Springrolls

Afgelopen week blogde ik over sushi en hierdoor kreeg ik weer zoveel zin in sushi dat we woensdagavond weer sushi aten. Want we hartje sushi!  Maar omdat alleen sushi ook zo saai is leek het mij een goed idee om er ook een paar springrolls bij te serveren. Waarom mij dat een goed idee leek, weet ik niet. Ik had ze, tot gisteren, nooit eerder gegeten laat staan eerder gemaakt!

Voor inspiratie zocht ik een recept op van “Food, Love and Happiness.  Haar vegetarische soba noodles springrolls met munt en avocado zijn heerlijk en lang niet zo moeilijk als ik had gedacht! En dus aten we gisteren met z’n allen heel veel heerlijke sushi en een paar springrolls on the side. 

Vandaag heeft onze  bouwvakker een begin gemaakt met onze overkapping (jeuj) en natuurlijk moet die bouwvakker goed lunchen. Omdat ik nog zo veel ingrediënten van de sushi en de springrolls over had, heb ik voor de lunch nog even snel wat springrolls gerold. Naast de springrolls van FL&H heb ik zelf ook een eigen springpoll gecreëerd!

Springroll met kip en nectarine

voor ongeveer tien springrolls:

DSC_0078kopen

voor 10 springrolls
10 vietnamese rijstvellen
glasnoedles
250 gerookte kip
3 rijpe nectarines
komkommer in dunne reepjes
sesam zaadjes
wasabi mayonaise

dip
soya saus
ketjap
limoensap
sriracha saus

doen

DSC_0082Snijd de kip, komkommer en nectarine in dunne reepjes. Kook water, zet het vuur uit zodra het kookt en laat de glasnoedels een paar minuten in het hete water weken tot ze beetgaar zijn. Laat de noedels een beetje afkoelen.
Week de rijstvellen in een beetje lauwwarm water tot ze zacht zijn. Ik heb een bord met een klein opstaand randje hiervoor gebruikt en had een mini “lopende band systeem”. Laat 1 vel weken terwijl je de andere aan het rollen bent. Als je het vel in het water legt, is het wel handig om deze eventjes naar beneden te duwen tot deze een beetje volgezogen is met water. Anders rolt het rijstvel op.  Leg een handje vol noedels in het midden van het rijstvel en leg hier boven op de kip, nectarine, komkommer en sesamzaadjes. Nu is het een kwestie van rollen. Na een paar mislukte, dikke, korte, slappe rollen kreeg ik de smaak te pakken. Ik vind het zelf het gemakkelijkste om eerst de zijkanten over de noedels te leggen. Vervolgens vouw je een de onderkant over de noedels en trek deze, zodra je het gevouwen hebt, een beetje met de inhoud naar je toe. Vouw vervolgens de laatste “flap” erover. De rijstvellen zijn, als ze nat zijn, een beetje glibberig en rekken een beetje uit. Zodra ze  opdrogen blijven ze mooi plakken maar ze worden niet stevig .Om te voorkomen dat je een slappe rol krijgt is het handig om deze niet te vol te doen en goed strak te rollen.

Meng in een schaaltje een gelijke hoeveelheid sojasaus en ketjap. Voeg naar eigen smaak limoen en sriracha saus toe. Ik vond de dip die ik heb gemaakt pittig genoeg, David proefde weinig van de pittige sriracha saus. Ach ja. Je kunt de springrolls ook goed dippen in een beetje wasabi mayonaise, mocht je, net als ik, niet van überpittig houden. Anders kun je natuurlijk ook gewoon voor gewone wasabi gaan.

DSC_0087.JPG

De springrolls zijn fris zomers door de nectarines en heerlijk als lunch (ook gemakkelijk voor te bereiden en mee te nemen!) Door de zachte smaken zijn ze ook ideaal voor kinderen. (de mijne vonden deze springrolls erg lekker!) Ik vond ze zelf bijna lekkerder dan sushi! De mogelijkheden voor de vulling zijn natuurlijk eindeloos. Zo vulde ik er ook nog een paar met teriyaki kip, avocado en een bosuitje en een paar met garnaaltjes en banaan (ideetje van Boaz maar dat is ook echt erg lekker!) of voegde aan de nectarine-rolls een paar blaadjes gekneusde munt toe.  Je kunt de noedels voor het rollen nog op smaak maken met een sausje. Kijk hiervoor ook even op de site van Food, Love and Happiness voor tips!

Toen ik de tafel aan het dekken was, bedacht ik me opeens dat de bouwvakker in kwestie had aangegeven meestal te lunchen met *Twents accent aan*  “een broodje kaas en een glas melk”. Omdat de springrolls nou niet echt hiermee te vergelijken zijn, heb ik ook een paar broodjes, kaas en melk op tafel gezet. Uiteindelijk heeft zelfs hij een springroll geproefd en hij vond het “geen straf om te eten” *Twents accent uit*. Een beter compliment kun je toch niet krijgen!?

Ben jij geïnspireerd door een recept of DIY van mijn blog? Laat het even weten!
Deel er een foto op mijn Facebookpagina, of deel op Instagram met de hashtag #wolferiendiy. Ik ben natuurlijk super benieuwd of jullie net zo enthousiast over mijn recepten en DIY’s zijn als ikzelf! (en mocht je tips of opmerkingen hebben, laat die ook weten!)
Wie weet zie je je eigen foto’s dan terug op een “lezersfoto-plog!”

 

 

 

 


6 reacties op ‘Springrolls

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s