Tiny Houses

IMG_4044Een hele tijd geleden zag ik een kort filmpje over een gezin dat hun hele hebben en houden had verkocht en vanaf dat moment in een klein huisje, een “tiny house”, leefde.  Een huisje dat net groot genoeg is voor vier personen om in te leven. Piepklein, super efficiënt ingericht en op wielen, dus enorm mobiel. Een soort caravan, maar dan voor altijd.

Een klein vakantiehuisje vond ik wel een leuk idee, maar om daar nu fulltime in te wonen… zomer en winter, feestdagen, verjaardagen, etentjes met vrienden of pokeravonden.. Hoe dan?! Ik zag heel veel beren op de weg.

Maar sinds we zelf op de camping staan, en we regelmatig een paar dagen door brengen in ons eigen “tiny house”, ben ik enigszins van gedachten verandert.

Afbeeldingsresultaat voor minimalist lifeNadat we een paar dagen met alleen het broodnodige op een paar vierkante meter hadden doorgebracht, werd ik bij  thuiskomst overdonderd door het verstikkende gevoel van alle spullen. Van de enorme woonkamer die, zelfs met al onze meubels, nog best wat accessoires kan gebruiken. Van de bomvolle keukenkastjes die uitpuilen met spullen die ik amper tot nooit gebruik. Van de volle kastjes in de badkamer met spullen, van de kelderkast vol spullen, van de kledingkasten vol spullen, van de garage vol met dozen met nog meer spullen. Van de twee lege slaapkamers die we alleen gebruiken voor opslag van..spullen. We hadden ons vier dagen lang heel goed gered met zo veel minder ruimte en minder spullen, dat het thuis gewoon een beetje to much werd. Nou moet ik toegeven dat al die spullen en al die ruimte wel weer erg snel went  het verstikkende gevoel ebde binnen een paar uur weg.. maar toch. Ik schrok wel een beetje van dit gevoel. Hebben we echt zo veel nodig!?

54f0d9d889efa_-_01-millertinyhouse-048-edit1-lgn.jpgSindsdien fantaseer ik met enige regelmaat over hoe geweldig het zou zijn om ergens, in de bossen, ver weg van de bewoonde wereld, een blokhut te bouwen waarin we allemaal net genoeg plek hebben om te leven. Minimalistisch, back to basic, declutterd, minder troep, minder stress.

En dus teken ik af en toe mijn perfecte minuscule droomhuisje uit op papier, overdenk ik hoe je kleine ruimtes zo efficiënt mogelijk kunt inrichten, struin ik marktplaats af naar oude werkketen om te verbouwen en bekijk ik sites naar sites hoe anderen hun leven vol spullen omgooiden en nu, met veel minder maar veel meer geluk, leven.

tiny-living-tiny-house-exterior-1

 

Om mijn hele leven om te gooien, én dat van de kinderen, en ons ruime mooie huis en onze spullen verruil voor een leven met veel minder… ik denk niet dat ik daar nu al aan toe ben. Wie weet ooit. Maar een tiny house als tweede huisje… Blijven dromen mag altijd toch!?

Afbeeldingsresultaat voor tiny house water

Ik zou van een klein huisjes als deze in ieder geval heel erg gelukkig worden! Op deze site staan de meest prachtige kleine huisjes op de mooiste plekjes! Hiervan maakt mijn hart echt een sprongetje!

Gerelateerde afbeelding

Een huisje aan de rand van een meer, met genoeg ruimte om het huis om te genieten van de natuur met op de achtergrond het geluid van kabbelend water. Doe mij deze maar! 

Afbeeldingsresultaat voor tiny house lakeOndertussen blijf ik huisjes tekenen, 5×4 meter met in ieder geval een aparte master bedroom. Misschien een vide, maar waar komt de trap dan? Een slaapbank, of een opklapbaar stapelbed? Een ouderwetse oven die tevens dienst kan doen als kachel, opbergruimte onder de bedden, veel ramen voor optische ruimte en een groot dakraam waardoor je ’s nachts de sterren kunt tellen. Een grote stapel hout naast het huisje, een hangmat in de boom, een vuurplaats buiten waar we kunnen koken mocht het lekker weer zijn en een kleine boiler zodat warm douchen, al is het maar heel kort, toch wel mogelijk is.

Het lijkt me heerlijk!

Zouden jullie het kunnen? Alles achterlaten en in een piepklein huisje buitenaf gaan wonen? 

 


17 reacties op ‘Tiny Houses

 1. Oh heerlijk inderdaad! Maar voor mij ook alleen als vakantiehuisje. Gisteren de Ikea maar weer leeg gekocht voor meer opbergruimte. En dan blijft er natuurlijk ook weet ik veel wat aan je vingers plakken, dus 2 volle karren in de auto gepropt. Maar op vakantie geniet ik ook intens van het minimalistische. Lekker op de camping (of nog beter, een iniminie huisje achteraf) genieten van al het andere ipv spullen. Een kennis van me is er 1 aan het bouwen nu, geboren uit woningnood. Ben erg benieuwd hoe ze het wonen gaat ervaren. Ik blijf nog maar lekker dromen over dat vakantiehuisje…

  1. hahah hier ook twee muren vol met stellages en ikea opruimbakken! en ik kijk er nooit in! ik denk dat ik het ook bij een vakantiehuisje laat! xx
   (ik las laatst dat ze ook tiny houses op Universiteit Twente willen bouwen ivm woningnood.. te gek!)

  1. en jij niet? gaat dat goed samen? Wordt hij niet gek van jouw spullen bijvoorbeeld? Het is wel een interessante levensstijl! geeft vast ook heel veel rust lijkt me!

 2. Piepklein vind ik geen probleem maar het moet wel bereikbaar zijn. Ik heb geen auto en moet toch ook boodschappen kunnen doen en eens naar de film gaan ofzo.

  1. en voor de kindjes vind ik afstand ook wel een dingetje.. naar school brengen, lastig afspreken met vriendjes, sportclubs ver weg enzo.. aan de andere kant, zijn dat ook niet een beetje first world problems? Wie weet willen die vriendjes juist alleen maar komen spelen omdat het zo afgelegen is en sporten ze niet bij een club maar gaan ze boom klimmen! Boodschappen vind ik nu ook lastig, omdat we gaan koelkast hebben en dus elke dag naar de winkel gaan.. maar een mega vrieskist, zelf brood bakken en een moestuin zou dat probleem ook oplossen… 🙂

 3. Leuk om zo ee beetje te fantaseren he. Ik zou het wel kunnen met zn tweeen maar als gezin zonder die eigen ruimtes lijkt met me niks. Voornamelijk ook door het Nederlandse weer. In een warmer klimaat leef je toch meer buiten en heb je alle ruimte.

  1. een eigen slaapkamer voor ons is dan ook wel een pre hahaha! En je hebt gelijk.. ergens in Zuid-Spanje zou zoiets helemaal perfect zijn.. oooh nou worden mijn dromen niet alleen grootser maar ook duurder! Thanx! xx

  1. Ik heb geen idee! ik weet dat universiteit Twente bezig is met promotypes die zelfvoorzienend zijn (ze willen ook tiny houses op de campus bouwen voor studenten. Wat me super gaaf lijkt!) en dat Zwolle bezig is met een try out!

 4. Ja er komt een tv-programma over. Midden in de natuur in een tiny house is natuurlijk fantastisch. Maar goed, hoe zou het zijn in een klein huis in de grote stad. Ik snap zelf niet dat mensen meer van spullen houden dan van de natuur, eerlijk gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s