Too much information?

Hoewel ik me niet helemaal een mamablogger vind (ik blog ook over andere onderwerpen en ik heb gewoon een klein beetje een hekel aan de naam “mamablogger”) zit ik bij een “mamabloggersforum”. Daar barstte vanmorgen een  discussie los.

“Hoeveel informatie en foto’s deel je van je eigen kind op je blog”

Zoals de meesten van jullie wel weten, ik deel bijna alles. Ik deel namen, foto’s waarop ze herkenbaar te zien zijn en informatie (niet altijd even rooskleurig of perfect, want het leven met kinderen is niet perfect). Eigenlijk heb is dat nooit een hele bewuste afweging geweest. Ik begon met bloggen voor een kleine doelgroep. Familie, vrienden, kennissen. Wij kenden hen, zij kenden ons. Niets om geheimzinnig over te doen. Maar nu mijn blog ook door wildvreemden (over de hele wereld! ik maak geen grapje) wordt gelezen zit ik er soms toch wel mee.

Wat nou als de informatie die ik deel op het wereldwijdeweb vroeg of laat tegen mijn kinderen gebruikt wordt? Wat nou als ze later geklierd worden met feitjes die ik in mijn naieve onschuld online heb gegooid? Moet ik alles vanaf nu maar af gaan schermen? Alleen nog maar platte, onpersoonlijke blogs plaatsen en foto’s van de kids verwijderen?

image

Of moet ik ze juist weerbaar maken. Moet ik ze nu al sterk maken, vol zelfvertrouwen, gelukkig met zichzelf ongeacht wat anderen zeggen? Afterall haters will be haters. 

Moet ik bepaalde onderwerpen vermijden omdat het te persoonlijk wordt? Of moet ik juist wel gewoon schrijven. Ook over de minder leuke dingen. Over de slapeloze nachten en hoe gesloopt je daarna kunt zijn en hoe shit het dan allemaal even is en dat je het liefst wilt huilen tot alles weer goed komt. Of over piemeltjes die vast blijven zitten in zwembroekjes. Of over een baby die lang niet zo veel kan als zijn leeftijdsgenootjes en hoeveel zorgen je je daarover kunt maken. Onderwerpen die misschien vallen onder de categorie  “too much information”  maar wel onderwerpen waar heel veel lezers zich aan kunnen spiegelen. Onderwerpen die voor heel veel mensen juist een feest van herkenning kunnen zijn. Soms is het een verademing om te lezen dat je niet alleen bent. Als er door mijn blogs ook maar één piemeltje is gered, één moeder na een  hele bende helse , slapeloze nachten niet het gevoel heeft gehad dat ze de enige op de wereld is die het moederschap kut met de hoofdletter K vindt, of een ouder die de positieve dingen van een sloom kind in zien, dan heb ik mijn doel bereikt.

Ik vind het een lastig onderwerp. Ik wil dat mensen in de toekomst mijn jongens leren kennen zoals ze zijn zonder bevooroordeeld te zijn door mijn blogs. Maar ik wil mezelf ook geen beperkingen op leggen. Schrijven wat ik wil schrijven. Juist gewoon maken wat gewoon is.

Voor nu blijf ik doorgaan met het schrijven van persoonlijke blogs (al is het misschien hier en daar een beetje gecensureerd) met het plaatsen van foto’s (nooit naakt onder de gordel en altijd zo charmant mogelijk. In hoeverre dat mogelijk is met smeerkezen) en hoop ik dat de jongens mij later niet zullen haten om mijn online activiteiten.

Hoe andere bloggers over dit onderwerp denken weet ik ondertussen wel. Er zijn verschillende manieren om hier mee om te gaan en iedereen moet doen waar zij zich prettig bij voelen. Maar hoe vinden jullie “gewone lezers” het? Hoe is het om mij “te kennen” terwijl ik jullie niet ken? Hoe is het om zo veel informatie over mijn kids te hebben zonder ze ooit ontmoet te hebben? En vinden jullie dat ik te ver ga in het delen van persoonlijke informatie? Ik ben heel erg benieuwd!

 

Advertenties

15 thoughts on “Too much information?

 1. Ik vind het belangrijk dat je bij jezelf blijft. Het is zoals het is, let it be! er zijn genoeg eenheidsworst blogs.
  Het is juist leuk, interessant, verdrietig, grappig om te lezen hoe een andere moeder haar moederschap ervaart. Soms leuk, soms niet… Dus keep on going, I like 🙂

 2. Goed dat je er over aan het denken bent geslagen. Ik plaats hele persoonlijke dingen. Ook over mijn dochter. Niet alles maar wel veel . Wel naam, geen foto’s van haar hele gezichtje. Die keuze is bewust. Ik denk dat ik haar weerbaar moet maken. Mensen zullen altijd wat vinden, ook al zet je het niet op een blog. Wanneer ik alleen maar de leuke dingen zou benoemen en of afstandelijk zou schrijven zou ik zo klaar zijn maar zou mijn publiek ook af gaan haken.

 3. Ik geniet enorm van je blogs. Je bent ook een jongensmama, dus herkenbaar voor mij. Maar vooral: je bent zo grappig en je kijkt zo leuk naar de dingen. En tegelijk ook lief. Zou die blog voor de jongens later net geen geweldig archief van moederlijke herinneringen zijn?

 4. Ik volg je blog nog maar een tijdje, maar geniet altijd enorm van je verhalen, de herkenbaarheid vooral, over het plaatsen van foto’s heeft iedereen een eigen mening.
  Mijn zoontje, Felix (felix7n op instagram) is brand enthusiast van Noddles, dus ik plaats ook foto’s waar hij duidelijk op staat, en ja, ook nooit naakt onder de gordel (Noddles staat vooral bekend voor hun broekjes, dus dat zou dan ook raar zijn, haha)

  Verder hoop ik dat je gewoon blijft doen wat je nu doet, leuke verhalen en foto’s en filmpjes van jouw heerlijke ventjes.

 5. Ik volg je blog nog maar sinds paar weken, maar ik lees jouw verhalen altijd met veel plezier. En ik herken mijzelf toch ook vaak door de foto’s en zoals je zegt het leven met kinderen is nu eenmaal niet altijd positief.
  Ik heb toch bedenkingen van mensen die hier zoveel heisa rondmaken, want instagram ookal is jouw profiel prive, misschien is er wel iemand die jou volgt en vanalles printscreens neemt en de wijde wereld instuurt. Er is geen eenduidig antwoord, de toekomst zal het uitwijzen.

  En laten we ook eerlijk zijn, mensen/kinderen die onze kinderen willen raken vinden ook wel manieren zonder informatie van een blog

  1. ja dat is waar, je kunt ze ook niet overal voor beschermen. en zolang je er geen vreselijke dingen op zet of hele rare foto’s moet het ook wel kunnen denk ik. bedankt voor je antwoord en lief dat je me volgt!

 6. Ik vind het ook een moeilijke afweging, en heb er wel voor gekozen om geen dingen te posten over mijn dochter waar ze later eventueel mee gepest zou kunnen worden (ik ga dus bijvoorbeeld niets over luizen schrijven), met foto’s heb ik dan weer geen probleem, zo lang het inderdaad geen naaktfoto’s zijn of zo.

 7. Ik vind je blog ontzettend leuk en eigen. Niet het zoveelste “hoe ik mijn kind naar bed breng: deel 1”.
  Qua informatie/fotos delen kan ik je niet helpen.. ik deel niks, heb geen facebook (meer). Bewuste afweging, mensen die ik regelmatig zie krijgen fotos van mn dochter via whatsapp maar deze delen met de “buitenwereld” daar heb ik de behoefte niet aan. Ook nooit gehad van mezelf trouwens ik had hooguit een profielfoto op facebook en echt iets te melden had ik nooit.
  Ik vraag me wel af wat anderen met de informatie van je kinderen willen qua persterijen (“Ik las op je moeders blog dat je nog niet kon lopen toen je 14 maanden was haha!” Lollig) Ik denk dat het bloggen als ze pubers zijn vervelender wordt voor ze..

 8. Ja, lastig. Mijn inner-me wil gewoon alles delen. Nou ja, bijna alles. Alles tot op zekere hoogte. Ik print veel van mijn blogs uit als die over de kinderen gaan, voor in een schriftje. En zie het als een online dagboek. Maar ja, waarom dan weer online en niet gewoon in Word? Ik heb er eigenlijk niet echt een antwoord op, dus eigenlijk heb je niks aan mijn antwoord. Maar i love your BLOG!!!

 9. Stukje later dan dit berichtje gepost is, maar wilde toch even reageren. Je hebt een briljante blog! Ik lees ‘m met heel veel plezier! De openheid en eerlijkheid maken dat je je als ouder realiseert dat je nooit de enige bent met de problemen en overwegingen die je hebt. En over dat delen; ik denk niet dat het een probleem is – weet niet of het bijdraagt aan weerbaarheid, maar het beïnvloedt het ook niet negatief 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s