Wij herdenken…

De vlag mag uit. Voor de tweede keer sinds wij in ons nieuwe huis wonen mag de vlag uit. Alleen vandaag gaat de vlag halfstok. Want op 4 mei herdenken wij.

Ik probeer Boaz uit te leggen waarom de vlag halfstok gaat vandaag, zonder er te bloederig, gruwelijk, gedetailleerd op in te gaan.

img_20160503_113949.jpg“Heel lang geleden, toen oude opa nog een kleine jongen was, waren er een paar slechte mensen uit een ander land en die wilde ons land graag hebben”
“Maar dat mag toch niet?!”
“Nee dat mag niet. Daarom gingen heel veel mensen vechten met de stoute mensen zodat ze ons land niet konden krijgen.”
“Hadden de goede mensen geweren?”
“Ja, ze hadden geweren. En er kwamen ook mensen uit andere landen om ons te helpen. Met z’n allen hebben al die goede mensen heel goed gevochten en op een dag hadden we gewonnen van de slechte mensen. Toen was ons land weer van ons.”
“Daarom is het een beetje feest en mag de vlag aan!”
“De vlag mag uit. Morgen. Dan is het feest en dan gaan we vieren dat we het heel lang geleden hebben gewonnen van de slechte mensen en dat Nederland nog steeds van ons is. Maar vandaag gaat de vlag halfstok. Niet helemaal tot boven in de mast. Als de vlag half stok gaat kan iedereen zien dat je een beetje verdrietig bent. Een beetje verdrietig omdat er ook heel veel goede mensen zijn gestorven toen ze gingen vechten.”

Boaz moet even verwerken. Hij kijkt uit het raam terwijl wij langs rijen halfstok hangende vlaggen rijden.

img_20160503_113936.jpg“Hadden de slechte mensen vuur?” vraagt hij uiteindelijk.
Hij moest eens weten wat die slechte mensen allemaal hadden. Ik verziek zijn jonge hersentjes nog maar even niet met al die informatie en ik knik. “Ja, de slechte mensen hadden vuur.”
“Goede mensen hebben altijd marshmallows. Zij hebben natuurlijk marshmallows gegeven aan de slechte mensen. Eerst gingen zie die proeven. Ze vonden ze eerst natuurlijk super lekker. Hebben er toen veel te veel gegeten en kregen super buikpijn en boem… dood.”

Och lieverd. Mijn kleine, onschuldige, fantasierijke kind. Als jij toch de baas over de wereld zou zijn, en we de slechte mensen konden afschrikken met geroosterde spekjes. Hoe mooi zou dan alles zijn.

img_20160503_114006.jpgVandaag gaat de vlag halfstok. Zodat de hele wereld kan zien dat we een beetje verdrietig zijn. Een beetje verdrietig om al die mensen die toen, heel lang geleden, zijn gestorven tijdens het vechten.Voor al die mensen die nu sterven tijdens het vechten. Maar ook verdrietig om al die kindjes die niet meer zo onschuldig zijn als mijn eigen kind. Om al die kindjes die dondersgoed weten wat slechte mensen allemaal kunnen doen en dat er veel meer dan marshmallows voor nodig is om de slechte mensen te overmeesteren.

En morgen, morgen mag de vlag weer “aan”. Zodat de hele wereld kan zien dat wij heel gelukkig zijn, juist omdat wij niet eens kunnen indenken hoe het is…


3 reacties op ‘Wij herdenken…

  1. Ahhh lieve Boaz.. wat heb je ook dit weer goed uitgelegd, en hoe hij er dan op reageert… wat een schat, hij moest eens weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s