vriendschap op afspraak

David en ik hebben een discussie. Dat hebben we nog wel eens.

Terwijl wij met z’n allen in de auto zitten onderweg naar de Koningin Juliana Toren. Tussen het meezingen met de radio, de kinderen broodjes aanreiken en de routeplanner instellen deel ik mede dat “een vriendin over een week of zes komt eten.”

David vindt het belachelijk. Hij vindt het idioot dat vrienden afspraken moeten maken om over zes weken langs te komen. Vrienden zouden spontaan langs moeten kunnen komen. Mee eten kan altijd, onze vriezer ligt vol. En iedereen is altijd welkom.

Ik snap hem wel. Ik hou er ook van, zo’n zoete inval. Kom maar binnen, let niet op de zooi en drink een borrel. Maar ik weet uit ervaring dat dat gewoon niet meer zo gemakkelijk gaat als vroeger.

David heeft een baan. Ik heb een baan. De vrienden in kwestie hebben vaak ook een baan. Daarnaast zijn er natuurlijk nog verjaardagen, bruiloften, en etentjes met andere vrienden die de agenda al aardig vullen.En kinderen. En kinderen met hun eigen plannen en verplichtingen en clubjes en hobby’s. Leg al die agenda’s maar eens naast elkaar.

Op die paar dagen in de maand dat we niets in de planning hebben en gewoon thuis zijn kan het zo maar gebeuren dat wij / het huis niet echt aantoonbaar zijn. Een pyjamadagje te midden van een bende duplo is namelijk ook wel heel erg fijn.

Maar is het echt zo erg? Hebben alle “grote mensen”  last van dit fenomeen? Is dit hoe het leven van een volwassene eruit ziet? Alles op afspraak om de rust te kunnen bewaren. Alles weken van te voren inplannen om elkaar te kunnen blijven zien? Of ben ik de enige die heel slecht kan plannen en heel weinig vrije tijd heeft.

Ik weet het niet. Misschien heeft David gelijk en moet ik er niet zo’n ding van maken. Maar de angst om dan niemand meer te zien omdat iedereen te druk is voor “een zoete inval” is te groot om dan maar niets meer te plannen.

En dus plan ik visites en avondjes weg en etentjes in. Soms wel zes weken van te voren. Als dit “de nieuwe vriendschap 2.0” is, dan is dat maar zo. Maar liever zo dan dat er steeds mensen voor een dichte deur komen te staan. Of voor een deur die door de troep gewoon niet eens meer open kan.

David en ik hadden een discussie. Dat hebben we nog wel eens. Maar het komt altijd goed, en dan doe ik uiteindelijk toch wat ik zelf wil.

 

 


9 reacties op ‘vriendschap op afspraak

  1. ja hoor! Nu ben ik nogal van het plannen dus deed ik dat altijd al wel. Maar we wilden met mijn collega dames sushi gaan eten en daar moesten we bijna 8 weken voor uitrekken. Iedereen heeft wel iets op een vaste dag, of vriendlief zodat jij thuis moet blijven. Ik vind dat heel jammer, maar verheug me wel al 8 weken op de ‘sushidag’! Wel heb ik 1 vriendin (zonder kinderen) die mij altijd 1 dag of zelfs 1 uur van te voren vraagt mee te gaan naar een concert of opening of iets dergelijks en ik kan dan bijna nooit, voel ik me altijd heel rot over…

  2. Wij plannen inderdaad etentjes vaak al ver van tevoren of afspraken met vrienden die verder weg wonen. Met vriendinnen doe ik vaak gewoon spontaan een bakkie koffie of gaan we even shoppen. De kids gaan dan gewoon mee. Mijn man heeft een vaste avond in de week waarop hij vaak met vrienden afspreekt die goed met zijn werk (nachtwerk) te combineren is.

  3. Het is jammer dat het zo moet, maar ook hier afspraken. En steeds minder, want o zo weinig energie. En tegelijkertijd ZO dankbaar omdat ik bv gisteren welkom was bij twee heerlijke vrienden die een bordje eten klaar hadden staan.

  4. Ik erger mij echt ontzettend aan dit geplan. Neemt niet weg dat het bij mij met sommige vriendinnen precies hetelfde gaat hoor. Maar dan ligt eigenlijk niet aan mij. Ik denk dat iedereen tegenwoordig zooooveel inpland dat je inderdaad soms pas over 6 weken kunt koffie drinken met iemand. Stiekem heb ik dan altijd zoiets van ‘weet je wat, laat maar lekker zitten!’ Maarja, ik wil die vriendin wel zien haha.. Lastig!

    1. Ik heb ook vriendinnen die ik bel als ik even niets te doen heb. hebben ze tijd dan kom ik, anders bel ik over een paar dagen wel weer… Maar dat zijn ook vriendinnen die in de buurt wonen en vaker zie. Ik hou ook echt niet van het geplan maar heb zo het idee dat dat moet! Misschien moet ik het eens los laten en relaxter zijn… Lastig ☺

  5. Ook hier gaat het meeste gewoon op afspraak hoor! Iedereen heeft een volle agenda en op de één of andere manier matchen die nooit met de mijne.. Het komt wel eens voor dat we elkaar tussendoor alsnog even zien, maar als we verder niets van te voren plannen, vraag ik me af hoe vaak we elkaar echt zullen zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.