rabarber-aardbei taart

Afgelopen woensdag was een beetje een spannende dag voor het bedrijf waar ik werk. Omdat ik altijd relaxt word van bakken besluit ik een taartje te maken. Mocht er goed nieuws komen, kunnen we dat vieren met taart. Mocht het toch minder goed uit pakken, dan is er altijd nog troosttaart. Win Win.

Een tijdje geleden kocht ik rabarber met de bedoeling deze te juicen. Van juicen is de laatste tijd weer barweinig terecht gekomen en de rabarber stond daar maar te staan.

Iets met taart en rabarber it is.

Rabarber alleen vind ik een beetje zurig. Rabarber met aardbeien is al een stukje beter. Rabarber met aardbeien, gekookt in suikerwater is vurrukkulluk! Deze zoete compote in combinatie met romige mascarpone en een kruidige bastogne koekbodem lijkt mij de ideale basis voor een heerlijke taart. En na het proeven blijkt ik gelijk te hebben!

DSC_0139.JPG

KOPEN

500 gram aardbeien
6 grote stengels rabarber
3 eetlepels suiker
500 gram mascarpone
1 pak bastogne koeken (ga voor de echte, deze hebben net iets meer smaak en een betere koek/boter verhouding, en zo heel veel duurder dan het b-merk zijn ze echt niet)
75 gram roomboter
1 tl limoenrasp
4 eetlepels citroensap
3,5 gelatineblaadjes
citroensap
droge witte wijn

een springvorm van 24 centimeter
bakpapier

DOEN

Begin met het maken van de bodem. Verkruimel de koekjes. Hoe fijner, hoe beter. Dit verkruimelen kan met de hand, met een keukenmachine of door de koekjes in een zip-bag te doen en er met een pollepel of een deegroller flink op te meppen. Ik raad de laatste methode aan. Dat gemep werkt therapeutisch! Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels toe. Meng alles goed door elkaar. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en smeer de randen van de springvorm goed in met boter. Doe de kruimels in de springvorm en druk deze goed aan met de achterkant van een lepel. Als de hele bodem is bedekt meteen dun laagje, goed aangedrukte koekkruimels kun je de springvorm in de koelkast zetten. De bodem moet minstens een uurtje in de koelkast staan om goed hard te worden.

Omdat het maken van de rest van de taart niet heel veel tijd in beslag neemt, is het nu een goed moment voor een glaasje wijn. Ik raad lekkere, frisse witte wijn aan. Met een Hollandse aardbei on the side. Proost!

 

DSC_0071 (2).JPGSnijd zodra je er aan toe bent de rabarberstengels in stukjes en doe deze, met een glaasje water en de suiker in de pan en laat dit pruttelen op een laag vuurtje. De rabarber valt na ongeveer tien minuutjes helemaal uit elkaar.
Ontkroon de aardbeitjes (ik vind het altijd een beetje sneu, dat ontkronen.) en voeg deze toe aan de rabarber. Uit de rabarber en de aardbeitjes zelf komt best veel vocht en je wil de compote niet te nat hebben, maar mocht het echt te droog worden kun je er altijd een beetje water bij doen. Ik vond dit prutteltje trouwens een beetje stinken, en had er niet heel veel vertrouwen meer in tot dat ik het proefde. Goddelijk! Laat de rabarber en aardbeitjes op een heel zacht vuurtje lekker door pruttelen tot alles helemaal tot moes is gekookt. Laat het daarna afkoelen.

DSC_0089.JPGWeek de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuutjes in koud water. Zet ondertussen een pannetje op laag vuur en verwarm hierin het citroensap.
Terwijl de gelatineblaadjes weken roer je in een grote kom de mascarpone en de limoenrasp goed door elkaar. Zodra de gelatine blaadjes uitgeweekt zijn kun je ze toevoegen aan het citroensap.Laat dit niet koken! Gekookte gelatine verliest zijn opstijvende kracht. Roer goed met een houten lepel tot de gelatine volledig is opgelost. Laat het vervolgens afkoelen. Als het goed is afgekoeld (lauwwarm is goed genoeg) kun het door de mascarpone roeren. De koekjesbodem is, als het goed is, goed opgestijfd. Spatel de mascarpone over de bodem en zet dit vervolgens terug in de koelkast.
Als de rabarbercompote goed is afgekoeld en de taart in de koelkast goed is opgestijfd kun je de compote over de taart gieten. Je hoeft niet alles te gebruiken, een dun laagje is genoeg. De rest kun je heel goed bewaren in een goed afgesloten potje. (ook heerlijk op een boterham of door de kwark) ….en KLAAR!

DSC_0091Dit super makkelijke, no bake taartje is heel eenvoudig te maken en het resultaat is heerlijk! De zoetzure compote, de romige mascarpone met een zzzing van limoen en de knapperige koekjesbodem maakt dit een perfect zomers taartje

Halverwege de dag krijg ik goed nieuws te horen van mijn baas en die avond eten we taart om het te vieren. Al is er natuurlijk eigenlijk helemaal geen reden nodig om taart te eten….

 


4 reacties op ‘rabarber-aardbei taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s