DIY: Nieuwe stoelbekleding

Het grote kluswerk zit erop. Al een tijdje. Daarna waren we een beetje klusmoe. Te klusmoe om de laatste puntjes op de verrassend vele i’tjes te zetten.Langzaam pakken we de draad weer op en pakken we alle i’tjes aan. Één voor één! 

img_20160425_205417.jpgBoven op onze kamer pronkt een oud stoeltje. Een stoeltje dat ik voor de verhuizing al zwart had geschilderd en waarvan ik de oude groene bekleding had vervangen met een hip,okergeel nieuw stofje. Okergeel mag dan hip zijn (geweest), ik vond er eigenlijk nooit zoveel aan. Ik heb ooit ook een salon tafel zwart/wit/okergeel geverfd. Deze heb ik, zodra de verf droog was, op marktplaats gezet. Gratis af te halen.  Geel en ik zijn geen vriendjes.

Nieuw huis, nieuwe bekleding!

Ik wilde in eerste instantie iets wits. Of iets zwarts. Of iets zwartwits. Maar toen ik een vrolijk gebloemd ribstofje bij de stoffenwinkel zag liggen wist ik dat dat stofje de juiste was.  Beetje ouderwets,  beetje modern, beetje boel vrolijk en vrouwelijk. Precies goed!

img_20160425_205547.jpgHet vervangen van de bekleding van een stoeltje met een losse zitting is behoorlijk eenvoudig. Je hebt nodig: een stofschaar, een hamer, een platte schroevendraaier, een tangetje en nieuwe stof. (oh, en een handige Harrry die de oude nageltjes heel eenvoudig weet te verwijderen is ook niet verkeerd )

dsc_4663.jpgOm te beginnen wip je de zitting uit het stoeltje en draait deze om.  Leg de zitting op een vlakke ondergrond. De oude stof zit aan de onderkant van de zitting met kleine nageltjes in het houten frame vast gespijkerd. Over de veren zit een beschermende stof. Met een schroevendraaier of de achterkant van een hamer verwijder je de nageltjes. Pas op dat je de beschermende stof niet scheurt. Als deze nog in takt is kun je hem namelijk heel goed weer gebruiken.

Vervolgens verwijder je de tweede rij nageltjes die onder de beschermende stof in het hout zaten. Deze houden de bekleding op de plaats.
Probeer de nageltjes voorzichtig te verwijderen zodat je ze weer kunt gebruiken. Nieuwe nageltjes zijn te koop bij speciaal zaken maar waarom nieuwe kopen als de oude nog een ronde mee kunnen?

img_20160425_213208.jpgZodra alle nageltjes verwijderd zijn kun je de oude bekleding verwijderen. Deze gebruik je vervolgens als mal om de nieuwe stof op maat te knippen.

Leg de stof met de print naar beneden op een vlakke ondergrond en leg de zitting met de veren naar boven op de stof. De veren van mijn stoeltje zijn oud en roestig. Eentje is zelfs geknapt. Boven alles zijn ze buitengewoon prachtig!  Zodra de nieuwe bekleding er over zit, zie je helaas niets meer van de  veren. Gelukkig hebben we de foto’s nog!

img_20160425_205847.jpgMaar goed, terug naar de stof. Zorg dat de stof recht ligt. Dit is bij een effen stof minder belangrijk dan bij een stof met een print. Vouw de rand van de stof dubbel, sla deze om het houten frame en nagel het vast. Begin in het midden van iedere zijde. Dan de hoekjes. Vouw de stof om de hoekjes heen alsof je een cadeautje in pakt. Nagel daarna de stof op meerdere plaatsen vast.
Dek de onderkant af met de oude, beschermende stof en nagel deze op dezelfde manier vast. Wip de zitting weer in de stoel en…

img_20160425_205909.jpgTadaa!  Kind kan de was doen! Het stoeltje heeft binnen de kortste tijd een compleet andere look. De kosten? €4,50,  bloed,  zweet en tranen. Gekkigheid,  zo moeilijk is het helemaal niet. Zo goedkoop wel!

Mijn stoeltje, al honderd jaar oud, wordt amper nog als stoel gebruikt. Vandaar dat ik de oude zitting opnieuw gebruikt heb. De stof die ik uit heb gezocht is behoorlijk stevig maar niet ideaal voor een zitting waarop dagelijks meerdere kontjes neerstrijken. Wil je jouw te pimpen stoeltje vaker gebruiken, vraag dan eerst even na welke stof geschikt is.

img_20160425_212534.jpg

Het stoeltje is zo leuk gelukt dat hij van David in de woonkamer mag staan. Een beter compliment kun je niet krijgen!

Oh, terwijl ik toch bezig was heb ik meteen de gordijnen op de slaapkamer ingekort.

Twee i’tjes in één klap! Nog maar zevenduizend i’tjes te gaan…


5 reacties op ‘DIY: Nieuwe stoelbekleding

  1. Hier heb ik dan geen geduld voor. Maar ik vind het wel gaaf geworden! Het patroon spreekt me niet aan, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik word eerder blij van zwart met doodskopjes 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.