Anticonceptie

We moeten er weer aan geloven, anticonceptie. Maar er is zo veel keus en er is ook zo veel wat ik niet wil en er is ook iets wat David niet wil. Lastig lastig! Voor mezelf en voor jullie zet ik de mogelijkheden even op een rijtje!

de pil

Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt. Zo heb je, grofweg, de keuze uit een pil met zowel een oestrogeen en een progestageen hormoon, de zogenaamde combinatiepil, en een pil waar alleen progestageen in zit. In het verleden heb ik verschillende soorten gebruikt en tot ik er mee stopte voor mijn eerste zwangerschap, dacht ik dat ik de pil heel erg prettig vond. Regelmatige en niet te heftige menstruatie, mogelijkheden tot doorslikken tijdens bijvoorbeeld de vakantie en, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een spiraaltje, ik kon er ieder moment mee stoppen. Pas nadat ik gestopt was, merkte ik dat de pil al die tijd mijn humeur behoorlijk heeft beïnvloed. Ik had regelmatig last van lichte depressies en stemmingswisselingen. Na Boaz heb ik, op advies van de huisarts, een andere soort geprobeerd. Maar deze bleek te zwak en ik werd midden in “de strip” gewoon ongesteld. Van een zwaardere pil werd ik al heel snel heel erg depressief en daar ben ik dan ook snel mee gestopt. Sinds dien ben ik helemaal klaar met de pil en wil ik liever ook geen (synthetische) hormonen in mijn lichaam. Aan mijn eigen hormonen heb ik al genoeg!

Spiraaltje

Er zijn twee soorten spiraaltjes. Het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal is hormoonvrij en dus geschikt voor wanneer je, net als ik, geen hormonen in je lichaam wil. Het koper dat aan het uiteinde van de spiraal zit, maakt de zaadcellen van de man inactief waardoor er geen bevruchting plaats kan vinden. Het hormoonspiraal geeft gelijkmatig een kleine hoeveelheid hormoon progestageen af. Dit maakt dat het slijm in de baarmoederhals  taai en troebel wordt. Hierdoor komen de spermacellen er minder goed door en kan een eicel zich niet nestelen. Een kans op zwangerschap is hierdoor erg klein. Het hormoonspiraal valt voor mij, doordat ze hormonen afgeeft en ik die niet meer in mijn lichaam wil, af. Over het koperspiraal heb ik de meest gruwelijke verhalen gehoord. En natuurlijk zullen er succesverhalen zijn, maar zelfs mijn arts was niet heel erg enthousiast over dit spiraaltje dus ook de koperspiraal is voor mij een dikke NO.

Anticonceptiestaaf

De anticonceptistaaf, genaamd Implanon, heeft een beetje de zelfde werking als een hormoonspiraal. Gedurende de drie jaar dat dit staafje werkzaam is, geeft het de gehele dag door een kleine hoeveelheid hormonen af waardoor de kans op zwanger worden erg klein is. Deze staaf wordt, in tegenstelling tot de spiraal, niet in de baarmoeder geplaatst maar wordt door een arts of verloskundige in de bovenarm in gebracht. Hoewel dit erg prettig klinkt, valt ook deze anticonceptie voor mij af vanwege de hormonen die vrij gegeven worden.

Prikpil

In Nederland zijn er twee soorten prikpillen te verkrijgen. Beide prikpillen zijn 3 maanden betrouwbaar. Daarna kan de arts weer een nieuwe injectie toepassen. Tijdens het gebruik van de prikpil is er een mogelijkheid tot verlies van botdichtheid. Hierom zul  je tijdens het gebruik van de prikpil, vitamine D moeten gaan slikken. Dit soort berichten schrikt mij dus al weer af. Noem me een jankend, maar ik ben best dol op mijn botten.

Sterilisatie

Sterilisatie van de man of de vrouw is een (behoorlijk) definitieve vorm van anticonceptie en ik heb hier tijdens mijn zwangerschap echt serieus over na gedacht. Ik vind vier kinderen écht genoeg en ik ben ook wel echt heel erg klaar met dat hele zwanger-zijn. Er is een mogelijkheid om je als vrouw, direct na de keizersnede, te laten steriliseren. Dat leek mij dus ideaal! Ik lig dan toch al, half verdoofd en open gesneden op die tafel. Doe er dan maar meteen een paar klemmetjes om heen! Maarrrrr…. steriliseren net na de keizersnede wordt niet vaak gedaan. Tijdens een zwangerschap en een bevalling ben je niet op je helderst, laten we maar zeggen. De kans dat je van de keuzes die je maakt tijdens de zwangerschap, spijt krijgt, is aanwezig! En spijt krijgen van iets definitiefs als een sterilisatie wel heel erg zonde natuurlijk. Nou is de kans aanwezig dat ik geen spijt had gekregen (want,vier (!) kinderen) maar ik snap de beweegreden van het ziekenhuis om het daarom niet te doen. Daarbij is de kans dat een sterilisatie net na de bevalling mislukt. Tijdens de zwangerschap zijn alle organen van de vrouw lichtelijk opgezet. Als er na de bevalling een klemmetje om de eileiders wordt geplaatst, kan het zijn dat dit klemmetje na een tijdje, als de organen weer hun normale omvang hebben, te los zit en dus niet helemaal spermproof is. Sterilisatie tijdens de keizersnede werd hem dus niet.

Een “gewone” sterilisatie bij een vrouw is nog best een heftige ingreep. Voor deze operatie word je onder narcose gebracht. Vervolgens maakt de gynaecoloog twee kleine sneetjes: langs de rand van het schaamhaar en vlakbij de navel. Via het sneetje bij de navel wordt er lucht in de buikholte gepompt. De buikwand komt hierdoor bol te staan zodat de arts beter kan zien wat hij doet. Door het sneetje langs de rand van het schaamhaar schuift de gynaecoloog een ringetje of klemmetje over de eileiders. De eileiders kunnen ook dicht gebrand worden of geheel worden verwijderd. Zodra de eileiders zijn afgebonden wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en kunnen de sneetjes worden gehecht. Na de ingreep van ongeveer 30 minuten mag je meestal dezelfde dag weer naar huis. Wel moet je nog een keer terugkomen voor het verwijderen van de hechtingen. Bij een sterilisatie via de buikwand ben je direct onvruchtbaar. (bron)

Nu mijn litteken van de keizersnede nog steeds gevoelig is, zie ik zo’n operatie nu nog niet zo zitten. Als je begrijpt, wat ik bedoel.

Ook de man kan zich laten steriliseren. Het gaat hier weer om een behoorlijk definitieve keuze. Toch is de ingreep minder heftig.  Bij een sterilisatie worden de zaadleiders doorgesneden zodat er geen zaadcellen meer doorheen kunnen. De operatie vindt in het ziekenhuis plaats en gebeurt onder een plaatselijke verdoving die in de balzak wordt geïnjecteerd. Vervolgens maakt de arts een sneetje van circa één centimeter. Via dit sneetje maakt de arts de zaadleider los, snijdt deze door, haalt een klein stukje zaadleider weg en bindt de uiteinden van de zaadleiders af. Met een oplosbare hechting wordt het wondje in de balzak gehecht. Hierna zal de arts de procedure aan de andere zijde herhalen. Na de ingreep van ongeveer 15 minuten mag je direct naar huis. Hoewel deze ingreep, in verhouding met die voor een vrouw, behoorlijk mee valt, wil David zich op dit moment nog niet laten steriliseren. Op het moment dat de gynaecoloog vertelde over het verdovingsspuitje die in de balzak wordt gezet, gleed hij bijna bewusteloos van de stoel af.

Een spuitje, in zijn balzak. Dat nooit!

Daarbij, snijden in een gezond lichaam vindt hij ook echt not done. Dat ik tot drie keer toe in mijn gezonde lichaam heb laten snijden om zijn vier (!) kinderen op de wereld te zetten, dat vergeten we voor het gemak even. Dit blijft een klein discussiepuntje, zoals je wellicht begrijpt.

stevidCondoom

En dan blijft Good old Condie over. Geen hormonen, geen operatieve ingrepen, geen narcose, geen herstel, geen aantasting van het mannelijk lichaam en behoorlijk betrouwbaar. Maar echt gezellig is zo’n rubbertje natuurlijk niet. Zolang we er nog niet uit zijn, houden we het toch maar bij deze vorm van anticonceptie.


15 reacties op ‘Anticonceptie

 1. Ik sta ook weer voor de keuze. Ik ben ook niet meer zo van de hormonen sinds ik ben gestopt met de pil… maar neig nu naar iets met minder hormonen, dus een staafje of de anticonceptiering. Spiraaltjes vind ik een beetje eng. En definitieve keuzes daar ben ik, ondanks dat wij ons op dit moment behoorlijk compleet voelen met twee kinderen, nog niet aan toe.

 2. Hier meteen na de keizersnede van mijn derde en laatste baby een sterlisatie laten uitvoeren (ik was toen ook wel al bijna 40), 10 minuutjes langer op de operatietafel en sindsdien geen anticonceptie-zorgen meer, ik zou het iedereen aanraden. Mijn gyn in België deed daar ook helemaal niet moeilijk over (had het wel vooraf al gemeld, niet ter plekke beslist). Ik vermoed trouwens dat het niet met klemmetjes gebeurde maar dat er iets dichtgeschroeid werd want het rook naar barbecue 🙂

 3. Zeg maar tegen je man dat het mijn man niet mee viel. Het was best even een dingetje en ook wel een paar dagen ongemakkelijk. Maar hij zou het zonder problemen opnieuw durven geeft hij aan. Geen extreme pijn etc. wel ongemak.
  Voor mij ook geen hormonen meer. Heb heel lang onverklaarbare buikkrampen gehad. Die volgens de artsen niet door mijn spiraaltje konden komen. Spiraaltje eruit. Zelfde dag waren de klachten voorbij. Succes

 4. Hier hetzelfde dilemma….wij zijn nog zwanger van nummer 3, maar dan is t gezin ook wel compleet. Ik kan niet tegen hormonen, verschillende dingen geprobeerd maar ik wordt er na een tijdje altijd misselijk van en dit gaat dan niet over wordt alleen maar erger. Koperspiraal gehad maar die is er na 5 maand uitgehaald want ook daar kreeg ik klachten van. Ander als met hormonen maar toch ook niet lekker. Mijn man wil zich niet laten steriliseren en als ik t verhaal lees over de vrouw en sterilisatie…..moet ik daar ook nog eens heel goed over nadenken. Dus wij zullen straks ook maar weer over na t zeer romantisch rubbertje 😆.

 5. Oh, ik had dit geschreven kunnen hebben. Ja, inclusief de vier kinderen, klaar zijn met zwanger zijn en de man die bij het woord naald al wit wegtrekt en ondersteuning nodig heeft als ie op wil staan. Hij zou het kunnen, als ik hem er nietsvermoedend heen breng zegt ie. Maar hier -Noorwegen- moet je eerst een verklaring laten tekenen door een arts dat je snapt wat je doet.

  Nu denk ik soms: ik doe het wel. (me laten steriliseren, niet de ingreep bij de man) maar aan de andere kant denk ik: je doet er zelf ook maar wat voor. Dat mis ik van de pil, de zorgeloosheid. Als je op zoek moet naar een condoom is de barrière toch wat groter. Maar die hormonen in mijn lijf moet ik niet meer en ken ook iets te veel mensen die zwanger zijn geraakt met een spiraal. Dus tobben we nog even door 😉

   1. Gewoon een tik met de rubber hamer op het hoofd, fles wodka om te steriliseren en het staat vast wel ergens op youtube wat je dan precies door moet knippen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.