Babyfoon op afstand

FullSizeRender.jpgHet is vrijdagmiddag en een vriendin die ik al weer veel te lang niet heb gezien, komt gezellig langs voor een kopje thee en om even bij te kletsen. Zij is moeder van drie kindjes Haar oudste is bijna net zo oud als Boaz, haar jongste bijna net zo oud als Midas. Dat voorspelt dus een grote gezellig bende. Als ze binnen komt, stormen haar twee oudste jongens naar binnen, begroeten Boaz en Midas enthousiast en samen duiken ze het speelgoed in. Ik geef mijn vriendin een dikke knuffel, kijk om me heen en zoek haar jongste. Haar dochtertje van twee zie ik nergens lopen. Verbaasd vraag ik aan haar, waar ze haar dochtertje heeft gelaten. Met een dikke glimlacht antwoordt zij dat haar dochtertje heerlijk in bed ligt te slapen en dat ze de babyfoon aan heeft gezet zodat ze haar in de gaten kan houden.

Huh?!

Afbeeldingsresultaat voor babyfoon 3gVol trots laat ze mij haar telefoon zien. Via de app zie ik op het schermpje een bedje met daarin haar dochtertje. Diep in slaap. “Ze slaapt, minstens nog twee uurtjes, en heeft helemaal niet door dat ik weg ben. Zodra ze geluid maakt of beweegt krijg ik via deze app een melding.  Als ze een beetje wakker wordt, duurt het nog zeker drie kwartier voor ze echt wakker is en in die tussentijd kan ik wel naar huis rijden. Als ze te erg huilt of niet kan wachten tot ik thuis ben, dan bel ik de buurvrouw en dan haalt zij haar uit bed!”

Haar dochtertje heeft, zo blijkt uit haar verhalen, last van haar terrible two periode en is helemaal niet gezellig om mee te nemen. Als ze haar dochtertje mee zou hebben genomen, zou zijn geen moment rust hebben gehad. Dan zouden wij niet uitgebreid kunnen hebben bijgekletst en zouden ook de jongens niet relaxt hebben kunnen spelen. Haar dochtertje merkt niet dat haar moeder weg is, en als er écht iets aan de hand is, dan heeft ze een betrouwbaar vangnet op een paar meter afstand van haar huis.

IMG_0528Ik moet het even laten bezinken. Wij hebben geen babyfoon. Nooit gehad. Wij nemen onze kinderen altijd mee, ook als we heel laat ergens naar toe gaan. Als we thuis zijn en de kindjes ’s avonds in bed leggen, dan heb ik helemaal geen behoefte aan een babyfoon. Om al die kleine geluidjes, zuchtjes, steun en kreungeluidjes aan te horen. Als er echt iets met ze aan de hand is, dan horen wij het wel. Dan laten ze zich wel horen. Maar afgelopen zomer, wij hadden een feestje bij de buren en de jongens lagen in hun eigen bed, ben ik toch zeker wel 8 keer heen en weer gerend om thuis te kijken of alles nog wel in orde is. Dan was een babyfoon, of de babyfoon-app die mijn vriendin gebruikt, toch wel rete-handig geweest!

Afbeeldingsresultaat voor babyfoon 3gEen paar kopjes thee, lekkere koekjes en heel veel gekletst verder, begint haar telefoon te trillen. “Oh kijk!” Zegt mijn vriendin, “ze wordt nu langzaam wakker. Waarschijnlijk is ze haar speen kwijt. Zodra ze die weer gevonden heeft, dut ze nog wel even in.” Ze staat op, roept haar jongens trekt hen de jassen aan. “Ik heb de Babyfoon 3G app gedownload op mijn telefoon en op een oude telefoon waar we eigenlijk niets meer mee deden. De oude telefoon staat op het kamertje van mijn dochtertje met de camera op haar bedje gericht. Zolang die telefoon verbinding blijft houden met het internet, kan ik overal op de wereld zien hoe het met haar gaat! Ik kan zelfs met haar praten via mijn eigen telefoon en haar gerust stellen, een slaapliedje zingen of een verhaaltje voorlezen.”  

IMG_0527.PNGWe geven elkaar allemaal een dikke knuffel en beloven snel weer af te spreken. Terwijl zij weg rijdt, blijft haar babyfoon-methode door mijn hoofd spoken. De app lijkt me enorm handig voor als we een feestje in de buurt hebben, of ’s avonds laat nog even een borrel gaan doen bij een vriendin die een paar huizen verderop woont.  Haar buurvrouw is geen vreemde voor haar dochtertje en ze zou het dan ook prima vinden als zij door deze buurvrouw uit bed wordt getild. Zoals mijn vriendin al aangaf, als haar dochter slaapt dan heeft ze echt geen idee dat haar moeder even niet thuis is! Zij zal er dan ook heus geen trauma van oplopen. En laten we eerlijk zijn,  vroeger werd de babyfoon ook vaak bij een buurvrouw neer gelegd als de jonge ouders samen op pad gingen. Dit is eigenlijk precies hetzelfde, alleen heeft ook de ouder direct inzicht hoe het met zijn of haar kindje gaat. Dat zou mij ook veel meer rust geven dan helemaal niet te weten hoe het met ze gaat. En toch…

Zou jij het doen!?