de Mondhygiënepraktijk van Brenda

barbie
foto: De Mondhygiënepraktijk

Sinds de zwangerschap van Boaz heb ik last van bloedend tandvlees. Telkens als ik poets zie ik een sliertje rood in de roze tandpasta. Als ik in een appel eet zie ik soms ook een klein beetje bloed in het stukje appel waar ik zojuist een hapje uit heb gegeten.  Ik heb er verder geen last van en daarom liet ik het zo. Jaar in, jaar uit. Al bijna zes jaar.

De angst om met dit “probleem” naar de tandarts te gaan werd steeds groter. Tijdens mijn zwangerschappen gebruikte ik de zwangerschap als “excuus” om niet naar de tandarts te gaan. Wat onzin is. Juist tijdens de zwangerschap is de kans op ontstekingen bij tandvlees, zoals bij mij dus het geval was, extra aanwezig en wordt zelfs aangeraden om vaker je gebit en je tandvlees te laten controleren!

Ik deed dat niet. Niet tijdens de zwangerschappen. Niet ertussen. Niet erna. Ik durf niet meer. Zolang ik er geen last van heb, vind ik het prima zo. Kop in het zand. Struisvogelmodus: Aan!

Afbeeldingsresultaat voor de mondhygienistenpraktijk hengeloEn toen vroeg Brenda mij een tijdje geleden of ik een keer langs wilde komen in haar gloednieuwe mondhygiënepraktijk. Omdat ik de uitnodiging van Brenda zo lief vond, heb ik meteen “ja” gezegd. Daarna begonnen de nachtmerries. Na weer een slapeloze nacht stond op het punt om haar af te bellen toen ik, tijdens een helder moment, besloot dat het toch beter zou zijn om gewoon eerlijk tegen Brenda te zijn. Haar te vertellen dat ik als een berg tegen een behandeling op zie. Dat ik last heb van bloedend (en loszittend) tandvlees. Dat ik me zelfs schaam om langs te komen.

Blijkbaar ben ik niet de enige die kampt met tandvleesproblemen én de angst om hier wat aan te laten doen. Brenda Melenhorst heeft in de 15 jaar dat ze als mondhygiëniste werkzaam is,  heel veel ervaring opgedaan met bange patiënten en weet mij, zelfs via de app, gerust te stellen om toch maar te komen.

“Ik hoef niet meteen met slijptollen en enge voorwerpen aan het werk te gaan. Ik ga eerst kijken wat er aan de hand is en vervolgens kunnen we samen een behandelplan opzetten. Als jij niet meer wilt, dan geef je dat aan! Ik doe niets, dat jij dat niet wilt.” Zegt ze, terwijl zij heel voorzichtig in mijn tandvlees kijkt. Ik mag meekijken in een spiegel.  “Tandvlees is heel belangrijk voor je gebit. Je bouwt een huis ook niet op drijfzand. Hoe goed dat huis ook in elkaar zit, vroeg of laat gaat het mis.”

In haar prachtige behandelkamer, vol roze details, Playmobiel tandarts-poppetjes, een prachtige vintage poster en kleine gehaakte kiezen (zelfs haar handschoenen zijn roze en ruiken naar bubblegum)die ze, nu ze voor het eerst een eigen praktijk heeft, helemaal zelf heeft kunnen inrichten, ebt mijn angst langzaam weg.

brenda4.jpg

IMG_9115.JPG“Een mondhygiëniste gaat anders te werk dan een tandarts. Waar het bij en tandarts meestal gaat om controle en verhelpen van problemen, probeert een mondhygiëniste ook te voorkomen dat er problemen gaan ontstaan. Van een bloedend tandvlees heb je misschien geen last te hebben. Maar het is niet goed! Het kan het begin zijn van grote problemen. Dat wil je echt niet!” 

Met de tips die Brenda mij gaf, en een gloednieuwe zachte tandenborstel, stap ik de stoel weer uit. Midas mag ook nog even plaats nemen.

brenda2-1

“Ook voor kleine kinderen is het niet onverstandig om af en toe een afspraak te maken. Ook zij kunnen, door verkeerd poetsen of verminderde weerstand, last krijgen van hun gebit. Voorkomen is altijd beter dan genezen!” 

De mondhygiënepraktijk  van Brenda zit gevestigd aan de Weideweg 9 in Hengelo. Wil jij eens laten kijken of het met jouw tandvlees nog allemaal goed zit, weet je dat het niet goed zit maar ben je te bang om het te laten behandelen, of wil je het wel laten behandelen maar heb je geen idee bij wie je daarvoor terecht kunt? Bel Brenda! (of kijk even op haar website. Hier vind je nog veel meer informatie over de mogelijkheden)

Voor je het weet loop je weer met een grote glimmende glimlach rond! 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.