederlandse sushi”. Geen woord aan gelogen, maar dat maakt het voor een sushi-ofiel als Boaz net iets aangenamer.

Ter aanvulling op de wekelijkse supermarktboodschappen vind ik de markt van grote toegevoegde waarde. De prijzen zijn er leuk. Er valt een beetje te onderhandelen. De marktkooplui hebben vaak écht verstand van hun waar en geven met liefde ook tips en recepten weg. Dat de producten niet voorverpakt zijn, en dat je ze zelf gewoon mag uitkiezen, vasthouden, ruiken, proeven, voelen vind ik geweldig! Op zaterdag over de “grote” markt in het centrum van Enschede struinen met het hele gezin nu ook echt een uitje. Overal mogen proeven vindtbBoaz het einde, tussen onze oosterburen staan om een bakje kippenlevertjes te eten maakt David extreem gelukkig (ik heb een extreme hekel aan lever, er mag geen lever in huize de Wolf binnen komen,  geen leverpastei voor de kinderen op het brood, geen plakje leverworst bij de slager, en al helemaal geen kippenlever in mijn pannen! Vandaar dat David moet uitwijken naar de markt. Call me crazy) en Midas geniet gewoon altijd, tenzij hij honger heeft.

Ik heb mijn shopgebied vergroot. Boodschappen doen op de markt: ik kan dit!

*Natuurlijk zet ik “naar de Martkhal in Rotterdam” ook op mijn uitdagingslijstje. Schande dat ik daar überhaupt nog niet ben geweest!

PS dramatisch slechte foto’s omdat én de laptop kapot is en mijn telefoon nog steeds bij de telefoonfabriek ligt en ik bij Gods gratie heel af en toe heel snel even mijn man’s telefoon mag lenen om snel snel een foto te maken. Excuses.

Advertenties

3 thoughts on “Markt 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s