Papieren bloempot

papieren-zakIk heb een missie. Meer groen in huis! Ik heb niet echt groene vingers dus ik ben bang dat een “urban jungle” er in ieder geval de komende tijd nog niet in zit. (al droom ik dus wel van een huiskamerhoekje zoals op de foto links!) Toch zou ik het fijn vinden als ik een beetje meer planten in huis zou hebben. Ik ben al een klein beetje met mijn nieuwe verzameling begonnen. Een paar maanden geleden heb een Pilea gekregen van Sam+Mam en deze doet het nog steeds erg goed! Alweer een jaar geleden kocht ik een Hoya Kerrii, een hartvormig vetplantje, bij Ikea. Dit lieve plantje is in de tussentijd ook niet gestorven. Zelfs de twee grote spathiphyllums (spathiphylla? ik bedoel zo’n groene plant met witte kelken) die ik begin vorig jaar in de vensterbank plaatste bloeien en groeien ook nog steeds!

 

Onlangs kocht ik bij Lidl ik een basilicumplantje. Scheurde deze heel voorzichtig in tweeën en zette ze in twee drinkglazen. Hoppa, in één keer twee plantjes erbij! En nog een nuttig plantje ook.

 

papieren zak (5).JPG

Aan planten dus geen gebrek! Aan potjes daarentegen wel! Potten zijn duur! En daarom heb ik er niet heel veel van in huis. Omdat een plant (meestal) wel een potje nodig heeft, zet ik ze heel vaak in drinkglazen of oude glazen kaarsenhouders die je bij een Ikea geurkaas “krijgt”. Een prima oplossing voor de plant, niet zo prima voor de ieniemini interieurstilist in mij. Het zwart van het zand dat door de potjes zichtbaar is, is een doorn in mijn “alles moet wit, witter, witst” oog!

Een zelfgemaakte papieren bloempot is dé oplossing voor al mijn problemen! En wist je dat je zo’n papieren bloempotje heel gemakkelijk zelf kunt maken!?

papieren zak (8).JPGJe hebt nodig:

a4 papier (1 per potje)
plakband, lijm of washi tape (voor de echte hipsters onder ons)
een klein potje met een plantje (of een kaarsje, doe eens gek!)
een klein beetje origami-skills

Neem een vel wit (of gekleurd) papier en verkreukel deze met beleid. (1) Strijk het papier vervolgens weer een beetje recht en leg het papier in de breedte voor je neer. Vouw vervolgens aan de bovenkant een rand van ongeveer 1 centimeter twee keer om. (2) Plak vervolgens de korte zijkanten aan elkaar. Doe je dit met lijm of plakband (aan de binnenkant) dan zul je er straks weinig van terug zien. Doe je dit met washi tape, dan is de plakrand zichtbaar en kan het zorgen voor een origineel detail! (3)

collage-2017-03-04-10_54_33

Als het goed is, heb je nu een soort gekreukte koker met aan de bovenkant een omgevouwen rand. Het is handig om nu even te meten hoe hoog je potje is, zodat je papieren bloempot straks hoog genoeg is om het potje te bedekken. Vouw de koker op ongeveer twee/derde om.

papieren zak (19).JPG

Nu moet je een beetje origami-achtige praktijken gaan toepassen. Leg het papier plat neer en vouw de zijkanten van de omgevouwen onderkant naar binnen. (4) Je krijgt als het goed is twee driehoeken. Vouw nu het hoogste gedeelte tussen de driehoeken tot halverwege en vouw op dezelfde manier het laatste gedeelte tussen de driehoeken ook naar het midden. Plak deze twee ‘flapjes’tegen elkaar. (5) Dit kun je heel goed met plakband doet. Omdat dit de onderkant van je bloempot wordt, zie je  hier straks niets van terug. Doe dus geen moeite om een prachtige plaklijn of een kaarsrechte washi-tape creatie te maken!

Vouw vervolgens de zak open, zet het potje met het plantje er voorzichtig in en tadaa!

papieren zak (24).JPG

papieren zak (29).JPG

DSC_0004.JPGAls je één keer door hebt hoe je de papieren bloempotjes moet vouwen, dan heb je in een mum van tijd een hele bende nieuwe potjes! Zoals je ziet heb ik mijn basilicum plantjes een nieuw jasje gegeven. Het witte “potje” is zo veel leuker om naar te kijken dan naar het zwarte zand! Omdat er nog wel een glazen potje om zit, is water geven prima te doen.

Hoe leuk is het trouwens om je kinderen op het papier te laten tekenen, hier een potje van te maken en deze, met bijvoorbeeld een hartvormig vetplantje, cadeau te doen!

Ben jij geïnspireerd door een recept of DIY van mijn blog? Laat het hier, of op mijn Instagram of de Facebookpagina van Wolferien even weten!  Ik ben natuurlijk super benieuwd of jullie net zo enthousiast over mijn recepten en DIY’s zijn als ikzelf! Mocht je tips of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag!

 


3 reacties op ‘Papieren bloempot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s