Cadeau voor de grote broer of zus…doen of niet?!

26733600_1638944549526984_4825140565980158103_nEen paar dagen geleden postte ik op facebook een pol:

Sommige ouders kopen cadeautjes voor de grote broer / zus om aan hen te geven voor wanneer de baby wordt geboren.. 

wat vind jij?! 
Doen of niet?!

Normaal ben ik het behoorlijk met jullie, mijn lezers, eens. Deze keer niet…

Je hoort het steeds vaker. Als er een klein broertje of zusje wordt geboren, krijgt de grote broer of zus een cadeau. Variërend van een klein budget hebbedingetje Action, tot mega cadeaus. De reden: Wanneer de baby geboren is, gaat alle aandacht daar naar toe en worden de oudere broers en zusjes een beetje “vergeten”. 80% van de lezers die op mijn pol reageerden was team cadeau! Ik niet.

lizetbeek.nl-stephanie-10 (2).jpg
fotocredits: Lizet Beek

Wat gaan wij niet doen…

Natuurlijk zal straks alles anders gaan. Natuurlijk zal het voor iedereen even wennen zijn en moeten we allemaal onze draai vinden in onze nieuwe gezinssamenstelling. Het zal raar zijn, en gek, en vreemd. Het kan maar zo dat Midas een ontzettende bengel wordt om zijn aandacht te krijgen en dat Boaz heel erg aanhankelijk gaat worden en knuffeltijd gaat opeisen op momenten dat het écht niet uit komt. Maar ik denk niet dat een cadeau daar verandering in gaat brengen. Aandacht kun je, in mijn optiek, niet wegkopen met een cadeau.

Afbeeldingsresultaat voor #broertjesdewolfKinderen moeten hoe dan ook leren dat de aandacht gedeeld moet worden over alle kinderen. Boaz en Midas hebben in de afgelopen tijd ook moeten leren dat ik niet alles met ze kon doen wat in het verleden wel kon. Ik ben niet meer met ze naar het zwembad geweest, of met z’n drietjes naar de ballenbak, of uren op de grond liggen om een Duplo dierentuin te maken. Het kon gewoon niet, en dat heb ik uitgelegd. Met de baby’s zal het net zo gaan. Ik kan straks niet ieder moment van de dag voor ze rennen en vliegen wanneer ze iets nodig hebben. Iedereen moet leren dat ik niet op te splitsen ben en dat op de beurt wachten er gewoon bij hoort. Een cadeau gaat hier ook geen verandering in brengen.

Daarbij komt, niet geheel onbelangrijk, dat we allemaal, dus ook Boaz en Midas, enorm uitkijken naar de komst van de baby’s. Ik wil eigenlijk dat bijzondere moment, die magische periode, niet laten ondersneeuwen door  de jongens af te leiden met een cadeau.

Wat gaan wij wel doen… 

Tijdens het intake gesprek met de kraamhulp heb ik aangegeven dat ik het heel belangrijk vind dat Boaz en Midas goed betrokken worden bij het hele baby gebeuren. Als de baby’s in bad gaan, of een flesje krijgen, of uit bed worden gehaald, of een schone luier krijgen, mogen de jongens er van mij met de neus boven op zitten en helpen waar ze kunnen/willen. Niet dat het móét, maar het mag wel!

Goede-Kraamzorg-mini-diploma-picVan een paar van jullie kreeg ik de tip om een de oudere broer/zus een diploma te geven als ze goed hebben geholpen tijdens de kraamweek! Je kunt verschillende diploma’s hiervoor downloaden en invullen bijvoorbeeld op de website van Goede Kraamzorg.  Sommige kraambureaus hebben ze zelfs standaard mee!

Wat ik ook een heel leuk idee vind, en wat velen van jullie ook al doen, is de oudere broer/zus een cadeautje voor de baby te laten uitzoeken. Het is immers “the birthday” van de baby!

Als ik over een tijdje weer een beetje up and running ben, wil ik met Boaz en Midas  iets leuks gaan doen. Een dagje Waarbeek en dan in alle atracties gaan waarin ik de afgelopen tijd niet in kon. Of een middag zwemmen. Of een leuke voorstelling in het theater bezoeken en daarna lekker uit eten te gaan!  Zwanger of niet, ik vind het sowieso leuk om met de jongens apart iets te ondernemen.

lizetbeek.nl-stephanie-13-2 (2).jpg
fotocredits”: Lizet Beek

Even ter info, maar ik hoop dat jullie dat eigenlijk wel gewoon weten van mij: Ik oordeel niemand! Iedereen moet het lekker op zijn eigen manier doen! Dit is mijn mening en dat betekent niet dat ik het goed heb en anderen fout! Ik vind het ook heel fijn dat jullie niet bang zijn om jullie eigen mening te delen op mijn kanalen! 


16 reacties op ‘Cadeau voor de grote broer of zus…doen of niet?!

 1. “De baby is het cadeau” vind ik een beetje gek uitgedrukt, eigenlijk. Wij gaven grote zus een kado, maar dat deed haar niets. De baby deed haar ook niets. Maar mama daar zien liggen met een baby in de armen, dat kwam wél even aan. Er zijn foto’s genomen met haar erbij in bed, met een pruillip. Maar het is snel goed gekomen. Moraal van ’t verhaal: het doet er in feite niet toe. 🙂

 2. Helemaal mee eens en jouw argumentatie (het cadeau leidt af van de bijzondere gebeurtenis) helemaal spot on! Ik vind de diploma’s trouwens echt heel leuk ❤

 3. Ja ben het met je eens, hier word ook geen cadeau gekocht. Weet van m’n moeder dat ze een cadeau voor beide heeft tegen die tijd. Ik denk dat meer visite dat zal doen. En verder denk ik dat ze genoeg plezier beleefd aan het openen van de cadeautjes voor haar zusje. Haar erbij betrekken dmv badje geven, luier en knuffelen etc. vind ik ook heel belangrijk. Voor haar verjaardag hebben we haar een baby born pop gegeven met het idee dat Er mee kan doen met “moederen”.
  Ik vind het best spannend die nieuwe dynamiek. M’n dochter is een ongeduldig typje die nu al slecht kan wachten als ik met iets anders bezig ben dus dat word wel even pittig denk ik.

 4. Kado zou ik zelf niet geven, vind het niet nodig. Vind het wat anders als ik op kraamvisite zou gaan, dan zou ik wel een klein kadootje voor de andere kindjes meenemen. Meestal maak ik dan een mand met allemaal dingetjes voor het hele gezin.
  Die diploma vind ik dan weer wel een heel leuk idee, die moet ik onthouden voor als er ooit nog een 2e komt.

 5. Wij hebben grote zus een flesje en fopspeentje gegeven voor haar popje, zodat zij haar popje kon verzorgen op het moment dat ik de baby drinken gaf. Zij was van mening dat het haar pasgeboren zusje was die haar dat cadeautje gegeven had. Iedereen tevreden 🙂
  Maar ik ben het ermee eens dat echt cadeaus om cadeaus te geven niet hoeft. Verandering hoort bij het leven, beter om ze er al van kleinsaf mee te laten wennen en te tonen dat je niet altijd cadeautjes krijgt.

 6. Ik Ben het helemaal met je eens! The kids proberen bij alles te betrekken lijkt me effectiever, Diploma trouwens een erg leuk idee !! Die houden we erin mocht er een 3e komen 🙊 Cadeautjes krijgen ze waarschijnlijk wel met kraamvisite
  Happy weekend ❤️
  ~n~

 7. Wij deden t wel, een kadootje. En nog steeds! Als er één van de kids jarig is, krijgen ze allemaal een kleinigheidje, soort van traditie. Niet om het ‘krijgen’ en ook niet om af te leiden, maar om het leven te vieren. Gelukkig sluit het één het ander niet uit en hebben we ze altijd betrokken bij nieuwe baby’s. Idd ook qtime één op één proberen we te realiseren, net als dat ze hebben moeten leren te wachten op hun beurt. Uiteindelijk maakt het niet uit, ze weten nu echt niet meer dat ze bij elke baby een klein kadootje hebben gekregen, maar wij vonden het zelf leuk.
  Ontzettend gaaf trouwens dat diploma!!!

 8. Helemaal mee eens! Aandacht kan je niet afkopen met een cadeau. Wij hadden aan de grootouders gevraagd de allereerste keer 5 min buiten te wachten zodat grote broer rustig samen met ons met het baby’tje kon kennismaken voordat iedereen rond het bed stond te dringen. Hij was meteen heel lief en zorgzaam.

 9. Wij willen Suus wel een kado geven. Wat precies weten we nog niet. We vinden het leuk en het is niet bedoeld om ter compensatie in te zetten, maar gewoon als leuke reden om een kadootje te geven. Ik zit te denken aan een sierraad. Daar heeft ze nu nog niks aan, maar als ze ouder is wel. Onder het mom van: ‘die kreeg je toen je grote zus werd’. Ik veroordeel ook niemand, je moet vooral doen wat voor jou goed voelt. Dat doe ik ook 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s