Geoorloofd spijbelen

18011759_1865178943799663_4312050060268404736_n.jpgBoaz is vijf. “Vijf en een half!” als je het hem vraagt. Boaz is vijf en zit al in groep twee. Na de zomervakantie gaat hij, nog steeds vijf, al naar groep drie! Ik ben natuurlijk zo trots al een aap met zeven lullen dat hij het zo super goed doet. Maar hoewel hij ál vijf en een half is, is hij ook tegelijk ook nog máár vijf.  Hij is nog zo’n ukkie. De jongste van zijn klas. Hij moet meekomen met jongens die soms al anderhalf jaar ouder zijn en hoewel hij dat heel goed doet, merk ik aan alles dat hij toe is aan vakantie. Hij is op. Vandaar dat ik hem af en toe een half dagje thuis houdt.

Huh? Hij is toch gewoon leerplichtig? Je kunt een kind toch niet zomaar van school houden? Pas maar op dat je geen boete krijgt! Voor je het weet staat de inspectie bij je op de stoep!

Deze, en vele andere opmerkingen, krijg ik regelmatig te horen als ik vertel dat Boaz een ochtend thuis blijft. En ja, Boaz is, net als alle andere kinderen die vijf jaar en ouder zijn, leerplichtig. Maar wat heel veel ouders niet weten is dat kinderen die vijf zijn per week nog 5 uur thuis mogen blijven!

leerplicht-groot

Vanaf 5 jaar moet uw kind naar school. Is een hele schoolweek in het begin nog te vermoeiend voor uw kind? Dan mag u uw kind 5 uur per week thuishouden tot het 6 jaar wordt. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. U moet het wel melden bij de schooldirecteur of bij het schoolbestuur.

Heeft uw kleuter meer rust nodig? Dan kunt u voor nog 5 extra uur vrijstelling aanvragen. U mag uw kind dan maximaal 10 uur per week thuishouden tot het 6 jaar wordt. Hiervoor moet u wel toestemming vragen aan de schooldirecteur.

Deze vrijstelling is alleen bedoeld om overbelasting van uw kind te voorkomen. (bron)

Van deze regeling maak ik dan ook af en toe dankbaar gebruik. Door hem op vrijdag thuis te houden en hem een lang weekend te gunnen of door hem op woensdag thuis te houden zodat hij tussen de lange dagen door even kan bijtanken.  Natuurlijk let ik wel op dat ik hem niet thuis houd terwijl hij een toets heeft, of een leuke feestdag op school.

Afbeeldingsresultaat voor #boazenmamaBoaz doet het erg goed op school. Hij is een slimme jongen en pikt dingen snel op. Hij zal dan ook heus niet achter komen te lopen als ik hem af en toe een half dagje thuis houd. Daarbij ben ik er ook heilig van overtuigd dat een kind beter vier goede dagen op school kan zijn, dan vijf dagen waarop hij amper zijn ogen open kan houden en de concentratie ver te zoeken is!

Boaz is nog een half jaar vijf en tot aan zijn zesde verjaardag zal ik hem waarschijnlijk nog een half dagje thuis houden. Voor hem, maar natuurlijk ook een beetje voor mezelf. Er komen nog dagen genoeg waarop hij zal moeten, en ik hem zal moeten missen. Dus zolang het mag genieten we van het niet moeten en van elkaar!

 

 


20 reacties op ‘Geoorloofd spijbelen

 1. Ik geef je helemaal gelijk! Als de mogelijkheid er is, waarom er geen gebruik van maken. Kinderen moeten al zoveel! moeten…moeten…moeten! Ik weet nog dat mijn kleinzoon -toen 5 jaar- zei, ik wil helemaal niet leren lezen. Waarom moet ik dat? Waarop wij zeiden, dat is toch fijn, dan kan je boekjes lezen. Nou zei hij, ik wil alleen de plaatjes zien en mama leest wel voor! En ik wil ook niet groot worden 🙂 Inmiddels is hij 9 en kan prima lezen. Geleerd, zonder enige druk. In zijn eigen tempo. Soms denk ik, mag een kind aub ook nog kind zijn? Geniet van je prachtige zonen!

 2. Die regel kende ik helemaal niet! Maar ook mijn grote stoere vent van net 7 heeft nog steeds af en toe een bijtank -dagje nodig. En dan hebben we heel fijn een knuffeldagje, want dan blijft de jongste ook lekker thuis om te knuffelen. Ze moeten al zo ontzettend veel! En als ik dat niet doe worden ze ziek, en zijn ze nog langer afwezig.

 3. Heerlijk, groot gelijk. Bedankt voor de tip. Wou dat deze regels ook voor volwassenen golden zonder vrije dagen te moeten inleveren 😴

 4. Groot gelijk dat je dat doe,heb ik met nu inmiddels mijn puber ook toendertijd gedaan..die zat aan een broodje tussen de middag en viel gewoon soms zo in slaap met z’n koppie op z’n bord en dan hield ik m ook heerlijk thuis…
  Zou willen dat dat nu soms nog kon,inmiddels is mnr bijna 17 en heeft tegenwoordig een vriendin, dat is wel even wennen voor papa en mama..die nu weer veel samen zijn 😉

  1. Boaz ook! Die komt uit school en valt in slaap, eet zijn avond eten, gaat normale tijd naar bed en moet ik de volgende ochtend echt wakker maken en dan is hij nog moe! Dat is echt iets van de laatste weken. Gelukkig bijna vakantie! xx

   1. Heel herkenbaar,hier merkte je ook altijd als Giovanni aan vakantie toe was ..gewoon llekker doen zolang het nog kan en mag 😃

   2. Heel herkenbaar,hier merkte je ook altijd als Giovanni aan vakantie toe was ..gewoon llekker doen zolang het nog kan en mag 😃

 5. De kinderen moeten in deze tijd zo snel groot zijn….. maar je bent maar heel kort kind…… dus dat doe je goed Stephanie

 6. Kan wel merken dat ik er nog totaal niet mee bezig ben, dacht dat leerplicht pas vanaf groep 3 was!
  Maar geef je groot gelijk, is ook veel ineens en ze moeten nog zo lang naar school.
  Goed om alvast te weten dat dit mogelijk is.

  1. Heel veel ouders weten dit niet. Maar eigenlijk zou dit gewoon algemeen bekend moeten zijn. De kleintjes moeten al zo veel. Af en toe een knuffeldag is waarschijnlijk alleen maar goed lijkt me! xx

 7. Ik wist dit nog niet, maar Marcel gaat ook nog niet naar school. Goed om tegen die tijd eens in de gaten te houden of het nog zo is. Kan altijd goed van pas komen.

 8. Hier in België is er sowieso pas leerplicht vanaf 6 jaar, in de derde kleuterklas moet je wel een minimum aantal dagen aanwezig zijn. Maar ik moet zeggen dat ik daar nog nooit gebruik van heb gemaakt om mijn dochter thuis te houden (ik kan mezelf ook niet zomaar thuishouden 😉 ) , al is het wel handig dat ik niet naar de dokter moet gaan lopen als ze ziek is.

  1. En om op vakantie te gaan tijdens het schooljaar ook zeer handig, dat gaat wel aanpassen zijn als ze naar de lagere school gaat, ik vrees dat we dan alleen nog maar tijdens de paas- of zomervakantie op reis gaan kunnen gaan.

 9. Slim dat je daar aan denkt en goed dat je er gebruik van maakt. Het gaat om de welzijn cam Boaz en die mist heus niets met 5 uur. Ik ben nog niet thuis in alle regels. Maar deze ga ik ook onthouden voor Oz als het straks zo ver is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.