Stamceldonor

Per jaar krijgen duizenden mensen te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Mensen zoals jij en ik. Moeders, vaders, vrouwen, mannen, dochters, zoons. Mensen met een gezin, met familie, met vrienden en mensen wie van ze houden. Soms is stamceldonatie de enige kans op genezing. In slechts 30% van de gevallen is er een passende stamceldonor, een match, binnen de familie te vinden. Voor de 60% van de patiënten waarvoor geen match binnen de familie gevonden wordt, wordt geprobeerd een match te vinden bij onverwante stamceldonoren.

Slechts vier procent van de Nederlandse patiënten matcht met stamcellen van een onverwante donor. De kans dat er een match wordt gevonden is enorm klein. Daarom is aanmelding bij Matchis van levensbelang.

Hoe word je stamceldonor?

Iedere Nederlander tussen de 18 en 50 jaar kan zich via matchis.nl aanmelden als stamceldonor. Via dit aanmeldformulier vul je je persoonlijke gegevens en medische achtergrond in om te controleren of je überhaupt wel geschikt bent als donor. Ben je bijvoorbeeld te jong, te oud, niet woonachtig in Nederland of voldoe je niet aan de gezondheidscriteria, dan ben je niet geschikt als donor. Na het invullen van de vragenlijst krijg je een bevestigingsmail van Matchis. Met slechts één klik bevestig je je aanmelding. Ben je goedgekeurd als donor dan krijg je via de post een registratiesetje opgestuurd. Matchis laat weten wanneer dit pakketje verstuurd wordt.

DSC_0027.JPGMet dit pakketje neem je heel eenvoudig met de bijgevoegde wattenstaafjes een beetje wangslijm af. Dit kun je zelf doen en doet helemaal geen pijn. De wattenstaafjes klik je vervolgens in een schuimblokje dat op het antwoordformulier zit.  Daarna stuur je het pakketje in de bijgeleverde enveloppe terug naar Matchis.  Het teruggestuurde registratie-setje wordt vervolgens in het lab onderzocht. Hier wordt bepaald wat je stamcel-typering is. Deze bepaling duurt ongeveer zes weken. Jouw stamcel-gegevens komen vervolgens (anoniem) in een wereldwijde database van stamceldonoren te staan. Ook hiervan krijg je per mail weer een bevestiging, dit keer met je donornummer. Matchis houdt je tijdens dit hele proces dus goed op de hoogte!

 

Bij het idee aan stamceldonatie komen er misschien horrorgedachten van een pijnlijke behandeling om via beenmerg stamcellen af te tappen. Wees gerust. Deze manier van stamceldonatie wordt slechts in 10% van alle donaties gedaan. In de meeste gevallen worden stamcellen afgenomen via het bloed,  de zogenoemde PBSC-manier. Op de website van Matchis vind je alle antwoorden op eventuele vragen .Zo kwam ik te weten dat alle onkosten vergoed worden. Dat vind ik, als zuinige Hollander dan wel weer erg fijn!

thumbnail_fullsizerender

En dan ben je dus donor. Maar dat bekent niet meteen dat je ook daadwerkelijk zal gaan doneren. De kans dat jouw stamcellen matchen met iemand die deze nodig heeft, is erg klein. Per jaar worden er slechts 50 Nederlanders opgeroepen om te doneren voor een patiënt in Nederland of de rest van de wereld. Voordat de donatie plaats vindt, wordt er eerst weer een uitgebreide voorlichting gegeven en word je helemaal medisch gekeurd. Pas als alles goed zit en jij nog steeds achter je beslissing staat om donor te worden, zullen er stamcellen bij je worden afgenomen.

Ik heb geen schrijnende verhalen nodig om me aan te melden. Ik ken niemand in mijn directe omgeving waarvan het vinden van de juiste donor een kwestie van leven of dood is.Toch heb ik mij ook aangemeld en het registratiepakketje terug gestuurd naar Matchis. Het is zo’n kleine moeite en je kunt er het leven van zo veel mensen mee beïnvloeden.

De wereld redden gaat mij niet lukken, maar wie kan ik één persoon redden. Hoe geweldig zou dat zijn!

De kans dat jij iemand echt kunt helpen met jouw stamcellen is dus super klein. Maar hoe meer mensen zich aanmelden, hoe groter de kans is dat er voor patiënten een match wordt gevonden! Dus ik hoop van harte dat, als jij je nog niet hebt aangemeld, ik je inspireer om dat alsnog te doen!


Update: ik heb via de mail een bevestiging gekregen! Vanaf nu sta ik dus, met de informatie over mijn stamcellen, ingeschreven in een internationale data bank en kan ik dus opgeroepen worden!

 

 

 


2 reacties op ‘Stamceldonor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s