FeestFudge

DSC_0166Ik heb het hele pinterest afgezocht naar een leuke, doch snelle traktatie voor Boaz. Uiteindelijk ging de strijd tussen monsterkoekjes en regenboogcakejes. En toen, zo uit het niets, stelde Boaz voor dat fudge ook wel heel erg leuk is om te trakteren. Alleen dan geen pepernotenfudge zoals we die met sinterklaas hebben gemaakt. Maar fudge met heel veel versiersels. Feestfudge!

Doordat ik pas geleden nog fudge heb gemaakt, weet ik hoe achterlijk eenvoudig het is om dit te maken en dus heb ik het verder helemaal niet meer over monsterkoekjes of regenboogcakejes gehad. Fudge it is!

Boaz zit in een hele gemengde klas met kindjes van verschillende afkomst. Er wordt dan ook van de ouders gevraagd of ze er op willen letten dat de traktaties ook door de kindjes met andere geloofsovertuiging kunnen gegeten. Gelukkig kan fudge voor iedereen!

Boaz heeft 33 kindjes in de klas, dus er moet wel een flinke lading fudge gemaakt worden! En voor deze zekerheid besluit ik om ook nog een karamelfudge te maken. Gewoon, omdat het kan.

Voor de chocolade fudge heb je nodig:

Afbeeldingsresultaat voor mini marshmallows angels1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
340 gram chocola
1 tl vanille extract
Ter decoratie heb ik Smarties, mini marshmallows van Cake Angels (deze zijn gemaakt van rund gelatine en dus niet van varken! Te koop bij onder andere Jumbo.) gekleurde hagelslag, discodip en eetbare confetti

Ik heb één “batch” met melkchocolade gemaakt, en één “batch” met witte chocolade. Je kunt ook prima pure chocolade gebruiken! Of chocolade met een smaakje! En natuurlijk kun je de fudge versieren met de ingrediënten die jij leuk en lekker vindt! Denk aan noten of gedroogde vruchten!

Dit moet je doen:

img_1814Verwarm de chocolade en de gecondenseerde melk in een pan op een laag vuurtje. Wanneer de chocolade helemaal is gesmolten, voeg je het vanille extract toe. Roer alles nog even goed door elkaar en stort het mengsel in een met een bakpapiertje beklede bak. Je kunt hiervoor een bakvorm gebruiken, maar ook heel goed een andere schaal. Versier de fudge, nu deze nog een beetje warm en zacht is, met de versiersels die jij hebt gekozen en zet de fudge vervolgens in de koelkast om af te koelen en op te stijven. Zodra de fudge  hard is geworden kun je de fudge met een mes in blokjes snijden. Het is handig om het mes voor gebruik even op te warmen onder de hete kraan! Zo snijd je iets makkelijker de fudge in blokjes. En that’s it! 

Tip: wil je fudge trakteren tijdens het kerstdiner? Steek dan ronde vormen uit de fudge met bijvoorbeeld een koekjesvorm. Snijd dit rondje vervolgens in kruislings doormidden zodat je driehoekjes krijgt  en steek aan de onderkant een lollystokje. Nu heb je fudge kerstboompjes! Hoe leuk?! En gegarandeerd een succes bij de kinderen!

Voor de zeezout karamel fudge heb je nodig:

Afbeeldingsresultaat voor gecondenseerde melk1 blikje gecondenseerde melk
150 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram boter
2 tl vanille extract
grove korrels zeezout naar smaak

Hoewel het maken van deze fudge net zo eenvoudig is, als de chocolade fudge, neemt het wel iets meer tijd in beslag. Maar het is het allemaal dubbel en dwars waard! 

Dit moet je doen: 

Doe de boter, gecondenseerde melk en de basterdsuiker op een laag vuur in een grote pan. Blijf met een houten lepel roeren tot de boter gesmolten is en alle suiker is opgelost. Dit kan even duren. Pas als je helemaal geen suikerpuntjes meer in je mengsel ziet, is het goed. Verhoog de temperatuur nu een klein beetje en blijf roeren. Het mengsel zal nu een klein beetje gaan koken. Je zult bubbels gaan zien. Blijf goed roeren, ook over de bodem en voorkom dat het aan brandt. Ben je bang dat het te hard gaat, zet dan het vuur iets lager. Voeg nu het vanille extract toe en blijf zeker ruim 10 minuten roeren tot het mengel dikker en iets donkerder wordt.

img_1815Als je met je lepel een streep over de bodem kunt trekken en de fudge niet direct terug stroomt maar langzaam terug loopt, ben je klaar! Giet nu het mengsel in een met bakpapier beklede bak. Ik heb hiervoor een cakevorm gebruikt en dat ging heel goed! Strooi vervolgens zeezout over je fudge en laat deze daarna op kamertemperatuur afkoelen. Snijd met een mes, dat je eventueel hebt verwarmd onder de hete kraan, de fudge in stukjes!

De karamelfudge wordt erg plakkerig als je deze op kamertemperatuur bewaard. Ik heb er daarom een strookje bakpapier om gevouwen zodat ze niet aan elkaar plakken. Je kunt de fudge het beste bewaren in de koelkast.