Bloggerscafé Oost: foodstyling & fotografie

 

16836259_974154162720845_1782412248238335868_o
bron
Het is alweer een tijdje geleden dat de allereerste workshop van Bloggerscafé Oost werd georganiseerd, en natuurlijk was ik erbij! Het Bloggerscafé is opgericht door de intens creatieve Yvette Bosch (die je waarschijnlijk wel kent van Vettt.nl) en Maryke Mondria, al een jaar collegablogger van Vettt en daarnaast multi-talent in ongeveer alles. In het westen des lands struikel je over de evenementen en workshops die bijna dagelijks aan bloggers en vloggers worden aangeboden. Hier in het oosten ligt dat een beetje anders. (geluid van een krekel) Gelukkig komt daar nu, dankzij Yvette, Maryke en hun Bloggerscafé een beetje verandering in! Halleluja! 

 

bron
De allereerste workshop stond geheel in het teken van Foodstyling & Fotografie. Een foto bij je blog is, of het nou om food of wat anders gaat,  namelijk enorm belangrijk. Mensen willen toch vaak zien waar een blog over gaat. Zien wat ze kunnen verwachten. Zien wat de uitkomst van een recept is. Het plaatje is dus belangrijk en hoe je een mooi plaatje krijgt, is een vak apart! Een vak dat Foodblogger Danielle (van Food, Love & Happiness) verstaat als geen ander. Op haar website en instagram deelt ze bijna dagelijks de mooiste foto’s van de lekkerste gerechten!

 

Zij is dan ook de aangewezen persoon om ons te vertellen hoe ook wij onze food-foto’s kunnen verbeteren! Ik heb enorm veel van de workshop geleerd en kan de tips en trucs die ik mee kreeg, meteen toepassen. Natuurlijk deel ik een paar van de belangrijke tips graag met jullie!

Tip 1 : Bepaal je setting.

IMG_0851
Mijn eerste foto die ik stylede aan de hand van een lijstje! 
Bedenk eerst hoe je de setting wilt hebben. Wil je een frisse, lichte setting, of juist een donkere, stoerdere setting. Wil je met veel accessoires, of zo puur mogelijk. Wil je met laagjes gaan werken, je gerecht op een bepaalde hoogte uitstellen? Vanuit welke hoek wil je fotograferen, welke achtergrond wil je, of ondergrond. Wil je alleen het eten of wil je ook dat er mensen bij op komen die aan het eten zijn?  Probeer in je foto’s je eigen stijl te vinden. Jouw stijl geeft eenheid in je foto’s en zorgt uiteindelijk voor het beste resultaat. Heb je nog geen eigen stijl en heb je geen idee welke stijl je wilt? Dan is het verstandig om eerst inspiratie op te doen. Vooral Instagram is hier een goede bron voor, maar ook op pinterest vind je de meest geweldige plaatjes. Als je weet wat je wilt, dan is het handig om eerst een lijstje op te stellen hoe je de gewenste setting kunt realiseren. “Lijstjes werken handig. Ze geven je overzicht, houvast en zorgen dat je geen belangrijke zaken vergeet. Daarnaast geeft het wegstrepen een voldoening.” 

 

Tip 2: Zorg voor beleving.

 

DSC_0359
foto van mijn hartige broodpudding, gestyled naar aanleiding van de tips van Danielle. 
“Beleving is belangrijk,” aldus Danielle.  “Fotografeer daarom niet alleen het gerecht, maar ook de producten die je hebt gebruikt om het gerecht te maken. Denk aan ingrediënten, maar ook aan de middelen zoals een bakblik, een deegroller, een broodmes, een citroenpers of een rasp. Fotografeer geen onlogische dingen. Heb je een stapel pannenkoeken gemaakt, dan is het niet logisch om daar een aardappelstamper bij te fotograferen. Maak je chocolademousse, dan heeft een deegroller weinig zin.”  

 

Tip 3: Gebruik kleur.

DSC_0341
Van de aardbeien in het taartje, zie je niet veel terug. Een aardbei er naast zorgt voor kleur én duidelijkheid! 
Of je het nu wilt of niet, tijdens een bakproces gaan kleuren van verse ingrediënten vaak verloren. Wortelsoep is niet zo oranje als een verse wortel, Gevulde paprika uit de oven heeft niet de intens rode kleur als een verse paprika en champignons, die er vers zo prachtig wit uit kunnen zien, zien er als ze gebakken zijn vaak uit als een grauwe bende. Verse, ongebruikte ingrediënten op een foto kunnen zorgen dat je foto een kleurenboost krijgt. Maak je champignonsoep, bewaar dan een paar verse champignons voor de foto. Maak je een aardbeientaartje? Gooi niet alle kroontjes weg of zorg zelfs dat je een hele aardbei over houdt om, heel nonchalant, naast het aardbeientaartje te fotograferen. Verse kruiden, bloem, groente en fruit kunnen dus prima dienen voor decoratie. “Gebruik echter alleen producten die je ook daadwerkelijk gebruikt hebt. Een rode aardbei is prachtig op een foto, maar slaat nergens op als je die naast je kommetje champignonsoep legt.”

 

Hierboven twee foto’s van hetzelfde bord. Links zie je een foto zoals Maryke hem, met de tips van Danielle gestyled heeft. Niet alleen een broodje hummus, maar ook veel kleur door het fruit en peterselie, veel beleving door de verschillende structuren (hout, glas en keramiek) en verschil in diepte. Met Instagram heb ik de foto nabewerkt.  Resultaat mag er zijn, toch!?

Tip 4: Kies wat je op de foto wilt hebben

Dit klinkt logisch. Je wilt je gerecht op de foto hebben. Maar soms is het gerecht in zijn geheel te groot of te saai voor een foto. Een mooie salade op een groot bord hoeft niet helemaal op de foto te staan. Een half bord aan de ene kant, een mooie plank met grof brood, een goed glas wijn, een schijfje limoen en een paar losse blaadjes sla aan de andere kant zorgen voor veel meer dimensie op een foto.

DSC_0340

Tip 5: Let op je omgeving

Wáár je fotografeert is minstens net zo belangrijk als wát je fotografeert. Fotografeer je in een klein, donker hokje, dan zullen je foto’s waarschijnlijk donker worden. Fotografeer je terwijl je met je rug naar het licht staat, dan is de kans groot dat je je eigen schaduw terug gaat zien op de foto’s. Is je muur een knalkleur of draag jij een rode trui? Dan kan het zomaar zo zijn dat je een gloed hiervan op de foto’s krijgt. Daglicht zorgt voor fijn licht op een foto, maar op een donkere dag is daglicht alleen niet altijd voldoende. Professionele apparatuur kan uitkomst bieden, of je plant je fotosessie gewoon op een mooie dag in.  Ben je niet helemaal zeker of je op de goede plek staat voor een foto? Maak dan eerst een paar testfoto’s. Ben je niet tevreden, probeer dan eens een andere hoek van je woonkamer uit. Blijf in beweging tot het lukt!

Tip 5: Nabewerking

Danielle maakt al haar foto’s met haar telefoon. Zodra ze de foto’s gemaakt heeft, bewerkt ze deze na met een van de vele fotobewerkingsprogramma’s die er zijn. “Picmonkey is een goede app om foto’s mee te bewerken, maar ook Instagram heeft een heel fijn handmatig bewerkingsprogramma!”  Steeds dezelfde filter kiezen, zorgt ervoor dat je eenheid in je foto’s krijgt.

DSC_0246.JPGIMG_0593.JPG

Actie!

Met al deze tips mochten we meteen aan de slag. ETN Saladebar, waar de workshop werd gegeven, zorgde voor heel veel lekkere salades, groente, fruit, grof brood, dressings, drankjes en nog veel meer lekkers. Huis & Meer had de meest fantastische props (mooie accesoires om je foto mee te stylen) beschikbaar gesteld. Terwijl wij, bloggers uit het oosten, de lekkerste salades maakten, fotografeerden, nog meer tips kregen van Danielle  en daarna onze salades aten, was er ook nog heel veel tijd om elkaar beter te leren kennen, te kletsen over onze blogliefde en ideeën en tips uit te wisselen. Het is heel fijn om met gelijkgestemden zo creatief en educatief bezig te kunnen zijn én ook nog eens heerlijk te eten.

BloggerscafeoostDe eerste workshop van het Bloggerscafé was een groot succes. Ik kijk enorm uit naar de volgende editie! Ben jij nu ook een blogger/vlogger uit het Oosten en lijkt het je ook leuk om een workshop over bloggen (in de breedste zin van het woord) te volgen? Houd dan de facebookpagina van het Bloggerscafé Oost goed in de gaten! Wie weet, tot dan!