14 Zindelijkheidstraining-tips!

Boaz was, toen hij twee jaar oud was, overdag én ’s nachts zindelijk. Midas is bijna drie en plaste en poepte tot twee weken geleden nog lekker in zijn luier. Hij vond het niet erg om een luier aan te hebben, vond zelfs rondlopen met een poepluier geen probleem, en ik was te lam om met zindelijkheidstraining te beginnen.

img_0825Maar ik wil dus wel heel graag dat Midas, in ieder geval overdag, geen luier meer nodig heeft als de baby’s straks geboren zijn. De luiers van twee kindjes verschonen vind ik wel genoeg.

En dus moest Midas er aan geloven. En ik ook.

Want zindelijkheidstraining is hard werken.

Oók voor moeders!

Speciaal voor alle moeders (en vaders, en oma’s en opa’s en tantes en ooms en andere opvoeders) die op het punt staan met zindelijkheidstraining bij hun kindje te beginnen, zet ik een paar tips op een rijtje!

Voel aan wanneer het kind er klaar voor is

Er is geen vaste leeftijd waarop je moet beginnen met zindelijkheidstraining. Ieder kind is anders. Sommige kindjes willen al met anderhalf geen luier meer om, anderen vinden het nog prima om  Jij weet het beste wanneer jouw kindje er klaar voor is. Het is wel handig dat je kind kan aangeven wanneer hij naar het potje moet. Of dat nu met een “ikke kaka” is of een “mama, ik heb het gevoel dat ik nu even op het potje moet plaats nemen” is, maakt niet zo heel veel uit!

Neem je tijd!

Heb je een extreem drukke week waarbij je veel op pad bent en weinig aandacht aan het zindelijk worden kan besteden, stel het dan nog even uit. Je doet het “niet in de broek plassen, maar in het potje” niet even tussendoor (is mijn ervaring).

Cold Turkey

img_0274Dit klinkt eng, maar ik ben er van overtuigd dat dit wel echt werkt. Vanaf het moment dat je begint, gaat de luier af en ook niet meer om. Voor een kind kan het verwarrend zijn als hij het ene moment nog wel kan plassen zonder dat zijn broek helemaal nat wordt, en het volgende moment niet meer. Dus luier af! Ook als je ergens anders naar toe moet. Neem dan gewoon een setje (of twee) droge kleren mee en zet je kind zo vaak mogelijk op een potje of, als er geen potje in de buurt is, op het toilet.

Potje binnen handbereik

Zet een potje op een toegankelijke plek zodat je kind er op ieder moment zelf op kan gaan zitten. Wij hebben het potje in de keuken staan en zetten hem soms in de woonkamer neer zodat hij kan gaan zitten én televisie kijken. Menig man is hier jaloers op kan ik je vertellen!

Note: ik gebruik het potje nu meer dan bij Boaz. Dit heeft er meer mee te maken omdat ik Midas nu niet goed kan tillen en hem dus niet telkens op het toilet kan zetten. Met een potje heb ik er zelf iets minder lichamelijk werk mee. Meteen op het toilet kan een hele goede zijn. Een toiletverkleiner kan er voor zorgen dat het kind niet in de toilet valt en een opstapje helpt om goed op het toilet te kunnen klimmen!

Onderbroekjes binnen handbereik

Thuis loopt Midas nu in een onderbroek. Het scheelt dat mijn kind (kind van z’n  vader) het nooit koud heeft en dus heel gelukkig is om alleen in zijn ondergoed rond te huppelen. Voordeel hiervan is dat hij zijn onderbroek zelf heel makkelijk aan en uit kan trekken, en dat broek en sokken en schoenen bij een eventueel ongelukje niet nat worden! Maar ook met alleen een onderbroekje gaat het wel eens mis. Net te laat of een beetje scheef op het potje en je hebt een natte broek. Ik heb in een lade in de keuken een stapel schone onderbroekjes liggen. Deze kan Midas zelf pakken mocht het mis gaan. En ik hoef ook niet telkens naar boven om een schone broek te pakken (minder lichamelijk werk enzo)

Neem de leiding

img_0626-1.jpgZet je kind in het begin heel vaak op het potje. Het kind moet nog leren aanvoelen wanneer er iets komt en dat is lastig. Dus voordat je het kind zelf laat aangeven wanneer hij moet, neem jij de leiding. Ieder half uur even proberen. Komt er niets, niets aan het handje. Komt er wel iets? Feest!

Stapje voor stapje

Overdag zindelijk worden is al een hele opgave. Ik raad het je dan ook aan om niet tegelijk voor dag én nacht zonder luier te gaan. Die nacht, die komt wel! Focus op de dag!

Houd het leuk

Iets in het potje? Wees dol enthousiast! Maak er een feestje van. Doe de blote billen boogie woogie. High Five je een ongeluk en ga in optocht naar het toilet om het plasje of de drol weg te gooien.

Word niet boos

Ik kan je verzekeren dat het zindelijkheid worden niet meteen zonder ongelukjes verloopt. Een ongelukje zit in een klein hoekje (of broekje). Dat kan natuurlijk gebeuren. Word vooral niet boos. Verschoon de vieze broek, zet het kindje nog een keertje op het potje (soms komt er nog wat) en ga vrolijk verder!

Beloning

img_0678Na een week had Midas het door wat de bedoeling was, en gaf hij zelf aan wanneer hij op het potje moest. Super knap! Om hem te motiveren om in deze positieve lijn door te gaan, heb ik een sticker-beloningskaart in elkaar geknutseld. Iedere keer als Midas op het potje ging, mocht hij een sticker uitzoeken en op de beloningskaart plakken. De stickers kocht ik bij Action voor 80 cent. Niet echt een rib uit je lijf dus. Is de beloningskaart vol? Dan mag je kindje een kleinigheidje uitzoeken. Dat kan variëren van een koekje uit de koekjestrom, een klein cadeautje, een middagje pretpark, een nieuwe auto. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk! Voor een kind gaat het niet om de waarde maar om de beloning!

img_0532Tip: Midas mocht een kleinigheidje uitzoeken als hij 12 keer op het potje was geweest. Dat is dus binnen twee dagen wel gebeurd! Leg je de lat erg laag en mag je kindje bij 5 stickers al iets uit zoeken, wees er dan op verdacht dat dit heel snel gebeurd. Leg je de lat te hoog en ga je voor 50 stickers, dan kan het zijn dat je kindje zijn interesse verliest en die hele stickerkaart niet meer de moeite waard vindt. 12 of 15 vind ik een prima aantal!

 

Hou het lekker gewoon

Iedereen plast en poept. Ook ik (had je niet gedacht he?) Als Midas met mij wil gaan naar het toilet om te kijken wat ik doe, dan vind ik dat prima. Ook is Boaz een groot voorbeeld. Hij kan al staand plassen en dat is helemaal magisch natuurlijk! Billen afvegen, door trekken, handen wassen. Het hoort er allemaal bij en is super normaal en niets om je voor te schamen!

Voorbereiding

Ga je op pad met je kind die net bezig is met zindelijk worden of het allemaal nog niet onder controle heeft? Ga voorbereid op pad! Zorg voor schone kleertjes, billendoekjes, een plastic zak om vieze kleertjes in te doen

Hou vol! 

Gaat het in het begin super goed en vind je kindje het ook nog eens leuk om, net als grote jongens, op de wc of het potje te gaan zitten, dan kan het zo maar zijn dat je na een tijdje een terugval hebt. De nieuwigheid gaat eraf. Ouders zijn niet meer erg enthousiast. Er gebeuren vaker kleine ongelukjes en de drang om weer naar de luier te grijpen is groot. Niet doen! Volhouden! Je moet er even door heen maar dat is het uiteindelijk wel waard!

Loat Goan

Is het echter vanaf moment go één groot drama en wil je kind absoluut niet ergens anders plassen of poepen dan in de luier? Loat goan! Maak er geen strijd van en doe gewoon vrolijk de luier weer om. Probeer het over een paar weekjes of maanden opnieuw!

Doe het vooral op je eigen manier! Heb je geen zin om een potje in de woonkamer te zetten? Doe het dan lekker niet! Wil jij oefenbroekjes gebruiken om natte broeken te voorkomen? Gebruik dan vooral die broekjes!


3 reacties op ‘14 Zindelijkheidstraining-tips!

  1. Wat een goede, lieve blog.
    Hier was het met de oudste even doorwerken, maar de jongste was er klaar voor en deed het meteen gewoon goed. Ook ’s nachts. Was heel leuk en wonderlijk en dat heeft me veel geleerd over kinderen. Hoe zinvol/zinloos het is om hen te pushen met dingen die vanzelf komen als je hen tijd geeft.

    1. Dat pushen werkt echt averechts als het om peuters en kleuters (en volwassen mannen) gaat! Midas heeft er nu heel veel plezier in, en gaat helemaal uit zichzelf op het potje en is apetrots op zichzelf. Dan is het prima! Denk wel dat kleine broertjes het bij hun grote broer of zus zien en dan eerder doorhebben hoe het moet of gewoon net zo stoer willen zijn! xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.