gehaktbrood 2.0

DSC_0140.JPGJe kent het vast wel. Van vroeger. Zo’n plak gehakt in de vorm van een plak cake met een gekookt ei in het midden. Dat je dan ook nog dacht: “Dat ei…Hoe dan?!” Dat gehaktbrood was in de jaren ’80 enorm populair. Als hip stukje vlees voor bij je aardappels en groente. Of koud bij een buffetje. Als je gehaktbrood op een feestje had, dan had je het gemaakt. Dan was je binnen! Dan was je tha bomb!

Het gehaktbrood is een beetje in de vergetelheid geraakt. Niet gek, want zo spannend was dat gehakt met een ei helemaal niet.

Maar het gehaktbrood is terug! En beter dan ooit! Gehaktbrood 2.0. Niet alleen met ei, maar ook met kaas, en spek, en nog meer kaas!

Ingredienten:

DSC_0051.JPG800 gram half om half gehakt
4 eieren
100 gram ontbijtspek
125 ml  crème fraîche
200 gram geraspte kaas
uienpoeder
knoflookpoeder
paprikapoeder
worcestersaus
peper

Het is af te raden om rauwe groentes toe te voegen. Bijvoorbeeld ui, knoflook, prei, paprika. Dat kan de textuur van het gehaktbrood dusdanig beïnvloeden dat het niet lekker wordt. Daarom gebruik ik geen rauwe ui of knoflook maar de poedervorm. In de meeste recepten wordt ook broodkruim gebruikt, maar omdat wij het liefst lowcarb eten, heb ik dit weg gelaten.

DSC_0056 (2).JPGVerwarm een heteluchtoven op 200 graden. Meng het gehakt met 1 ei, 2 theelepels uienpoeder, 3 theelepels knoflookpoeder, 3 theelepels paprikapoeder, peper naar smaak en een flinke scheur worcestersaus. Meng alles goed door elkaar. Hou je van spicy, voeg er dan een paar gedroogde chilivlokken aan toe! Bekleed een cakeblik met bakpapier en druk het gehakt in het cakeblik. Zorg dat er in het midden een geul ontstaan en de rand van het gehakt ongeveer drie centimeter hoger is. Bedek deze geul vervolgens met de plakjes spek. Het is niet erg als de spek aan de zijkant iets uitsteekt, dit vouw je later terug. Lepel vervolgens de crème fraîche over het spek en smeer dit uit. Maal een beetje zwarte peper over de crème fraîche. Ik gebruik verder geen zout omdat het spek al zout genoeg is en ook het uienpoeder en de knoflookpoeder een licht zoute smaak afgeeft.

gehaktbrood (17).JPGStrooi twee/derde van de kaas over de crème fraîche en breek de drie overige eieren boven boven op de kaas. Vouw vervolgens de “flapjes” spek een beetje terug over de eieren heen en zet het cakeblik in de voorverwarmde oven. Bak het gehaktbrood in een uurtje af. Je zult zien dat er veel vocht uit het gehakt trekt. Haal daarom na een uurtje het gehaktbrood voorzichtig uit het cakeblik (dit doe je het handigst door het aan het bakpapier eruit te tillen) en zet dit (inclusief bakpapier) in een ovenschaal. Strooi de rest van de kaas over het gehaktbrood en grill alles nog 5 á 10 minuutjes af. Hierdoor wordt het gehakt mooi bruin en smelt de kaas er als een krokant jasje erover heen!

DSC_0138.JPG

Serveer een warme plak gehakt bij een flinke salade en je hebt een heerlijke maaltijd! Of laat het gehaktbrood afkoelen en serveer deze in plakken tijdens de paasbrunch! Een plak gehaktbrood is trouwens ook een heel goed lowcarb ontbijtje!

Ben jij geïnspireerd door een recept of DIY van mijn blog? Laat het even weten. Ik ben natuurlijk super benieuwd of jullie net zo enthousiast over mijn recepten en DIY’s zijn als ikzelf!

 

 


2 reacties op ‘gehaktbrood 2.0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s