Schaamluis

DSC_0721 (2).JPGWoensdagmiddag, tien voor half één. Ik word gebeld door de juf van Boaz. Boaz is iedere woensdag om kwart over twaalf vrij en normaal halen mijn ouders hem dan op. Voordat juf iets gezegd heeft, maken mijn hersens overuren. Had ik hem vandaag moeten ophalen? Staat hij daar nog alleen? Is er iets gebeurd waardoor mijn ouders er nog niet zijn? Voor dat ik verder kan gaan met doemdenken, begint juf te vertellen. “Er is luizencontrole op school geweest, en ik wilde even mededelen dat er bij Boaz luizen en neten zijn gevonden.” Ik had op dat moment zo graag gewild dat ze had gebeld omdat Boaz nog niet was opgehaald van school.

HoofdLuizen. Ik heb ze nooit gehad. Boaz tot deze week ook niet. En hoewel ik aan de telefoon rustig probeer te blijven en tegen juf zeg dat ik ‘dan wel even een anti luis pakketje’ ga halen, baal ik zo enorm hard! Ik heb hier zo geen zin in! Ik vind  dat gekriebel van de muggenbultjes wel genoeg! Ik wil dit niet. Niet in ons huis! STOP! Maar met alleen “stop” denken, stopt het natuurlijk niet.

DSC_0471.jpgTerwijl Boaz met mijn ouders naar zwemles is, ga ik langs de drogist. Op jacht naar het allerbeste antiluis-middel dat op de markt te vinden is. Er zijn shampoos en lotions en gels. Er zijn gewone kammetjes, metalen kammetjes en elektrische kammetjes. En alles voor een prijsje waar je U tegen zegt. Goeie business, die anti-luizen troep! Uiteindelijk ga ik voor een lotion en een kammetje en tel ik met pijn in mijn hart 17 euro neer. Daar had ik ook een fijne fles gin voor kunnen kopen. Kutbeesten.

DSC_0487 (2).JPGAls Boaz thuis komt, gaan we aan de slag. Lotion er in, in laten werken, shampoo er in, goed uitspoelen, weer shampoo er in, goed uitspoelen, weer shampoo er in, goed uitspoelen, crèmespoeling er in, uitspoelen en kammen maar. Kammen, kammen, kammen, kammen. Ik vind dus precies helemaal niets. Geen één klein kriebelbeestje. Geen luis. Geen neet. Niets. Ik Google me een ongeluk om er achter te komen hoe ze er precies uit zien. Ik app luizenmoeders voor informatie. Maar echt veel verder kom ik niet. Voor de zekerheid blijf ik kammen. Iedere ochtend. Iedere avond.

Ondanks dat ik ze niet zie, kan het natuurlijk wel zo zijn dat hij ze heeft. In een klas met 32 leerlingen kun je er gif op in nemen dat het een keer raak is. Kan de beste gebeuren. Normaalste zaak van de wereld. Vervelend, maar niet vreselijk. En toch…

DSC_0491 (2).JPGIk schaam me een portie voor die hoofdluis! En niet omdat ik het iets is om je voor te schamen , maar omdat ik het idee heb dat ik me er voor móet schamen. Het voelt echt als een hoge drempel  om aan moeders van zijn vriendjes en vriendinnetjes te vertellen dat Boaz luizen heeft. Ik blijf maar denken “Niet op je hoofd krabben, want dan zien mensen het, en dan weten ze het!” Maar iedereen heeft toch wel eens een keer een kriebel op z’n kop? Luis of niet!?  Ik moest mezelf er ook een beetje toe zetten om het te delen op social media. En ik wéét dat ik het natuurlijk ook best geheim had kunnen houden. Maar waarom!? Ondanks dat ik het ook nog steeds een beetje een taboe vind, wil ik deze taboe wel doorbreken!

Luizen zitten op schoon haar. Mijn kind is niet vies. Het ligt niet aan zijn hygiëne. Het kan iedereen gebeuren. Laten we van deze luis geen olifant maken! 

Ik zie bij Boaz geen neten zitten en ik zie geen luizen lopen. Ik heb Midas, David, Moos en mezelf ook tot in de puntjes na gekeken. Fos heeft ondertussen zo weinig haartjes dat je hem zo op zo’n blote bolletje kijkt. Niets. Voor de zekerheid heb ik Moos een beetje babylotion in zijn haartjes gesmeerd. Op hoop van zegen dat hij de danst ontspringt. Ik heb mezelf, net als Boaz, ook een lotion kuurtje gegeven want ondanks dat ik niets bij mezelf zie, krijg ik al jeuk van het idee! En ik blijf kammen. Dat lelijke kammetje is ondertussen bijna aan mijn hand vergroeid! Hopelijk blijft het hierbij en kan ik de volgende keer van mijn 17 euro gewoon weer gin kopen! Zonder schaamte!

 


14 reacties op ‘Schaamluis

 1. Oh echt dat gevoel is heel herkenbaar. Een tijdje terug bij dochterlief met dikke haren tot halverwege haar rug…. echt grrrrr…. pas tegen de (vrijdag)middag ontdekt. Meteen juf een mail gestuurd. En later ook de moeder van het vriendinnetje geappt waar ze mee had gespeeld die middag. (Schaam, schaam ,kriebbel,krab,SCHAAM).
  Maar ja verstand zegt : ‘je kunt er niks aan doen, gewoon dikke vette pech’. Maar het is zo ranzig om die dingen te zien op dat a4tje 😖😵🙈
  Dus inderdaad ook naar de drogist… potverdorie die prijzen. Zelfde spul gehaald volgens mij want die groene kam die heb ik ook 😉
  ‘S avonds tegen 10 uur was ik klaar.
  En de week erna… kammen, kammen, kammen.
  Wel een compliment die week want door een oplettende ouder is de klas luisvrij! Woehieeeee! Maar ik wil ze echt niet weer!!! Echt niet! Maak wel een bord voor op de deur: verboden voor luizen (welke dan ook))…

  1. maar de luizen komen dus wel in je kammetje en die kun je dan zien als je het kammetje tikt tegen een wit papier? Want bij mij blijft er ook helemaal niets in het kammetje zitten! Of ik doe het helemaal verkeerd hahaha. En inderdaad: Dood aan álle luizen! 😉

 2. Mijn jongens zijn blond zoals Boaz ook denk ik? Mijn oudste had een keer luizen en die zag je erg goed zitten in zijn blonde haren. In het kammetje zie je ze inderdaad ook zitten.
  Hoe heeft de juf de luizen opgemerkt dan?

  1. Van hun eigen merk? Ik ga dit weekend meteen zoeken! Deze lotion die ik nu heb gebruikt lijkt trouwens niet echt chemisch … is gewoon een beetje vettig, stinkt niet en haar blijft zacht ! Had het veel erger verwacht !

 3. Ooh lijkt mij ook verschrikkelijk. Ik heb ze ook nog nooit gehad en mijn vriend ook niet. Nu maar hopen dat mijn kinderen ze ook niet krijgen. Spontaan jeuk als ik er aan denk..

 4. Erg herkenbaar! Ik ben er heel vatbaar voor en had het zelfs als volwassenen nog eens. Als kind moest ik wekelijks een luizenbad krijgen. Het is inderdaad nog beschamend want ja, je verzorgt je haar dus niet goed? Je zal wel gewoon onhygiënisch zijn. Ergerlijk, want er is totaal geen link 🙈

  1. En het is dus zo dat die luizen sommige hoofdjes lekkerder vinden, net als muggen het ene bloed liever drinken dat het andere?! Ik dacht al
   Zoiets… maar mooi balen als je jou dus heerlijk vinden 😞😞

   1. Ik vermoed het ja… Echt balen 😔 was als kind nochtans steeds voorzichtig met het uitwisselen van mutsen en sjaals of het geven van knuffels. Toch moest mama elke woensdagmiddag mijn haren behandelen. Bah!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s