Waarom ik geen Zwitsal gebruik…

335232_2236330314850_1965227667_o.jpg

Jaren lang heb ik Zwitsal gebruikt. Nog ver voordat er überhaupt baby’s in Huize de Wolf waren. Nog ver voordat er überhaupt een Huize de Wolf was! Ik had de hele lijn van Zwitsal in mijn allereerste huisje staan. Ik had de geurbuiltjes in mijn kledingkast en toen de Zwitsal Parfum uit kwam, was ik een van de gelukkigste mensen ter wereld. Voor baby één (tegenwoordig beter bekend als Boaz) pronkte de bekende gele flesjes kleurrijk op zijn grijze kamertje. Die geur… Hemels!

Toch ben ik al een hele tijd geleden gestopt met het gebruiken van Zwitsal. Voor mezelf, maar zeker ook voor mijn kindjes. Ondanks de heerlijke geur waar geen enkel ander babyproduct tegen op kan (laten we eerlijk zijn).

img_2100.jpg

Zwitsal producten mogen dan wel heerlijk ruiken, echt goed voor je zijn ze helaas niet. En nou gebruik ik heus wel producten waar, net als in Zwitsal, ingrediënten in zitten die niet helemaal “fris” zijn. Denk aan deo en parfum. Voor mijn kinderen en helemaal voor de tere huidjes van de baby’s, wil ik proberen om deze ingrediënten te vermijden.

De Zeep

img_2106.jpgIn de shampoo van Zwitsal vind je bijvoorbeeld sulfaten, parabenen, aluminiums, en chloriden! In onder andere de (zeepvrije) wascrème en de crème zeep van Zwitsal vind je SLS. In andere producten van Zwitsal, zoals de zeepvrije wasgel, de shampoo en de Gevoelig huidje 2 in 1 (hier schrok ik toch ook wel een beetje van) vind je de iets minder agressieve variant SLES. De meeste fabrikanten, zoals Zwitsal, gebruiken SLS en SLES omdat ze veel schuim produceren en goedkoop zijn. Maar SLS reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. Dit kan onder andere huidirritatie, eczeem en uitdroging van de huid veroorzaken. Maar er is meer. SLS bevat het bijproduct dioxaan en van dat product is bewezen dat het op lange termijn kankerverwekkend is. Daar schrik ik echt van! Helemaal omdat Zwitsal pretendeert dat ze mildheid en veiligheid kunnen garanderen.

Hét Zwitsal Geurtje

img_2107.jpgEn dan is er natuurlijk nog dat geurtje. Dat heerlijke geurtje. Dat geurtje waardoor zoveel mensen van Zwitsal houden. Deze geur ontstaat door parfum. Synthetische parfum wel te verstaan. En deze bestaat uit een mengsel van  gevaarlijke neurotoxische chemicaliën, helaas.

Natuurlijk, ik weet ook wel dat je je kind niet voor alles kunt beschermen en er zullen nog genoeg momenten komen dat ze wel met schadelijke stoffen in aanraking komen. Maar zolang ik dat kan voorkomen, doe ik dat!

Goede Alternatieven

Voor de zekerheid mijd ik alle Zwitsal producten en andere babyproducten waar onnatuurlijke producten in zitten. Gelukkig zijn er heel veel producten die wel geschikt zijn voor het tere huidje van je baby. Denk hierbij aan Weleda, Zarqa, Burt’s Bees en Petit & Jolie!

Wil je meer weten over Zwitsal en wat hier allemaal in zit? Kijk dan even op de blog van Good Girls Company! 


13 reacties op ‘Waarom ik geen Zwitsal gebruik…

 1. Daarom adviseer ik als kraamverzorgster om helemaal geen zeep producten te gebruiken. En het is ook helemaal niet nodig. Water is genoeg. Ze ruiken uit zichzelf al heel erg lekker

 2. In Neutral zit vlgs mij ook SLS, tenminste wel in de volwassen variant 😦
  Ik probeer echt alleen verzorgingsproducten op natuurlijke basis te gebruiken, zoals Weleda.

 3. Zwitsal ruikt zo lekker, maar ook hier gebruik ik het niet. Had wel veel gekregen bij de geboorte van Elaiza, maar zij kreeg er gelijk uitslag van.
  Enige wat ik nog wel eens gebruik is de parfum, maar dan op een doekje in de kast.
  Gebruik voor haar eigenlijk zelden shampoo of douchegel. Enige wat soms gebruik is Naïf shampoo

 4. Ik wist niet dat dit er allemaal in zat. Ik gebruik wel Zwitsal, maar wissel ook regelmatig af met Zarqa, Naïf en Weleda. Onze dochter reageert ook bijna nergens overgevoelig op. Toch eens beter in verdiepen voor de komst van onze tweede #loedermoeder

 5. Door dit soort blogs wordt allerlei foutieve informatie de wereld in geslingerd. Helaas moeten mensen academische wetenschappelijke literatuur kunnen lezen om te weten te komen of het waar of het zoveelste zwetsverhaal is. SLS is dus niet kankerverwekkend, zie ook deze wetenschappelijke bron i.p.v. bovenstaand zwetsverhaal: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651417/

  De rest van de ingrediënten heb ik niet gefact checkt want de blogger heeft zich al geduskwalificeerd o.b.v.foutieve informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s