Zoete aardappelstamppot met spruitjes

Ik hou niet van stamppot. Heel af en toe maak ik stamppot rauwe andijvie met spekjes en kaas maar verder maak je mij niet echt blij met gestampte Hollandse pot. En toch had ik gisteren opeens de onverklaarbare drang naar stamppot. Een troostmaaltijd. Een zoete, stevige maaltijd dat net even anders is dan een normale stamppot. Ik had zin in zoete aardappelstamppot. Vraag me niet waarom.

Dat het een stamppot van zoete aardappel zou worden, stond vast. De groente die ik er door zou doen nog niet. Spinazie was uitverkocht en andijvie was niet geleverd bij Lidl en er lag nog maar 1 paksoi. Opeens viel mijn oog op een zakje paarse spruiten.

Ik hou niet van spruiten, ook niet als ze mooi paars zijn. En, zoals eerder vermeld, hou ik ook niet van stamppot. Maar een zoete aardappelstamppot met paarse spruitjes leek me opeens zo ongelooflijk lekker dat ik het moest en zou gaan maken.

Ingrediënten (voor 4 personen) 

gelukt

3 grote zoete aardappelen
500 gram paarse spruitjes
2 tenen knoflook
300 gram spekjes
100 ml volle melk
50 gram roomboter
olijfolie
peper
zout

Verwarm de oven voor op 225 graden (hete lucht). Was de zoete aardappelen en snijd rare stukjes van de schil weg. Je kunt de aardappelen ook helemaal schillen, dan krijg je straks een zachtere puree maar ik vind de schil erdoor wel lekker. Snijd de aardappel vervolgens in gelijke stukken in een ovenschaal en besprenkel ze met een scheutje olijfolie. Laat de aardappel in ongeveer een uurtje garen in de oven. Roer af en toe even door tot de stukjes helemaal zacht zijn.

zoete aardappel stamppot (20).JPG

Bak op een laag vuur de spekjes op. Zodra de spekjes goudbruin kleuren voeg je er twee teentjes geperste knoflook aan toe. Ik hou niet van keiharde spekjes dus ik laat ze altijd een beetje half zacht, maar hoe ver jij ze door bakt mag je natuurlijk helemaal zelf weten! Snijd ondertussen de kontjes van de spruitjes af, verwijder eventuele bruine blaadjes aan de buitenkant en snijd ze vervolgens in 4 partjes.

zoete aardappel stamppot (22).JPG Kook ze vervolgens 5 minuutjes zodat ze beetgaar zijn en voeg ze daarna bij de spekjes. Roerbak de spekjes en de spruitjes een paar minuten op heet vuur en voeg zout (houd er rekening mee dat de spekjes ook al zout zijn) en peper toe.

gelukt 3.jpg

Als de aardappelen gaar zijn, voeg je een klontje roomboter en een scheutje melk toe en pureer vervolgens alles tot het een zachte puree is. Ik heb hiervoor de pureerstaaf van Kenwood gebruikt maar je kunt natuurlijk ook ouderwets stampen met een stamper! Roer vervolgens de spruitjes erdoor en je stamppot is klaar!

Sinds kort hebben ze bij Lidl “Hollandse Stamppot Verrijkers”. Kleine bakjes met gedroogde vruchten en noten om over de stamppot te strooien. Ik nam om te proberen de “rozijn & ananas” en “amandel & cranberry” mee. Deze laatste strooide ik gisteravond op mijn stamppot. De nootjes geven een lekkere bite en de zoetzure cranberry past heerlijk bij de zoete stamppot! Daarnaast ziet het er natuurlijk ook nog eens extra leuk uit. gelukt2.jpg

Ik serveerde de stamppot met speklapjes, de stamppot verrijker en een lepeltje jus en was verrast dat deze stamppot nog beter smaakte dan ik had verwacht!  Doordat je de spruitjes eerst even kookt en vervolgens opbakt, zijn ze niet erg bitter. In combinatie met de zoete aardappel valt de bittere smaak bijna helemaal weg. Nu heb je dus helemaal geen reden meer om geen spruitjes meer te eten!

gelukt4.jpg

Ben jij geïnspireerd door een recept of DIY van mijn blog? Laat het even weten! Deel er een foto op mijn Facebookpagina, of deel op Instagram met de hashtag #wolferiendiy. Ik ben natuurlijk super benieuwd of jullie net zo enthousiast over mijn recepten en DIY’s zijn als ikzelf! (en mocht je tips of opmerkingen hebben, laat die ook weten!)
Wie weet zie je je eigen foto’s dan terug op een “lezersfoto-plog!”


8 reacties op ‘Zoete aardappelstamppot met spruitjes

  1. Wauw, wat een bijzonder recept, daar zou ik zelf nooit op gekomen zijn, terwijl we hier gek zijn op spruitjes en zoete aardappel 😉 bedankt dus!

  2. Ik ben dus echt gek op spruitjes. Het is mijn favo groente. Ook als ze gewoon gekookt zijn, zonder ergens doorheen gestampt. En zoete aardappel vind ik ook heerlijk. Dus ik ga dit recept zeker eens proberen. Helaas houdt Oz dus niet van zoete aardappel. Dat vind ik zo vreemd. Je zou toch denken dat die smaak bij elke dreumes/peuter in de smaak valt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s