Iets met de sint, oude koeien en een sloot…

Na weer een maaltijd waarbij Boaz de vraag “mag ik al van tafel af?” zo’n zesendertigduizend keer stelde en ik hier langzaam maar zeker een beetje boel gestoord van werd, leek het me verstandig sinterklaas in te schakelen.

Sinterklaas had mij gevraagd om, voor hij die avond bij ons langs zou komen, nog even op een briefje te schrijven hoe het de afgelopen tijd met Boaz was gegaan. Blijkbaar hadden zijn luisterpieten liggen slapen of was zijn Mac gecrasht voordat hij alle info had kunnen op slaan.

En dus schreef ik: Boaz, bijna vier, dol op Dino’s, pas verhuisd,  gaat naar een nieuwe school, zit in de klas bij juf Romy en moet wel aan tafel blijven zitten tot iedereen klaar is met eten.  Als de goedheiligman hem dit laatste even duidelijk wilde maken zodat toekomstig gevraag mij bespaard zou blijven, zou ik hem eeuwig dankbaar zijn.

image

Met lichtelijke spanning kroop Boaz,  toen hij na al zijn neefjes en nichtje eindelijk aan de beurt was, bij Sint op schoot. Braaf vertelde hij over zijn nieuwe school, leuke juf en zijn liefde voor Dino’s. So far, so good.
Toen Sinterklaas hem op zijn hart drukte dat hij toch ook écht aan tafel moest blijven zitten tot iedereen het eten op had, en Boaz vervolgens driftig knikte, dacht ik dat de kous hiermee af was. Één-nul voor moeders.
De “maar mama krijgt soms een bekeuring” woorden die daarna uit zijn peuter bijna kleuter mondje kwam rollen, had ik never nooit niet zien aankomen.
image

Bloedserieus keek hij de sint aan, terwijl de rest van de familie zat te gieren op de bank.
Drie keer raden wie vervolgens bij de sint op schoot moest, uit de doeken moest doen waarom er een bekeuring was geweest, nooit meer te hard mocht rijden en een liedje moest zingen.
Even uitleggen
Zo’n anderhalf jaar geleden, ik was ruim zes maanden zwanger en Boaz was zo goed als zindelijk, reden wij met z’n tweetjes naar huis. Boaz zat te wiebelen op de achterbank want hij moest super nodig plassen. Terwijl ik het gaspedaal verder in trapte moedigde ik de peuter aan om nog heel even op te houden. We waren bíjna thuis. Door de zwangerschapdementie en de angst voor een toekomstig waterballet op de achterbank was ik helemaal vergeten dat ik op de heenweg een stelletje wouten met een lazerpistool had zien staan. Die zelfde wouten stonden er nu weer en beschoten mij met hun lazergun. Een aardige agent plukte me van de weg en vroeg rustig en absoluut niet boos wat de reden was waarom ik zo hard reed. Hormonen en waterballetangst in combinatie met de torenhoge boete waarvan ik wist dat deze zou komen zorgde ervoor dat ik in huilen uit barstte. De arme agent had zichtbaar met mij te doen maar kon me echt niet ongestraft laten gaan. Terwijl hij zijn administratie in orde maakte stroomden dikke zwarte mascaratranen over mijn wangen. Mevrouw, u kunt wel gaan. De boete kunt u over enkele weken via de post verwachten. Nog een fijne dag.
image

Nogsteeds snap ik echt niet dat die agent mij in die toestand liet gaan. Ik kon amper wat door mijn tranen zien. Ik was door mijn onbedwingbare emotionele hysterie een gevaar op de weg.
Nooit gedacht dat deze fout mij anderhalf jaar later nog zou achtervolgen. Maar dankzij Boaz kan ik het knagende schuldgevoel nu van me af schudden.

Dat doen die katholieken wel mooi hé? Opbiechten en bidden (of, zoals in dit geval, zingen) en alles is je vergeven. Amen, Halleluja, lang leve de sint. Een plekje in de hemel is weer veilig gesteld.Top religie!


3 reacties op ‘Iets met de sint, oude koeien en een sloot…

    1. Dat mag na dit ritje ook! Overal en altijd, als de kleren maar droog blijven 😊 plas keurig thuis in de wc gedaan. (heb je instagram? Daar staan filmpjes van bewuste sinterklaasavond op)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.