Stanislaus Brewskovitch

gelukt5Je eigen bier brouwen is hip.

In de badkuip, in de kelder, in de schuur. Als je pech hebt neemt je hipsterhubby zelfs je keuken over om daar te gaan brouwen!

Soms eindigt zo’n zelf gebrouwen biertje in de gootsteen, soms is het biertje goed genoeg om zelf te drinken, soms is het biertje zo goed dat je het ook aan je vrienden durft te laten proeven en soms, heel soms, heb je zo’n geweldig biertje gebrouwen dat de hele wereld het zou moeten proeven!

Afbeeldingsresultaat voor stanislaus brewskovitch logoStanislaus Brewskovitch ziet het als zijn taak om deze speciaalbiertjes, gebrouwen in lokale (micro) brouwerijen te promoten. In 2015 opende Stanislaus zijn eerste bottleshop in Enschede. Inmiddels hebben zij hier ruim 750 speciaalbieren in hun assortiment en een tweede bottleshop in Zwolle geopend. Natuurlijk kon een bierfestival niet uitblijven en in 2015 was de eerste editie van het jaarlijkse Dutch Beer Craft Festival een feit en niet veel later volgde ook het winterse zusje: het Winter Wonders Winterbierfestival.

gelukt4.JPGTijdens de tweede Winter Wonders Winterbierfestival mochten David en ik op uitnodiging sfeer en biertjes komen proeven. We waren niet de enige die benieuwd waren naar wat er allemaal te proeven was. Het Winter Wonders Winterbierfestival was volledig uitverkocht!

Het festival werd gehouden in de Grote Kerk in het midden van de Oude Markt in hartje Enschede.  Ik hou van Enschede, en ik hou van deze kerk waar ik vroeger heel vaak heb gewerkt. Het was dan ook een feest om hier bier van negen lokale en nationale bierbrouwerijen te mogen proeven!

 

gelukt9

Bier dat dankzij de “bierhopper” een vleugje sinaasappel en kruidnagel mee krijgt. Bier dat naar koffie smaakt en dat zelfs, dankzij een shotje koude koffie, nog lekkerder wordt.  Bier met een chocoladesmaakje. Bier gebrouwen met mango of bier met een fruitig aroma van ananas en steenvruchten. Zelfs bier met “een snufje honing en een subtiel pepertje”. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gebrouwen. En het is lekker!

gelukt.jpg

David en ik zijn allebei geen echte kenners.Het kan ons niet erg interesseren welke hop er wordt gebruikt of hoe lang de suiker is gebrand. We weten echter wel wat we lekker vinden! Davids favoriete biertje van het Winter Wonders Winterbierfestival is zonder twijfel de Hey! Porter. Dit karamelzoete biertje van Johnny Thursday is licht gebrand, heeft een rokerig accent én is extra lekker met een shotje koud gezette koffie! Ik geef hem geen ongelijk, dit was echt een heel fijn biertje!


Mijn lievelings van die dag was Wuldor. Dit stevige biertje van Walhalla smaakt een beetje naar toffe, noten en gedroogd fruit. Zo’n biertje dat heerlijk zal smaken bij een winterse barbecue of gewoon op de bank, onder een dekentje, terwijl de wind om het huis giert, het pak sneeuw steeds dikker wordt en haardvuurtje op de achtergrond knetter. Kun je het je voorstellen? Ik wel!

gelukt8

Barbara en Sanne verzorgden  kaas/noten “plankjes” en heerlijke brownies met yoghurthoning dressing. Bij de stand van  Ons eten&drinken kon je onder andere terecht voor een geweldig lekkere stew waar ik wel één hapje van heb gehad voordat David de rest van het bakje leeg at. Stew en bier gaan dan ook heel goed samen!

gelukt3.JPG

Stanislaus had, naast zijn eigen gebrouwen bier, voor de gelegenheid ook nog een Glühbier gemaakt. Klinkt misschien raar, maar het was werkelijk waar een bijzonder aangename verrassing!

David en ik hebben een top middag gehad. We hebben heel veel heerlijke biertjes geproefd, lekker gesmikkeld van de hapjes, genoten van de live muziek en heel veel oude bekenden gezien.

gelukt6.JPG

Het eerstvolgende festival is het 3rd Dutch Craft Beer Festival op 6 mei 2017 in Atak in Enschede. Voor meer informatie over dit festival en de kaartverkoop hou de website en de facebookpagina van Stanislaus goed in de gaten. Mocht je willen gaan, en ik geef je groot gelijk, wacht dan niet te lang met het bestellen van de kaarten! Afgaande op het grote succes van de vorige edities is de kans groot dat kaarten snel zullen zijn uitverkocht. Wie weet zie ik je daar!

Kun je niet wachten tot 6 mei om verschillende speciaalbieren te proeven, ga dan eens langs bij een van Craft Beer Stores. Stanislaus Brewskovitch Craft Beer Store in Enschede is gevestigd aan De Heurne 44. Stanislaus Brewskovitch Craft Beer Store in Zwolle vind je op Sassenstraat 13!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s