Bolle Babysbuik Update #6

Vandaag ben ik precies 17 weken zwanger!

De baby is zo groot als een peer (ongeveer 12 centimeter)

Je baby is nu in staat om hoofd, mond, lippen, armen, vuisten, handen, benen, voeten en tenen te bewegen.

(bron)

img_8273
week 12 versus week 17!

Vorige week gaf ik  tijdens de controle bij de gynaecoloog aan dat ik het vaak heel erg koud heb. En dat ik veel hoofdpijn heb, eigenlijk de hele dag door. En dat ik zo super moe ben. Hoofdpijn en vermoeidheid pasten allemaal wel in het plaatje, volgens de gynaecoloog. Maar koud was een beetje vreemd. De meeste zwangere vrouwen hebben het namelijk eerder te warm dan te koud. Dat ik het koud heb zou kunnen komen door een afwijking in de schildklier. Ik werd dan ook meteen doorgestuurd naar het lab om mijn bloed te laten prikken.
(Ondertussen groei ik trouwens wel als een dolle!)

Afgelopen maandag belde ze mij voor de uitslag.
De schildklier werkt prima, en ook de waarden van de bloedsuikers zijn goed. Mijn ijzergehalte is wel erg aan de lage kant. Dit kan heel goed verklaren waarom ik het zo koud heb, maar ook waarom ik moe ben, waarom ik veel hoofdpijn heb en waarom ik sinds een week last van extreme duizeligheid heb. Op de ijzertabletten die mij aan het begin van de zwangerschap zijn voorgeschreven, reageer ik niet goed en daar ben ik dan ook al vrij snel mee gestopt. Dit had ik al wel eerder aan gegeven maar er is destijds niet veel mee gedaan. Omdat mijn lichaam zelf het ijzergehalte niet op pijl kan houden en het dus ook niet met pillen lukt, stelde de assistent een ijzerinfuus, ook wel Ferinject genoemd, voor.

Ferinject is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor het behandelen van bloedarmoede. Het doel van de behandeling is het aanvullen van de ijzervoorraden in het lichaam. Ferinject wordt gebruikt als andere ijzerpreparaten niet werken of niet gebruikt kunnen worden. (bron)

Ik moet me dinsdag (gisteren) om half elf melden bij het observatorium. Heel fijn dat Midas in de tussentijd bij de opvang in het ziekenhuis kan blijven want zo’n infuus duurt al gauw anderhalf uur. Ik mag plaats nemen in een bed, en hoewel ik dat eerst een beetje overdreven vind, ben ik al snel heel erg blij met het bed! Ik heb het koud en ben moe en onder de dekens voelt het een stuk lekkerder dan op een harde stoel!

img_8257Allereerst wordt mijn bloeddruk, hartslag en temperatuur gecontroleerd. De eerste twee zijn in orde, de derde is, zoals verwacht, een beetje aan de lage kant. Vervolgens leggen ze het infuus aan. Bij mijn “buurvrouw” deden ze er behoorlijk lang over en lukte het prikken niet goed en ik was dan ook best een beetje zenuwachtig. Niet dat ik bang ben voor naalden, maar ik zag het zo niet zitten dat er eerst tien keer geprikt moest worden! Gelukkig lukt het bij mij in één keer.

Ik krijg eerst een zoutoplossing en na een half uurtje wordt de zak vervangen met het ijzerinfuus. Het voelt een beetje koud terwijl het naar binnen stroomt maar verdere mogelijke bijwerkingen blijven uit.

Collage 2017-09-19 18_30_40.jpgDavid is mee naar het ziekenhuis en samen lezen we alle reacties die binnenstromen op social media naar aanleiding van mijn babynamenblog en kijken we een filmpje op Netflix. Hoewel ik best alleen had kunnen gaan, vind ik het wel fijn dat hij er bij is.

Iets na twaalf uur is het ijzerinfuus helemaal naar binnen gelopen en “spoelen” ze me nog een keertje na met de rest van de zoutoplossing. Als deze ook helemaal op is, worden wederom mijn bloeddruk, hartslag en temperatuur weer gecheckt en als alles in orde is mag ik langzaam op staan en naar huis!

img_8259Aan een gynaecoloog in opleiding maak ik duidelijk dat ik een klein beetje ongerust ben dat ik de baby’s nog steeds niet voel. Met 17 weken hadden Boaz en Midas al duidelijk wat van zich laten voelen en hier voel ik af en toe vaag een plopje maar dat zou ook zomaar een kronkel in de darm kunnen zijn. Hij verzekert mij dat ik me geen zorgen hoef te maken. 17 weken is nog erg vroeg en dat getrappel komt van zelf. Maar als ik het prettig vind en als hij mij ermee gerust kan stellen, wil hij nog wel even snel een echo maken. Daar zeg ik geen nee tegen!

En dus mogen we onverwachts ook nog even gluren bij de minimannetjes. Al snel komen er twee goed bewegende baby’s in beeld en ook de hartslag van de jongens klinkt prima! Ik moet dus gewoon een beetje geduld hebben!

Het is ondertussen één uur geweest en we halen Midas snel op van de opvang. Hij is super moe omdat hij zijn middagdutje heeft overgeslagen en hoewel ik de hele ochtend in bed heb gelegen ben ik ook gesloopt! Als we thuis zijn kruipen Midas en ik dan ook snel in bed!

img_8261

Over een dag of acht moet het ijzer zijn werk gaan doen en moet ik me stukken beter voelen. Minder hoofdpijn, minder koud en veel meer energie! Ik kan niet wachten. Op naar week 18!


10 reacties op ‘Bolle Babysbuik Update #6

 1. Erg leuk om je te volgen. Ken je niet maar zie je steeds vaker voorbij komen in de tijdlijn van vriendinnen. Hoe bijzonder, straks 4 zonen!
  Zelf ben ik nu zwanger van onze tweede, lopen aardig gelijk op, as zondag 19 weken.
  Ik wens je veel geluk en liefde! Succes met je zwangerschap!

  Groeten Loes
  (En het recept voor de tony taart is hier al opgeslagen, nom nom nom)

   1. Voel me erg goed, al vanaf begin af aan.. bijna een beetje te normaal, maar geniet volop! Voel de baby nog weinig, heel af en toe sochtends een beetje (denk ik).. hoop ook dat dat snel meer gaat worden!

    Als ik de taart gemaakt heb dat stuur ik zeker even een foto van het resultaat!

 2. Voel je je inmiddels wat beter door het ijzerinfuus? Fijn dat je nog even mocht spieken en dat de baby’s het goed maken! Grappig, we lopen controles in hetzelfde ziekenhuis. Wie weet zien we elkaar nog eens haha. Ik moet donderdag weer naar de gyn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.