Sevilla #1

We zijn al weer veel te lang terug van ons mini-midweekje Sevilla, en ik heb sinds we terug zijn een klein beetje heimwee naar deze geweldige stad! Ik kan het dan ook niet laten om jullie te vertellen en vooral te laten zien waarom ik in drie dagen verliefd ben geworden op Sevilla en Spanje!

DSC_0035.JPG

Sevilla is een eeuwenoude stad in het zuiden van Spanje. Ze heeft het oudste historische centrum van Europa. In het jaar 712 veroverden de Moren de stad en bleven hier, en in een groot deel van zuid Spanje en Portugal, regeren tot halverwege de dertiende eeuw. Uit deze periode zijn er weinig overblijfselen te zien in de stad. Toch wordt de stad gekenmerkt door de Mudejarstijl. Een kunststijl die ontstaan is door de mix van moslim- en christelijke kunstvormen. Het resultaat is een stad die overal opgefleurd wordt door azulejos. Keramische tegels in bonte kleuren en geometrische motieven die door de Moren vanuit het Perzische rijk in Spanje en Portugal zijn geïntroduceerd.

Het oude centrum, dat zich binnen de U van de rivier bevindt, is een doolhof van kleine, kleurrijke steegjes, gedecoreerde gevels en prachtige binnenplaatsjes waar de trotse Spanjaarden je graag naar binnen laten kijken. De steegjes lopen uit op pleintjes, wederom versierd met de azulejos. Sevilla, de warmste stad van Europa, is half oktober nog volop in bloei.

DSC_0161.JPG
Giralda

Er zijn maar weinig huizen met een redelijke tuin te vinden in de binnenstad van Sevilla. Sommigen hebben een dakterras of een binnenplaats maar het echte buitenleven vindt zich voornamelijk plaats in de parken. Parque de María Luisa is het grootste park van de stad. Hierin komen hele families in het weekend bij elkaar om uit te rusten, te eten, te drinken en waar kinderen tot ’s avonds laat spelen.

DSC_0026.JPGWaar we in Nederland voornamelijk eikenbomen langs de weg hebben staan, staan er in Sevilla overal sinaasappelbomen. De bomen hangen vol met nog groene vruchten. Deze sinaasappels, die overigens niet erg lekker zijn om zo te eten, zullen over een paar weken rijp zijn. Dan wordt er van de vruchten marmelade en de bekende Vino de Narranja gemaakt. Een heerlijk wijntje kan ik je vertellen!

 

DSC_0136.JPG
Santa Ana – Triana

Net over de rivier in het westen van de stad ligt de wijk Triana. In deze wijk ligt volgens de overleveringen de geboorte van de Flamingo en het stierenvechten. Dit gedeelte van de stad is het meest conservatieve gedeelte waar van oudsher de de zeelieden-, arbeiders-, pottenbakkers en zigeuners woonden.Word je in deze wijk geboren, dat zit het stierenvechten en het flamingodansen in je bloed.  Triana is een heerlijke wijk om lekker in rond te lopen en te verdwalen, om vervolgens een fijn terrasje te pakken en te genieten van de Vino de Narranja. We hebben helaas te weinig tijd gehad om ook deze wijk op ons dooie gemakje te ontdekken, dus we moeten gewoon terug!

DSC_0156.JPG
Torre del Oro

Op Plaza de la Encarnación vind je de Metropol Parasol. Dit kunstzinnige gebouw zou de grootste houten constructie ter wereld zijn en in is een bezichtiging zeker waard. Onder de parasol bevind zich een boerenmarkt waar iedere foodie zijn ogen zal uitkijken.

DSC_0262.JPG

dsc_0274
Metropol Parasol

Ook vind je onder de Metropol een archeologisch museum. Het “probleem” van Sevilla is, dat telkens als ze ondergronds willen bouwen voor bijvoorbeeld een metro of een parkeergarage, dat ze stuiten op overblijfselen van de Romeinse beschaving. Omdat een parkeergarage op de plek van het Metropol geen optie was, zijn ze de hoogte maar in gegaan. Boven in de Metropol vind je dan ook een verhoogt terras met café en nog iets hoger biedt het panoramaterras een prachtig uitzicht over de stad. Een geweldige plek om van de zonsondergang te genieten, heb ik me laten vertellen! Rondom de Metropol zul je ook een groot aantal gezellige cafeetjes en restaurants vinden.  Een prima plein om een paar uur door te brengen dus.

dsc_0339
Santa Cruz

Mijn favoriete wijk is Santa Cruz, van oudsher de Joodse wijk van de stad. Hoewel deze wijk mede door de belangrijke bezienswaardigheden als de Giralda en het Alcazar, het koninklijke paleis, de meest toeristische wijk van de stad is, had ik niet het idee dat het een grote commerciële buurt bomvol Japanners met camera’s was. Op de terrasjes zit je soms naast een toerist, maar iets verder op dwaal je weer helemaal alleen door de wijk. Het is een wijk waar je kunt verdwalen in de smalle steegjes die, vroeg of laat, allemaal wel uitkomen op een prachtig pleintje waaraan vele restaurants en cafeetjes zitten.

Dus vergeet Google Maps, wandel en geniet!

DSC_0346.JPG

dsc_0364-2Andalusië is van oudsher een van de meest katholieke regio’s van Spanje. Hierbij moet worden opgemerkt dat het aantal praktiserende gelovigen ook hier drastisch is gedaald sinds de val van het Franco-bewind in de jaren zeventig. Toch staat Sevilla sinds jaar en dag bekend om de grote religieuze viering van de Semana Santa, oftewel de Heilige Week.

De Semana Santa in Sevilla wordt traditioneel gevierd in de lente, tijdens de eerste volle maan, niet alleen in Sevilla. Tijdens de Heilige Week wordt de stad overspoeld door bedevaarders en toeristen. De religieuze viering wordt traditioneel afgesloten met een groot feest, waar jaarlijks honderdduizenden Spanjaarden op afkomen. Daarnaast zijn er het hele jaar door processies van kleine broederschappen. Ook Sacramentsdag en Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart zijn dagen waarop plechtige processies door de straten trekken. De verering van de Moeder Gods is voor de Sevillanen een trots, overal is zij aanwezig in de stad. (bron: wikipedia)

 

DSC_0404.JPGSevilla is nog niet erg toeristisch. Hoewel er genoeg georganiseerd wordt voor toeristen, en er op elke hoek van de straat wel een souvenirs-winkeltje te vinden is, heeft de stad zijn eigen Spaanse charme (nog) niet verloren. Modern en traditioneel gaan hand in hand in deze stad. Ontbijten buiten de deur doe je dan ook tussen de Spanjaarden. En als je Nederlandse slaap- en eet-ritme belangrijk voor je zijn moet je er wel rekening mee houden dat je dit ritme niet altijd in Sevilla kunt doorzetten. Veel restaurants zijn tussen zijn in de vroege middag gesloten en gaan pas laat weer open. Een warme maaltijd om vijf uur is dan ook niet overal mogelijk. De Sevillanos spreken slecht Engels maar zijn, in tegenstelling tot de meeste Fransen, bereid om met handen en voeten, rare geluiden, tekeningetjes en een engelengeduld je te helpen met het vinden van de weg of uitleg te geven over de

 

DSC_0296.JPGSevilla is gemoedelijk. Hoewel er de hele dag door gedronken wordt, heb ik op één beschonken man geen dronken mensen gezien. ’s Avonds zoeken de zwervers van de stad een portiek op waar ze de nacht door brengen en de volgende ochtend zijn ze, voordat de winkels open gaan, verdwenen en heeft niemand last van ze gehad.  Iedereen is relaxt en niemand doet moeilijk. Waarom zou je ook, als je in deze prachtstad mag wonen. De stad in schoon. Er lopen de hele dag door mannen door de parken en straten om deze netjes te houden. Kinderen spelen tot laat op straat of in de parken. Dat kan. Iedereen let op de kinderen en er hoeft maar één gek tussen te lopen met kwade bedoelingen of de hele stad zit achter hem aan. Sevilla is dan ook super geschikt om met het hele gezin naar toe te gaan.

 

DSC_0041.JPGDoor de fijne temperaturen, (half oktober was het er nog 24 graden) de palmbomen waar papegaaien in nestelen, de gekleurde azulejos, de prachtige gebouwen, de smalle straatje, de grote parken, het heerlijke eten, de wijn en de mensen is Sevilla echt een dikke aanrader als je er even een paar dagen tussen uit wilt.

 

 

 

 

 


2 reacties op ‘Sevilla #1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s