Wel of geen verder onderzoek!?

Nadat is geconstateerd dat baby 2 drie vingers mist, krijgen we een paar opties voorgelegd over hoe nu verder. Er zijn namelijk opties om verder te gaan testen om te kijken of het missen van zijn drie vingers de enige afwijking is.

Echoscopisch onderzoek

img_9457.jpgDe echoscopiste én de gynaecoloog hebben baby 2 extra nagekeken op andere afwijkingen. Als er meerdere afwijkingen zouden zijn, zou dit namelijk kunnen duiden op een syndroom. Zowel de echoscopiste, een assistent, de gynaecoloog én een kinderarts die er later nog naar gekeken heeft, hebben geen andere afwijkingen gevonden. Toch kun je op een echo, hoe scherp de apparatuur ook is, niet alles te zien. Ondanks dat alles er verder goed uit ziet, kan er toch nog van alles mis zijn. Dit geldt natuurlijk voor iedere zwangerschap. Het blijft altijd spannend! Er zijn verschillende manieren om andere afwijkingen uit te sluiten.

NIPT

In Nederland is het mogelijk om te kiezen voor een Nipt, een  niet-invasieve prenatale test. Door bloed af te nemen bij de moeder kan worden gekeken of er bij de baby afwijkingen zijn in het DNA. Kort door de bocht werkt dit als volgt: In het afgenomen bloed zitten twee soorten DNA. Het deel waar het meeste DNA van is,behoort aan de moeder toe. Het overige DNA hoort bij de placenta en bij de baby. Bij een zwangerschap van een eenling is het dus relatief eenvoudig aan te tonen, welk DNA bij de moeder hoort, en welke bij de baby. Bij een eeneiige tweeling kan dit ook gecontroleerd worden omdat het DNA van een eeneiige tweeling gelijk is.

Afbeeldingsresultaat voor nipt testBij een twee-eiige tweeling, zoals bij mij (hoogstwaarschijnlijk) het geval is, is het een stuk lastiger omdat het hier gaat om twee keer een klein beetje DNA, dat niet bij de moeder hoort, maar waarvan je niet weet bij welk kindje hoort. In Nederland wordt deze test niet uitgevoerd als het een twee-eiige tweeling betreft. In België kan dit wel. Wij hebben dan ook de optie gekregen om mijn bloed naar België te laten op sturen om daar verder onderzoek te laten doen. De kosten bedragen €590,- euro en hoewel dit veel geld is, vind ik niet dat geld een rol mag spelen in het bepalen of je wel of niet een test laat doen. Wat wel meespeelt is dat je, mocht er een positieve uitslag uit de NIPT komen, je nog niet weet bij welke baby deze uitslag hoort.

Wil je meer info over de NIPT? Kijk dan even hier!

vruchtwaterpunctie-700x0-c-defaultVruchtwaterpunctie 

Om te weten te komen welke baby een afwijking heeft, is vervolgens een vruchtwaterpunctie nodig. Een vruchtwaterpunctie is niet geheel zonder risico. Zeker als het gaat om een tweeling. De kans op een miskraam is aanwezig en ook breng je het andere kindje in gevaar.

Wil je meer info over de vruchtwaterpunctie? Kijk dan even hier!

En nu…

Waren er meerdere afwijkingen gevonden waardoor zou blijken dat de kans op een chromosoomafwijking groter zou zijn, dan zou ik het eventueel nog overwegen. Alleen omdat ik vind dat hoe meer info je van te voren hebt, hoe beter je je zou kunnen voorbereiden. Maar wat de uitslag ook zou mogen zijn, de zwangerschap afbreken vinden wij geen optie. Een kindje is, hoe dan ook, enorm welkom en ook hier speelt weer dat we de andere baby nooit in gevaar zouden willen brengen omdat het met zijn broer niet goed gaat.

Omdat er verder geen afwijkingen zijn gevonden, beide baby’s het verder volgens het boekje doen en de risico’s om verder te testen te groot zijn, laten we het hierbij. Er volgen nog wel meer echo’s om alles extra goed in de gaten te houden en dat vind ik heel erg fijn! Ondanks dat we er in theorie uitgaan dat de jongens helemaal perfect zijn, blijf ik natuurlijk ongerust. En dan is het vanaf nu gewoon afwachten en hopen op het allerbeste, net zoals iedere ouder dat doet!


13 reacties op ‘Wel of geen verder onderzoek!?

  1. Dat lijkt me een lastige keuzes. Maar risico’s beperken voor baby 1 én baby 2 vind ik een mooie en verstandige keuze. Tot die tijd positief blijven en vertrouwen hebben! Dikke knuffel

  2. Hey lieffie. Wat een onzekerheid, maar ik denk dat de technieken zo goed zijn, dat als de artsen op de echo’s geen andere afwijkingen zien, dat je daar ook op moet vertrouwen, al geven zij natuurlijk geen 100% duidelijkheid. Ik snap dat de eerste momenten schrikken zijn geblazen, maar mooi en warm te lezen hoe jullie erin staan. Met Sien hadden we slechte voorspellingen. Ze zou een Syndroom hebben en met dat Syndroom niet ouder worden dan een jaar. We hebben er toen voor gekozen om geen vruchtwaterfunctie te doen, omdat ik dat wel erg riskant vond. En als je nu naar Sien kijkt, zo vol levenslust (misschien juist wel daardoor)..

    Dik vet veel liefde voor jullie!

    1. Oooh dat wist ik helemaal niet!! Wat heftig!! En wat een angst! Maar inderdaad , vruchtwaterpunctie is ook best eng.. kwamen ze er na de geboorte al snel achter dat alles wel Ok was?!

      1. Ja, het was wel even een hectische periode. Er komt dan zoveel op je af, en het was emotioneel ook een lastige periode (kwam op de begrafenis van mijn moeder erachter dat ik zwanger was van Sien, dus zag dat toen als een teken van mijn moeder om door te gaan) ik had wel een extra uitgebreide echo gedaan bij het AMC, na de 20 weken echo. Daar hebben ze allerlei metingen gedaan. Doordat alles er verder ‘normaal’ uitzag (vorm van hoofd, geen zwemvliesjes tussen de voetjes en handen, meting van haar neus, heupjes enz) zijn we uitgegaan dat het wel normaal moest zijn. Ik weet wel dat toen ze eruit kwam ik naar haar bleef kijken. Was alles wel goed, hoe kijkt ze uit haar ogen? Met een paar weken moest ze wel naar een babyfysio want ze bleef achter met bewegen en volgens het consultatiebureau liep ze achter met haar motorriek. Dat vond ik toen wel heel spannend, want je gaat dan zo ontzettend vergelijken (vriendinnen van mij waren rond dezelfde tijd bevallen) en maakte me echt zorgen. Maar één tip: blijf luisteren naar je moederhart. Na een paar bezoekjes dacht ik: wat DOE IK HIER???? Het voelde gewoon niet goed, Sien had gewoon iets meer tijd nodig. Dus dikke doei consultatiebureau, thx kinderfsyio die paar tips heb ik mooi meegenomen, en toen heb ik alles afgezegd en naar mijn gevoel geluisterd. En inderdaad; Sien had als baby iets meer tijd nodig, was heel rustig en stil in haar eerste weken. Maar ik ken werkelijk geen energieker, levenslustiger meisje dan Sien die het leven werkelijk opzuigt

  3. Tjonge… A mother knows best! Volg je hart, volg je gevoel. Hopelijk lukt het om van je zwangerschap te (blijven) genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s