Nutella koekjes

Meestal vermijd ik het gangpad waar de potten Nutella staan. Uit zelfbescherming. Maar de supermarkt om de hoek vond het nodig om de potten (extra grote) op en kopstelling te zetten, met een bordje “aanbieding” bij en ook nog met koeienletters “gratis koekjesstempel”. Tja, die konden we dus niet laten staan!

 

Er was een tijd dat Boaz en ik bijna dagelijks koekjes bakten. Shortbread koekjes. De lekkerste koekjes in de hele wijde wereld! Het recept heb ik ooit al eerder online gezet, maar voor de gelegenheid doe ik het gewoon nog een keertje.

dsc_0093

Kopen:

  • 225 gram roomboter
  • 400 gram poedersuiker
  • 810 gram patentbloem
  • 2 tlp vanille extract
  • 1 tlp amandel extract
  • 2 eieren
  • 4 tlp bakpoeder

Doen:

dsc_0048Meng alle ingrediënten* in een grote bak door elkaar. Dit kan prima met je handen maar natuurlijk ook goed in een mixer. Kneed totdat alles in een soepele bal samen komt. Verdeel het deeg in vier porties en verpak deze in huishoudfolie. Leg ze weg in de koelkast. Minstens een uur. Hoe koeler, hoe beter.

Als het deeg goed gekoeld is kun je de pakken één voor één gebruiken. Mocht het een beetje te veel deeg zijn, kun je het ook heel goed enkele weken in de vriezer bewaren. Zodra je het wilt gebruiken leg je het in de koelkast om te ontdooien.

*Ik heb voor vandaag maar de helft van het deeg gemaakt en zelfs daarvan nog een deel in de vriezer gegooid. Ik heb er ruim 20 koekjes van gemiddeld formaat van gemaakt.

Verwarm de oven op 170 graden

dsc_0054Bestrooi een glad aanrecht met poedersuiker. Vaak wordt er bloem gebruikt om het plakken tegen te gaan maar ik vind dat dat een beetje ten koste van de smaak gaat. Het deeg moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Steek er vormpjes uit en leg deze op een rooster bedekt met een bakpapier, in het midden van de oven. Voor de koekjesstempel, die je vind onder de deksel van de Nutella, hebben we eerst met een beker een paar rondjes deeg gedrukt. Deze rondjes hebben we bestempeld. Probeer het deeg zo min mogelijk met je handen te bewerken. Daardoor zou het deeg weer warm worden en daardoor kunnen de koekjes een beetje gaan uitlopen. De koekjes zijn snel gaar. Je moet ze even in de gaten houden. Als de randjes beginnen te verkleuren zijn ze al klaar. Ze zijn dan nog wel heel zacht en je ze voorzichtig uit de oven halen en buiten de oven laten afkoelen. Tijdens het afkoelen zullen ze uitharden maar blijft de binnenkant nog lekker zacht.

dsc_0064

We hebben rondjes deeg in paren uitgedrukt en steeds slechts 1 bestempeld. Op het andere koekje hebben we, nadat ze goed zijn afgekoeld, een flinke hoeveelheid Nutella gesmeerd. Het bestempelde koekje er boven op en tadaaaa, je hebt de allerlekkerste Nutella dubbeldekker ooit!

Voor de broodnodige variatie hebben we ook een paar koekjes besmeerd met Nutella én Calvé pindakaas. Loopt het water je al in de mond!?

dsc_0089

Bij Søstrene Grene heb ik een tijdje geluk mini koekstekers meegenomen. De vier stekertjes waren samen amper 2 euro en zo schattig! Ik mag dan wel badass zijn, van kleine, schattige koekstekers word ik week!  Met deze stekertjes (een hartje, een kerstboom, een ster en een gingerbreadpopje) maakten Boaz en ik nog een hele bende koekjes die we in een doosje (wederom van Søstrene Grene) hebben gedaan en naar de buren hebben gebracht. Kleinigheidje! En, heel belangrijk, hoe minder koekjes wij in huis hebben, hoe minder koekjes ik kan opvreten. Win win!

Ben jij geïnspireerd door een recept of DIY van mijn blog? Laat het even weten! Deel er een foto op mijn Facebookpagina, of deel op Instagram met de hashtag #wolferiendiy. Ik ben natuurlijk super benieuwd of jullie net zo enthousiast over mijn recepten en DIY’s zijn als ikzelf! (en mocht je tips of opmerkingen hebben, laat die ook weten!)
Wie weet zie je je eigen foto’s dan terug op een “lezersfoto-plog!”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.