Het leed dat luizen heet

Afbeeldingsresultaat voor luizen schoolGisteravond kreeg ik een mailtje van de juf van Boaz. Er zijn luizen geconstateerd bij een paar kindjes in de klas van Boaz. Wij, als ouders, worden vriendelijk doch dringend gevraagd om de hoofdjes van onze kroost goed te controleren op kleine kruipende kriebelbeestjes of grijswitte puntjes. Terwijl ik de mail lees, begint het op mijn eigen hoofd te jeuken…

Normaal krijgen we dit soort mailtjes een paar dagen na een vakantie. Na iedere vakantie worden de kindjes namelijk gecontroleerd op luizen. Dan mogen de luizenmoeders weer op komen draven. Dan moeten de kindjes eventjes stil zitten en worden hun hoofdjes met militaire precisie geïnspecteerd. Een mailtje waarschuwt de ouders op welke dag de luizenmoeders langs komen.   Ouders worden verzocht het haar hun kroost niet vol smeren met gel, lak, mousse, wax, of spray en er geen ingewikkelde vlechtwerken in te maken op de ochtend van “de check”.

Maar nu is er dus, zonder de grote check, toch een luis gesignaleerd in de klas! En dus moet iedere ouder hun kind grondig controleren en, indien nodig, maatregelingen treffen.

Iedereen kan luizen krijgen. Volwassenen en kinderen. Jong en oud, dik en dun, rijk en arm. Luizen kunnen niet springen of vliegen maar lopen van het ene hoofd naar het andere. Omdat kinderen tijdens het spelen,knutselen,  knuffelen of stoeien vaak met hun hoofden dicht bij elkaar zitten, is bij hen de kans op luizen een beetje groter.  Wanneer je controleert of je kindje luizen heeft als je hem of haar ziet krabben, is het vaak al te laat. De eerste tekenen van jeuk komen namelijk 1 tot 2 weken na de besmetting en dan zitten er al veel luizen op het hoofd. Regelmatig de haren controleren met een luizen- en netenkam is de beste manier om te voorkomen dat je kind (veel) luizen krijgt.

Maar wat nou als je het haar van je kind niet regelmatig controleert? Eerlijk, ik doe het nooit. Ik was zijn haar, ik kam zijn haar, ik doe er wax in om het enigszins in model te krijgen maar ik controleer het haar en de hoofdhuid van Boaz nooit op neten of luizen. De kans dat ik er dus pas achter kom als het te laat is, is dus aanwezig.

Wat nou als Boaz luizen krijgt?! Of al heeft!?

Heeft je kind luizen dan zijn er een paar methodes die je kunt proberen om er van af te komen:

Kammen:

Kam gedurende twee weken dagelijks het haar van je kind met een luizen- en een netenkam. Een luizenkam heeft plastic tandjes en is geschikt om luizen mee uit het haar te kamen. De neten (de luizeneitjes) zijn echter te hard en kleven erg goed aan de haren om met een luizenkam eruit gekamd te worden. Omdat uit de neten binnen een paar dagen weer nieuwe luizen kunnen komen, is het van belang om ook deze neten te verwijderen, wil je helemaal van de luizen af komen. (en dat wil je!) Een netenkam heeft metalen tanden en hiermee verwijder je zelfs de hardnekkigste eitjes.

Wassen: 

Is dagelijks kammen niet haalbaar of werkt het niet effectief genoeg, dan kun je het kammen ondersteunen door een behandeling van een hoofdluismiddel. Er zijn verschillende varianten van het hoofdluismiddel te verkrijgen. Zo is er een shampoo, een lotion en een mousse. Kijk even wat jij het handigst vindt. Verwacht geen shampoo die heerlijk ruikt.  De hoofdluismiddeltjes stinken behoorlijk. Maar, alles voor het goede doel!

Naast het kammen en het hoofdluismiddel zijn er ook heel veel huismiddeltjes waarvan men beweert je er mee  van de kriebelbeestjes af kan komen. Deze huismiddeltjes werken helaas (niet) meer. Sommige huismiddeltjes zijn gewoon fabeltjes, tegen anderen zijn de luizen in de loop der jaren resistent geworden! 

 Onderstaande tips werken dus niet!  

Smeer vet in het haar en wikkel vervolgens huishoudfolie om het haar.  Door het vet (bijvoorbeeld mayonaise, olijfolie, zonnebloemolie of vaseline) stikken de luizen en neten. Laat de folie een nachtje om het haar zitten en was het haar vervolgens uit met gewone shampoo. De luizen en neten kunnen door de verstikking zijn gestorven waardoor je er geen last meer van zult hebben.

Doordrenk het haar met azijn. Laat dit een nacht intrekken en was het haar de volgende dag uit met gewone shampoo. Door de azijn zullen de neten en luizen sterven. Herhaal dit 2 á 3 keer in de week tot alle luizen én neten weg zijn. Het nadeel is wel dat je haar een tijdje naar azijn stinkt.

Luizen en neten houden niet van ammoniak. Je haar kleuren is dus een goede optie om van luizen af te komen. Deze optie raad ik echter niet aan voor kleine kinderen!

Kammen, kammen, kammen. Volgens de meest ervaren luizen-verwijderaars is dit de beste remedie! Er zijn tegenwoordig elektrische luizenkam te koop die de luizen en neten opsporen en ze heel goed verwijderen. Dat scheelt misschien een klein beetje ellende! 

Boaz is weer door de keuring. In zijn wilde manen kon ik ook deze keer geen kriebelbeestjes ontdekken.

Mocht jij in de haren van jouw offspring wel luizen vinden? Controleer dan meteen even jezelf en de rest van je gezin! Als jullie net zo veel van knuffelen houden als wij, dan is de kans groot dat iedereen luizen heeft.

Hoe vies het ook mag klinken, laat je angst voor luizen je er nooit van weerhouden om te knuffelen met elkaar! 


4 reacties op ‘Het leed dat luizen heet

  1. Wolferien, een tip die ik ooit kreeg van een apotheker: neem 1 deel lavendelwasverzachter op 4 delen water en was daar je hoofd mee en spoel goed uit. Was daarna met je shampoo. Ze zijn dood in een keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.