Rusteloze Benen

Afbeeldingsresultaat voor restless legs ecardsTijdens de zwangerschap van Boaz voelde ik het voor het eerst: Rusteloze benen. Een vreemd gevoel van kramp, jeuk, lichte pijn maar vooral de behoefte om je benen telkens te blijven bewegen. Heel vervelend als je wilt slapen maar je dat niet kunt omdat je MOET blijven bewegen. “Een zwangerschapskwaaltje”, zei men. “Het hoort erbij en het gaat wel weer over.” En, de dooddoener of all dooddoeners : “Kun je vast wennen aan de slapeloze nachten die komen gaan als de baby er straks is, hahaha!” Zo niet grappig. Maar ze hadden wel een beetje gelijk. De symptomen namen af nadat Boaz was geboren en in de maanden die volgenden had ik steeds minder last.
Tot ik weer zwanger raakte. De symptomen kwamen terug, en heviger dan voorheen. Met het idee dat ze ook deze keer na de zwangerschap wel weer over zouden zijn, maakte ik me er niet heel erg druk op. Tanden op elkaar en wachten op de baby!

Maar de symptomen gingen niet over. Niet na de bevalling en niet in de maanden die volgden. Iedere avond begonnen mijn benen pijn te doen. Ik kon niet lang stil zitten, een filmpje kijken was amper te doen, ’s avonds uit eten was een hele opgave, een avondje bios was hell en ik miste vaak een deel van de film omdat ik de zaal uit liep om even mijn benen te strekken. Lange autoritten, vooral na een drukke dag, waren een drama. Ik wilde soms mijn benen het liefst in mijn nek leggen. Ik had geen idee meer wat ik er mee aan moest.

Nou ben ik wel zo’n superkneus die iedere avond denkt: “Dit kan niet langer! Morgen ga ik naar de dokter!” Om de volgende ochtend te denken “Oh, het gaat wel weer, ik kijk het nog wel een tijdje aan!” 

Afbeeldingsresultaat voor pills ecardTwee weken geleden ging ik, op advies van een vriendin met dezelfde klachten, naar een drogist bij ons in de stad. De eigenaar van deze DA is gespecialiseerd in verschillende medicijnen. Niet een standaard “gediplomeerde drogist” die je graag het duurste potje pillen aan smeert maar iemand die echt luistert, mogelijkheden aanbiedt en enorm veel uitleg geeft. Hij begon meteen duidelijk te maken dat de medicatie van grote merken (Davitamon maar ook DA eigen merk,  Etos eigen merk en dergelijke) erg veel chemische ingrediënten bevat en vaak worden opgevuld met suiker. Niet nemen dus!

Op zijn advies ben ik uiteindelijk voor Magnesium Phosphoricum D6 van Schussler Zout gegaan. Kleine smelttabletjes die je op je tong kunt laten smelten. Deze homeopatische tabletjes mag je drie keer per dag innemen met een maximum van 20 tabletjes per dag en zouden niet alleen helpen bij rusteloze benen, maar nog veel meer positieve werkingen hebben.

Afbeeldingsresultaat voor magnesium schusslerIk ben begonnen met 10 tabletjes op een dag. ’s Morgens 2, rond de middag 2, rond 5 uur 3 en vlak voor ik naar bed ging ook 3. De eerste nacht heb ik geslapen als een roosje. Natuurlijk was ik in mijn hoofd behoorlijk bezig met de tabletjes en of ze wel zouden werken dat ik na de eerste nacht het idee had dat de werking tussen mijn oren zat. Zo snel zouden ze toch niet hun werk kunnen doen!? Maar sinds ik de tabletjes slik, heb ik geen nacht meer gehad dat ik rusteloze benen heb. Ook aan het einde van de dag voel ik geen kramp of vermoeidheid en dat is zo’n verademing! Ik ben ondertussen wel minder gaan gebruiken. Ik slik nu iedere ochtend twee tabletjes, rond vijf uur weer twee en vlak voor ik naar bed ga ook nog eens twee en daarmee gaat het prima! In de week dat ik ongesteld was, merkte ik dat mijn benen toch een beetje zeurderig aanvoelde en heb ik de dosis met twee tabletjes verhoogd waardoor het probleem meteen opgelost was. Ik hartje magnesium!

Afbeeldingsresultaat voor vitalize vitamine dNadat ik had aangegeven dat ik ook vaak heel erg moe ben, raadde deze beste man mij ook vitamine D aan. Ik ben vaak al moe als ik op sta. De hele dag sukkel ik moe vooruit en, zodra de kindjes naar bed gaan, kan ik mijn ogen ook niet open houden en ga ik ook naar boven. Om van de middagdutjes nog maar niet te spreken.

Vitamine D wordt aangemaakt in de huid als de zon schijnt. Nou schijnt de zon in Nederland niet erg vaak, ben ik niet de hele dag door buiten en wordt er (volgens de man van de DA) ook alleen vitamine D aangemaakt als je schaduw korter is dan je lengte. Tijdens de hete middaguren waarop in de zon zitten juist wordt afgeraden dus. Vitamine D te kort kan daardoor behoorlijk snel optreden.  En dus slik ik sinds een paar weken iedere ochtend braaf mijn vitamine D van Vitalize.

Sinds ik mijn “medicijnen” slik, word ik uitgerust wakker. Ik val goed en zonder pijn in slaap en slaap de hele nacht goed door zonder te woelen en te draaien. Dat is niet alleen heel erg fijn voor mij, maar ook voor David! Daarnaast ben ik veel minder moe. Ik heb ’s morgens energie en het komt regelmatig voor dat ik pas na elf uur ’s avonds naar bed ga. David moest zelfs een beetje wennen aan mijn nieuwe ritme!


Ik ben enorm blij dat ik eindelijk de knoop heb door gehakt en op zoek ben gegaan voor een oplossing van mijn probleem. Ik* had het veel eerder moeten doen!

*Ik schrijf in deze blog enkel over mijn eigen ervaringen betreffende Magnesium en Vitamine D. Mocht jij ook last hebben van vermoeidheid, rusteloze benen of andere klachten hebben, dan raad ik aan om eerst met een specialist te praten voor je medicatie neemt! Maar wacht er niet te lang mee! De juiste medicatie kan je enorm helpen! 

8 reacties op ‘Rusteloze Benen

 1. Ja die rusteloze benen herken ik. Ik heb dat ook tijdens mijn eerdere twee zwangerschappen gehad en nu bij de derde begint het ook weer. Heel erg vervelend dat gevoel. Zodra ik bevallen ben ga ik me ook wat meer verdiepen in de verschillende soorten vitamines… Nu slik ik special zwangerschapsvitamines, maar normaal nam ik eigenlijk nooit iets. Is misschien wel handig om te doen want ik denk dat ik met drie kids ook wel wat extra energie kan gebruiken straks ; )

  1. deze magnesiumtabletjes zijn ook heel veilig om tijdens de zwangerschap te nemen geloof ik. Helemaal homeopatisch en zonder gekke dingen erin. Misschien kun je deze in combinatie met je zwangerschapsvitamines nemen? Ik wilde dat ik ze had genomen tijdens zwangerschap (zeker als je nog twee kleine kindjes hebt rondlopen!) kun je nachtrust heel goed gebruiken! xx

 2. Lang leve de Schussler-zouten! Ik heb er in het verleden verschillende gebruikt, op voorschrift van een homeopaat. En vitamine D kan inderdaad ook een ‘wondermiddel’ zijn. Fijn dat jij je er zo goed bij voelt!

  1. ik had er al zo veel over gehoord! Ben heel blij dat ik ze nu ook getest heb en dat ze zo goed werken! Gebruik jij ze nog steeds? ook magnesium of een andere? xx

   1. Nee, ik gebruik ze nu niet meer omdat de homeopaat destijds toch niet dé combinatie kon vinden. Ik heb nogal een ingewikkelde hoeveelheid aan klachten.
    Maar ik heb inderdaad ook magnesium gebruikt en dat hielp op dat moment goed. Wie weet ooit weer!

 3. Wat fijn dat je hier nu achter bent gekomen! Magnesium is echt een wondermiddel hè? Ik had in de zwangerschap ook veel last van rusteloze benen en spierkramp, magnesium was bij mij ook dé oplossing!

  1. En het werkt ook zo snel! Ik merk dat, wanneer ik meer last heb en de dosis een klein beetje verhoog het heel snel weer voorbij is! ik ben enorm blij met deze “ontdekking”!! xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.