eetdagboek van een loedermoeder

Gisteren las ik met veel genoegen, en een lichtelijke jaloezie, het leuke “dagboek van een  baby van 9 maanden” van annemieke op het eethetbeter.nl.

Jaloers? Ja, jaloers. Want ik zou willen dat ik zo’n gestructureerd verantwoord voedingsschema voor mijn mini-mannen had.

Bij Boaz begonnen we uitstekend. We hadden een strak schema en aten over het algemeen gezonde, verse producten. Ik stond voor Boaz wekelijks een paar uurtjes in de keuken om babyprakjes te maken. Koken, pureren, invriezen: klaar. We gaven hem geen snoep, geen koekjes, geen ijsjes en geen chipjes (op een hoge uitzondering na want ik vond dan wel weer dat je je kind alles moet laten proeven).

Bij Boaz had ik er nog tijd en energie voor en was ons leven een stuk minder gecompliceerd en hectisch. Dat mag natuurlijk geen excuus zijn. Annemieke’s zoontje Fedde is nummer drie en zij weet er blijkbaar ook wel tijd en energie voor te vinden om hem een gezonde basis mee te geven.

Omdat ik ook echt wel wil begin ik iedere maandag weer met goede moed en goede voornemens om een gezonde week tegemoet te gaan. De boodschappen die we halen zijn verantwoord. Er wordt geen frisdrank gekocht, geen snoep, geen koekjes.  Verse groente en veel fruit. Volkoren producten, geen potjes, geen pakjes en geen kant-en-klare dingen. Dit resulteert in een fruitschaal vol exotische vruchten en een koelkast vol verse groenten.  Dat moet goed komen, denk ik dan…

Lees en huiver…

Zomaar een doorsnee dag in “Huize de Wolf”

image

Ik kom om half twee ’s nachts thuis en lig om zes uur ’s morgens, als Midas zijn eerste hongerschreeuw geeft, nog helemaal voor pampus in bed. David moet niet veel later de bus pakken dus krijgt Midas nog een fles pap van hem voor hij de deur uit snelt. Vaak valt Midas met zijn volle buik nog eventjes in slaap en draai ik me ook nog even om. Boaz wordt rond acht uur wakker en sluipt dan naar beneden om tv te gaan kijken terwijl Midas en ik ons ochtenddutje doen. Rond negen uur, half tien, tien uur  zij wij wel genoeg uitgeslapen om naar beneden te gaan. Boaz zit dan al een uurtje of wat op de bank tv te kijken.

Oh ik weet het, een kind zo lang tv laten kijken is ook zo slecht en onverantwoord en vreselijk en op het randje van “we gaan het AMK bellen hoor!” maar hij is dan zo lekker rustig en ik kan dan nog even een paar uurtjes liggen.  

Rond tien uur zitten we dan met z’n drietjes aan de eettafel met een bammetje voor de jongens, een schaaltje yoghurt met honing, noten en havervlokken voor mij, en een kopje thee. Hartstikke gezellig  en nog enigszins opvoedverantwoord, maar zo laat ontbijten schopt het hele lunchschema natuurlijk wel weer in de war.  Rond een uur gooi ik Midas naar bed met een flesje gewone, volle koeienmelk. Rond twee wil Boaz wel een boterham en eet ik meestal een salade. Ook nog best okay.

image

Midas wordt wakker. Ik kleed hem aan, zet hem op de grond bij zijn speelgoed en geef hem een bakje met stukjes brood met pindakaas.  Dit peuzelt hij zelf heerlijk op en hoewel het ook weer niet zo gaat zoals het consultatie bureau graag van mij zou willen zien vind ik het wel heel prettig dat hij zelf een boterham kan eten. Rond vier krijgen de jongens een banaan.

Terwijl ik met een Franse slag het huishouden doe is het, zo ineens, half zes en besef ik me dat ik geen vlees  heb uitgelegd, krijg ik de homp bevroren kipfilet natuurlijk nooit meer op tijd ontdooit en gooi ik maar weer een zak paella in de pan die ik “voor nood” eerder die week in mijn winkelwagentje had gegooid.

image

Soms ben ik zo druk met dingen dat ik helemaal vergeet te koken en heb ik niets klaar tegen de tijd dat Midas echt honger heeft. Zelfs de 12 minuten die het kost om de paella op te warmen is me dan nog te veel werk.  Voor Boaz is dat geen punt. Ik bel David of hij onderweg van school naar huis wat wil meenemen van de Chinees, of de Italiaan, of de Japanner, of de Griek of whatever en Boaz eet dan gewoon ook wat later met ons mee. Midas, die niet zo lang kan wachten, druk ik een zakje knijpfruit in zijn handen en gooi ik later, rond een uurtje of acht, met een fles opvolgmelk in bed.

image

Aan het einde van de week ligt de spinazie voor al mijn geplande sapjes verlept in de koelkast en ligt de fruitschaal nog steeds vol met exotische vruchten en zijn alleen de bananen op : “want bananen zijn zo lekker makkelijk”.  De kokosnoot die ik weken geleden kocht ligt nu voor de sier op de fruitschaal. Ik durf hem niet eens meer open te maken in de veronderstelling dat hij compleet rot van binnen is (kan dat?) 

Ik moet wel eerlijk bekennen dat het er niet altijd zo chaotisch aan toe gaat en dat er ook dagen zijn dat we heerlijk eten met veel groentes, een rijkgevulde salade, verse zoete aardappelfrietjes en een lamskoteletje of zo. Ik kan het wel, en wil het ook echt wel. Het gaat de laatste tijd gewoon heel vaak mis. Iedere drukke week denk ik weer: volgende week is het minder druk, dan hebben we minder stress, dan hebben we meer tijd, dan begin ik met een goed voedingsschema voor onszelf en de jongens. Die week moet echter nog steeds komen…

Maar, wie weet gebeurt het aankomende week!

*Moet zo hard lachen en daarna huilen van het lachen en daarna gewoon huilen van alle drukte die voor volgende week gepland staat*

 


5 reacties op ‘eetdagboek van een loedermoeder

  1. Ohhhh wat heb ik genoten van jullie eetdagboek! Het geeft me ook inspiratie. Misschien moet ik eens een blogje typen over hoe het er écht aan toe gaat in huize eethetbeter. Iets met (heeeel veel) misbaksels, gebrek aan tijd voor de kinderen omdat ik alleen maar oog voor het eten heb en chaos in mijn hoofd. Enne, je bent precies goed zo hoor, helemaal eigen, helemaal op jouw manier ❤ Dikke kus!

  2. Hahah ik moet zo lachen om je blog. Wat schrijf je het eerlijk! Als je zo een drukke moeder bent is het ook super moeilijk om tijd te maken voor gezond en op vaste tijden te eten hoor. Misschien ook de avent stomer aanschaffen? Kan je voor de kleinste toch nog snel wat groente er in gooien met een aardappel ofzo.. doe ik ook als ik heel druk ben en anders de groente verlept in de koelkast ligt!

  3. Lieverd, hier is het erger. Geloof me ‘), ik durf het niet eens op te schrijven. ok dan, ik at vanavond in de auto twee twixen en spoelde die weg met pepdrank en dat was mijn avondmaal. Heb nu maagzuur. Anyway, jullie zien er heel gezond uit, wat heb je mooie kleintjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.