Hoe herken je een wee?!

Voor mijneerste bevalling werd ik in geleid. Volgens de artsen heb ik wel eerst een paar lichte weeën gehad voordat ik een ruggenprik kreeg, maar hier herinner ik me weinig van. Midas werd via een geplande keizersnedegeboren en hier heb ik ook geen wee gevoeld. Nu kan het maar zo zijn dat ik weeën krijg vóór de geplande keizersnede. Volgens mijn gynaecoloog moet ik dan meteen bellen. Alleen.. ik heb dus geen idee hoe dat voelt, zo’n wee.

Dus ik vroeg aan jullie..ervaringsdeskundigen… hoe voelt dat nou? Zo’n wee!?

Harde buiken

Afbeeldingsresultaat voor labor pregnancy ecardVeel vrouwen ervaren tijdens het einde van de zwangerschap harde buiken. Dit worden ook wel oefenweeën of  voorweeën genoemd en zijn soms een beetje pijnlijk. Ik heb deze voorweeën al weken en hoewel het niet prettig voelt, is het wel dragelijk. Deze voorweeën  komen en gaan maar zijn niet regelmatig. Een echte wee is dit wel! In sommige gevallen is zo’n wee meteen erg pijnlijk. Praten is dan eventjes niet te doen en soms lijkt het alsof je buik ontploft! De pijn kan dan vooral in de liezen, in de onderrug en boven het schaambeen  goed te voelen zijn!

Menstruatie krampen

img_2615Bij de meesten van jullie voelden beginnende weeën als (lage) ongesteldheidskramp of samentrekkingen die niet erg prettig aanvoelen. Variërend van onaangenaam, zeurende pijn tot enorm pijnlijk. Soms komen weeën het langzaam op zetten, soms komt het heel erg snel en is de pijn al snel ondragelijk. Bij sommigen van jullie voelden het alsof je naar het toilet moest, maar zodra je zat bleek het vals alarm. Het is dus niet gek dat ik dacht dat mijn buikkrampen (die uiteindelijk wel over gingen na een bezoek aan het toilet) weeën waren! Mochten de krampen na het toiletbezoek niet overgaan en regelmatig terug komen, dan zou je zomaar weeën kunnen hebben!

Golfbeweging

Beginnende weeën kunnen na een poosje in een golfbeweging komen. Ze beginnen rustig, worden dan steeds pijnlijker en nemen dan weer een beetje af. Hoe langer de weeën duren, hoe sneller deze golfbeweging elkaar opvolgt en hoe heftiger de pijn wordt.

Verschillende soorten weeën

lizetbeek.nl-stephanie-3-2 (2).jpg
fotocredits: Lizet Beek

Je hebt buikweeën, maar ook rugweeën of beenweeën. Bij iedereen kan dit anders zijn en zelfs iedere bevalling kan anders beginnen! Buikweeën komen het meeste voor, en wat ik uit jullie reacties lees, hebben jullie ook voornamelijk de buikweeën mogen ervaren. Rug- en buikweeën kun je in het begin nog goed onder controle houden door te ontspannen of een warme kruik op de rug of buik te leggen. Beenweeën zouden de minst prettige soort zijn, vooral om dat je hier de pijn niet goed kunt weg zuchten.

Iedere keer anders

Heel geruststellend (not) was de informatie die ik van jullie kreeg dat het iedere keer anders kan zijn. De ene keer heb je in één keer hele heftige weeën en wéét je gewoon: This is it. In andere gevallen heb je het zelf helemaal niet door en moet je geluk hebben dat een oplettende huisgenoot doorheeft dat je je nu toch wel iets anders gedraagt dan normaal. Door bijvoorbeeld sneller en dieper te gaan ademen, te puffen, of je zelf af te sluiten voor de wereld om over de pijn heen te komen!

Time je weeën! 

Afbeeldingsresultaat voor contraction timer freeEen wee hoort regelmatig te komen. Waar harde buiken komen en gaan en dan ook even weg blijven, komt een wee na een korte periode weer terug. In het begin kan er wel tien minuten tussen zitten, maar als het doorzet komen de weeën steeds sneller op elkaar. Het is handig om, in geval van twijfel, de weeën te timen. Je kunt natuurlijk gewoon naar de klok kijken en op een papiertje bijhouden hoe lang een wee duurt en hoeveel tijd er tussen zit. Maar er zijn (natuurlijk) ook apps beschikbaar om dit precies voor je bij te houden! Met de Contraction Timer (voor iOS) of de weeëntimer (voor Android) bijvoorbeeld!

Niet te missen

Hoewel beginnende weeën dus soms niet eens merkbaar zijn, omdat ze heel rustig komen opzetten en niet erg pijnlijk zijn of heel veel lijken op andere kwaaltjes, weet je uiteindelijk wel wanneer je een wee hebt. Zelfs vrouwen die de pijn nooit eerder hebben gevoeld, wéten het op dat moment gewoon. Luister dus gewoon goed naar je lichaam en bij twijfel: bel je verloskundige of je gynaecoloog!

Succes! We can do this!


2 reacties op ‘Hoe herken je een wee?!

  1. Als je weeen hebt, weet je het wel meteen zeker, zei mijn verloskundige. En ze had gelijk 😉. Had in begin ook combi met neiging darmen te ledigen, wat alleen maar een goed truukje van de natuur is denk ik om later bij het persen niet te veel bijproduct te hebben 😏.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s