Kikkervisjes

DSC_0458Wij hebben ze. Zoals bijna ieder voorjaar. Een grote pot met kikkervisjes. Niet alleen omdat de kinderen het zo leuk vinden, maar ook omdat ik het leuk vind! Het liefst zou ik een heel huis vol dieren hebben. Een paar varkentjes lijkt me zo leuk, of een witbuikegeltje, of nog hond erbij… Maar die moet je ook verzorgen, en daar heb ik dan weer niet zo veel zin in. Kikkervisjes bieden uitkomst! Een hele bende dieren erbij, en minimaal onderhoud.

Kikkervisjes for President! 

DSC_0448.JPGHelemaal onderhoudsvrij zijn ze natuurlijk niet. De beestjes, die binnen een paar weken van een klein zwart puntje in een bolletje blubber veranderen in kleine kikkertjes, hebben wel een klein beetje verzorging nodig. Ik zette de verzorgtips voor deze coole kikkers voor je op een rijtje!

Wil jij kikkerdril? Ga dan rond eind maart/begin april bij een plaatselijke sloot, een grote vijver of een meertje op zoek naar dril. Schep met een netje, een potje of je hand heel voorzichtig een klein beetje dril uit het water in een potje. Doe er ook een beetje water en een paar waterplantjes bij. Giet dit thuis over in een grote vaas of viskom. Heb je te weinig water? Dan kun je gewoon leidingwater toevoegen. Zet je pot/vaas/kom op een lichte plek neer maar zet ze nooit in direct zonlicht. De kikkervisjes zullen sterven als ze in te warm water zwemmen. Zorg ervoor dat het water schoon blijft, dat er genoeg zuurstof in zit (door bijvoorbeeld waterplantjes toe te voegen).

DSC_0463.JPGNu de kikkervisjes nog in het dril zitten, hebben ze geen voeding nodig. Zodra ze uit hun “ei” komen, zullen ze zich voeden met de aanslag op de waterplantjes. Heb je te weinig waterplantjes? Dan kun je ook een dun plakje komkommer of een klein beetje gekookte spinazie (niet a la crème!) aan het water toevoegen. Zie je een dood kikkervisje op de bodem liggen? Haal deze er dan direct uit. Anders heb je binnen no time een hele bende dode kikkervisjes.

Hou het water de hele tijd dat je de kikkervisjes verzorgt, goed schoon en ververs het water regelmatig. Zorg ervoor dat het nieuwe, schone water ongeveer op de zelfde temperatuur is als het oude water.

Zodra de kikkervisjes voorpootjes krijgen, moet je ze bijvoeren. Dit kan met gewoon visvoer maar bijvoorbeeld ook met rode muggenlarven. Deze zijn te koop bij de betere dierenwinkels maar je kunt ze zelfs bestellen op bol.com!  Als je de kikkervisjes niet voert, zullen ze uiteindelijk elkaar opeten.

DSC_0443.JPG

Na ongeveer drie maanden zijn je kleine drilpuntjes veranderd in kleine kikkertjes! Ze brengen nu veel minder tijd in het water door en hebben iets nodig waarop ze kunnen uitrusten. Gebruik een stukje hout (dat blijft drijven) een stukje platte kurk of een baksteen die boven het water uit steekt. Je moet de kikkertjes blijven voeren. Je kunt een stukje sinaasappel in de bak leggen zodat er fruitvliegjes op af komen die de kikkertjes kunnen eten. Je kunt ook af en toe een paar uurtjes een klein stukje soepvlees in de kom doen.

DSC_0454.JPG

Zodra de kikkervisjes voorpootjes krijgen en hun staart verliezen, is het tijd om ze terug te zetten in de natuur. Zoek een mooie, schone sloot of vijver uit en laat ze voorzichtig aan de rand van het water vrij.

DSC_0452.JPGVoor kinderen is de transformatie van eitje naar kikkertje heel interessant. Maar zodra het kikkertjes zijn geworden, is het tijd om afscheid te nemen van je nieuwe huisdieren, hoe leuk ze ook zijn.

 

Het is verboden om kikkers te houden in huis. Zodra de kikkervisjes zijn veranderd in echte kikkertjes, moet je ze dus terug zetten. 

 


2 reacties op ‘Kikkervisjes

  1. Wat een leuk idee! Oz zou dat dus geweldig vinden. Ik wist trouwens niet dat het verboden was om kikkers in huis te houden. Niet dat ik het zo willen, hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s