Rib uit mijn lijf-mijlpaal

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik de eerste brief. Een brief die ik niet opende. Een brief waaraan ik aan het logo al kon aflezen waar de brief over zou gaan. Een brief die ik heel vakkundig onder in een laatje heb gelegd en waarna nooit meer heb omgekeken. Kop in het zand. Wat je niet ziet bestaat niet. Struisvogel is my middle name. 

Een paar maanden later kreeg ik nog een brief. Maar toen ik was zo druk met verhuizen en dozen pakken en opruimen en weggooien en oeps, de brief is op miraculeuze wijze ergens bij het oud papier  terecht gekomen (want ik gooi natuurlijk wel alles netjes gescheiden weg) .

Begin januari kwam er nog een brief.  Een brief die ik per ongeluk opende en las en mij een lichtelijke hartverzakking bezorgde. Of ik even €498 wilde overmaken aan de lieve mensen van DUO.

In een duister verleden heb ik een opleiding gevolgd. Acht hele jaren heb ik geprobeerd om een diploma “Communicatie/ Journalistiek” te bemachtigen. #FAIL.

En nu wilde DUO dus graag geld zien. Heel veel geld. Nou, lieve mensen van de DUO, ik dacht het dus even niet! Ik wilde wel nieuw behang voor de slaapkamer kopen. En een nieuwe bank. En nieuwe pannen. Maar mijn studieschuld aflossen, dat wilde ik niet. Struisvogel 2.0 modus aan.

img_20160420_215451.jpgIn februari kwam er nog eentje, en in maart nog eentje, en toen kwam er een aanmaning. En toen werd ik wel een beetje bang. Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar deze struisvogel heeft geen €1500 euro onder de matras, of in een oude sok. En ik had ergens gehoord dat de deurwaarders niet zulke lieve, vergevensgezinde mensen zijn.

Met lood in de schoenen bel ik begin april met de DUO en, eerlijk is eerlijk, het zijn lieve mensen. Lieve mensen die heel behulpzaam zijn. Lieve mensen die mij vertellen dat ik de gekregen brieven als niet verzonden mag beschouwen. Bij DUO hebben ze een vertraging opgelopen met het herberekenen van de aflossingen van de studieschulden en in plaats van €498 moet ik maar €40 euro per maand betalen.  Heel lief vragen ze mij of ik dat voor het einde van de maand dit bedrag (keer 3 want zoveel maanden dat ik al had moeten aflossen zijn er inmiddels verstreken) wil betalen. Struisvogel strijkt over haar hart. Struisvogel zal braaf betalen.  

Ik heb dus zojuist mijn allereerste afbetaling van mijn studieschuld gedaan. Dat is wel even een dingetje hoor. Een heuse mijlpaal. Een rib uit mijn lijf, dat ook.  Maar, dankzij de lieve mensen van DUO is het maar een klein, zwevend ribje.  Zo’n ribje die ergens onderaan de mijn ribbenkast zweeft. Zo’n ribje die je niet echt nodig hebt. Niet die grote die mijn hart moet beschermen.  I’ll life. Arm maar gelukkig. 

img_20160420_222856.jpgVorig jaar kreeg ik een brief die ik heel vakkundig onder in een laatje heb gelegd en nooit meer weer heb gezien. Als ik 48 jaar en fit en vrolijk en rimpelvrij ben hoop ik dat ik de laatste brief van DUO mag krijgen met het laatste betalingsverzoek. Die brief komt in een lijstje, met een gouden randje, en die leg ik heel voorzichtig ergens in een laatje. Want een ingelijste rekening aan de muur is natuurlijk gewoon hartstikke lelijk.

Advertenties

13 thoughts on “Rib uit mijn lijf-mijlpaal

  1. Met mijn minimum inkomen sta ik voorlopig nog op 0 euro in de maand terugbetalen. En dat is maar goed ook. Als ik alles terug zou moeten betalen zijn mijn achterkleinkinderen daar nog mee bezig vrees ik. Oeps!

  2. Haha toen ik nog alleen woonde had ik een la. Een la voor belangrijke post. Belangrijke post die ik liever niet opende. Ik herken jouw struisvogelpolitiek dus als geen ander…;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s