Bolle Babysbuik Update #12

Vandaag ben ik precies 23 weken zwanger!

Afbeeldingsresultaat voor acorn squashDe baby’s zijn nu zo’n 28,8 centimeter groot en volgens 24baby.nl is dat zo groot als een grapefruit. Nou kan het natuurlijk aan mij liggen, maar ik heb nog nooit, in mijn hele lange leven een grapefruit van 28 centimeter gezien! Op een andere site vergelijken ze de grootte van de baby’s met een eikelpompoen en dat lijkt me een betere vergelijking. Op zoek naar zo’n pompoen voor op Norris zijn kop dus! Tot die tijd mogen jullie het doen met dit prachtige plaatje!

Tot nu toe was je baby nog een mager wezentje, maar daar komt langzaam verandering in. Jij bent namelijk niet de enige die in deze periode flink aankomt, ook bij je baby vliegen de (in zijn geval) grammen eraan. Vanaf week 23 van je zwangerschap tot het einde van je zwangerschap ontwikkelt je kleine een laag babyvet. Dit betekent het einde van zijn ingevallen koppie en het begin van een gezonde, schattige, chubby babytoet. (bron)

Wat een rustige week zonder afspraken zou moeten zijn, werd uiteindelijk toch nog een weekje waarin ik even, voor de zekerheid, bij het ziekenhuis langs ging. In mijn weekoverzicht heb je al een beetje kunnen lezen hoe dit ging.

img_9232-1Iets over vijf bel ik met het ziekenhuis of zij tips hebben wat ik kan doen aan mijn harde buiken die maar niet over lijken te gaan. Mijn harde buiken zijn niet alleen lastig, maar ook erg pijnlijk. De verpleegkundige die ik aan de telefoon heb, verzoekt mij vriendelijk doch dringend naar het ziekenhuis te komen en zo komt het dat ik even later in de auto zit en richting Enschede rij. De afstand van de parkeergarage naar de juiste afdeling is erg lang en mijn buik lijkt te knappen! Niet heel prettig. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat vrouwen met weeën deze afstand helemaal horror vinden! Ondanks de lopende banden!

Als ik in de wachtkamer zit, wordt al snel duidelijk dat het een beetje druk is. Ik moet even wachten voor iemand bij mij komt. Helemaal niet erg, ik heb mijn oplader én telefoon bij me, en een bakje druifjes. Ik red me wel. Lang leve Netflix! Even later krijg ik de opdracht om een beetje urine op te vangen zodat dit naar het lab kan. Dit duurt van mijn kant weer eventjes maar uiteindelijk lukt het toch. Samen met mijn potje pis loop ik terug naar de wachtkamer, druk op de bel en wacht nog een beetje langer. Uiteindelijk wordt mijn potje opgehaald en niet heel veel later komt de gynaecoloog bij me om mij mee te nemen. De uitslag van de urine is binnen, en hoewel ze het niet helemaal met zekerheid kunnen zeggen, lijkt het erop dat ik blaasontsteking heb. Eigenlijk kunnen ze dat pas echt zeggen als ook mijn ochtendurine gecontroleerd is, maar zo lang willen ze niet wachten met behandelingen.

img_9952Blaasontsteking is een veel voorkomende kwaal bij zwangere vrouwen. Vaak zijn er symptomen waardoor je zelf merkt dat je blaasontsteking hebt. Bijvoorbeeld, dat je vaak het gevoel hebt dat je moeten plassen, maar niet veel urine verliest. Een branderig gevoel tijdens het plassen, pijn in je rug een zeurende pijn in je onderbuik. Ik had echter geen symptomen (op de harde buiken na maar ik had geen idee dat dit zou kunnen komen door de blaasontsteking!) Een blaasontsteking is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar het kan wel een gevaar vormen als je je niet op tijd laat behandelen. Zodra je blaasontsteking namelijk overgaat in een nierbekkenontsteking, krijg je hoge koorts, pijn rond de nieren en ga je braken. Dit is gevaarlijk voor jou en je kind. Ook kan een blaasontsteking in je laatste trimester vervroegd weeën opwekken. Ga dus in geval van twijfel altijd even langs je huisarts of vraag je verloskundige/gynaecoloog om advies! (bron)

img_9957Voor de zekerheid krijg ik ook nog een uitwendige én een inwendige echo. De uitwendige echo is weer een feestje. Ik mag de jongens weer even zien. Ze liggen met hun hoofdjes naast elkaar. Baby 1 met z’n beentjes naar beneden. Baby 2 met zijn beentjes schuin omhoog. Ze lijken op jin jang teken. Heel bijzonder!

Tijdens de echo zien we het voetje van baby 1. Het voetje is 3,5 centimeter. Daar smelt je toch van!?

De inwendige, waar ik toch altijd een beetje tegen op zie want, ongemakkelijk, vervelend, schaamtevol, is toch wel belangrijk. Nu kunnen ze namelijk zien hoe lang de baarmoedermond is. Als deze lang genoeg is, is het prima. Is deze kort of veel korter dan tijdens de 20-weken echo, dan kan dat als een voorteken van een bevalling worden gezien. En dat willen we niet!

De antibiotica die ik mee krijg, doet gelukkig snel zijn werk. 24 uur later zijn de harde buiken al veel minder en is de pijn voor het grootste gedeelte ook verdwenen! Whoop!

De komende week staat er geen afspraak op de planning en als alles goed gaat kan het dus zomaar zijn dat dat dé eerste ziekenhuisvrije week van sinds lange tijd wordt! Laten we het hopen. We hebben de Van Heek Parkeergarage de afgelopen tijd al genoeg gesponsord! Op naar week 24!

 


6 reacties op ‘Bolle Babysbuik Update #12

  1. Hopelijk voel je je inmiddels wat beter. Super herkenbaar die harde buiken. Ik heb de vorige zwangerschap 4x blaasontsteking gehad en 1x nierbekkenontsteking. Deze zwangerschap nog niks *klopt af*. Door de kweek van de urine kwam eruit dat ik gbs-draagster ben. Wordt dat bij jou ook gecontroleerd? Ik duim met je mee dat je deze week het MST even niet van binnen ziet!

    1. daar was ik ook een beetje bang voor. Dat kunnen ze zien in de urine toch? Ik voel me wel iets beter… maar wil eigenlijk voor de zekerheid volgende keer nog een keer urine naar het lab sturen. Ben beetje ongerust deze
      zwangerschap 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s