4 kinderen!? Wat zul je het druk hebben!

Als vreemden mij zien lopen met een dubbele kinderwagen, kunnen velen het niet na laten om even binnen te gluren. Ik vind dat prima! Na de vele ooooh’s en aaah’s en “is het wel echt een tweeling? Want ze lijken helemaal niet!” is een van de reacties die ik bijna altijd te horen krijg: “Nou, jij zult het wel druk hebben met een tweeling!” Mijn reactie “Met deze twee heb ik het niet zo druk, maar met de andere twee is het soms wel even aanpoten”, resulteert bijna altijd in een geschokte reactie. Vier?! Vier kinderen!? Wat zul jij het druk hebben! Bijna dagelijks krijg ik dit te horen. Vier kinderen staat gelijk aan drukte. Aan altijd haasten, geen tijd voor je zelf, moe, amper slapen, chaos. Maar hoe is het nu echt!?

Ik moet ook wel toegeven dat “4 kinderen” veel klinkt. Maar in de praktijk valt het hebben van vier kinderen mij honderd procent mee! Voordat de baby’s geboren werden waren er mensen die me vroegen hoe ik het in hemelsnaam ging doen. Of ik een nanny ging aan nemen, of een schoonmaakster, of aan valium zou gaan om in het midden van de chaos mijn goede verstand zou kunnen bewaren. Ik had er toen geen antwoord op. Ik zou het wel zien. Ik had ook geen zin om me druk te maken over “hoe het zou zijn met vier kinderen” terwijl ik op dat moment eigenlijk alleen maar bezig was om de tweeling zo lang mogelijk binnen te houden.

DSC_0290 (2).JPG

En toen hadden we er vier, en toen liep alles gewoon lekker. En dat doet het nog steeds.

Daar voel ik me soms schuldig over. Ik heb daardoor zo de behoefte om mij te gaan verdedigen. Het gaat goed, maar we hebben ook vier gezonde kindjes. Maar we hebben ook vier behoorlijk makkelijke kindjes. Maar we hebben ook geen huilbaby’s.Maar Boaz en Midas zijn ook al behoorlijk zelfstandig Maar Boaz gaat de hele week naar school. Maar Midas doet nog dutjes waardoor ik even tijd heb voor mezelf. Maar de baby’s slapen nog heel veel. Maar ik werk er verder ook niet bij.

DSC_0435 (3).JPGEn dat klopt allemaal ook wel! Toch werken we er ook keihard aan om het zo goed te laten lopen. En dat werpt nu al zijn vruchten af. We hebben ritme en regelmatig er enigszins hardhandig in geknald. Ook bij de baby’s. Er kan heel veel hier in huis en we hebben heel veel lol. Maar er zijn zeker ook regels waar iedereen zich aan moet houden. En er hangen ook zeker consequenties aan als deze regels niet worden nageleefd.

Ja, vier kinderen is druk. Het vraagt om iets meer planning en we zijn nu ook veel langer bezig voordat we met z’n allen de deur uit te zijn dan dat we waren met twee kindjes. Maar verder valt het behoorlijk mee!. We pakken onze rust op momenten dat we dat kunnen en knallen als dat nodig is! We weten wanneer er pieken zijn in het schema, en wanneer we de teugels even kunnen laten vieren. Hierdoor heb ik heb tijd om te bloggen en David heeft tijd om te sporten. Door de mix van streng zijn en ons vooral niet te druk maken om onbelangrijke dingen, loopt het lekker! Nu wel in ieder geval. Vraag het me over een paar maanden, als de tweeling leert kruipen en staan en lopen nog maar eens!

 


5 reacties op ‘4 kinderen!? Wat zul je het druk hebben!

 1. Herkenbaar!
  Plannen is een moetje met 4 Kids en werpt zijn vruchten af naarmate ze ouder worden maw t word alleen maar mooier. Vind ik!
  Door het lezen van je blij ga ik af en toe terug in de tijd, erg leuk want je vergeet het zo snel weer!
  Geniet!!

 2. Knap hoor. Ik zit intussen de baby’s hier proberen binnen te houden. Als het enigszins kan nog drie weken. Dus lig ik veel en rust ik en pieker over hoe het inderdaad zal gaan met al die kinderen. Heb het gevoel dat ik door de zwangerschap al minder bereikbaar ben voor de kinderen, en dat ze daardoor al meer naar elkaar en de plusvader trekken dan naar die moeder die met haar enorme toeter op een berg kussens ligt.
  Anyway.
  Vraag me ook af hoe ik met de tweeling mijn eigen moederschapsstijl aan kan houden. Bijvoorbeeld dragen (draagdoek) vond en vind ik erg belangrijk. Veel aanraking. Borstvoeding. Huid-op-huidcontact. Lukt dat allemaal ook met twee baby’s terwijl er nog twee grote jongens rondlopen?

  1. dat lukt eigenlijk heel erg goed! Dragen met twee is ook mogelijk al heb ik dat nog niet gedaan! Maar je zult zien dat je straks, als de kraamweek voorbij is en alles weer “normaal” wordt, dat de kindjes ook wel weer meer naar jou en de baby’s trekken. En dan lekker uitgebreid met z’n allen knuffelen op de bank en samen naar bed brengen en in het grote bed boekjes lezen. Het is niet het zelfde maar anders hoeft niet fout te zijn! komt allemaal goed!

 3. Ik moet eerlijk zijn dat vier kinderen mij alleen maar geweldig zou lijken! Een huis vol gezelligheid. Helaas zit het er hier niet in, mijn vriend vind twee meer dan genoeg. Wel heerlijk dat je makkelijke kinderen hebt. Maar volgens mij maak jij je ook niet snel druk en sta je er heel relaxed in.

  1. je moet ook wel enigszins relaxt zijn. Ben wel veel makkelijker geworden de laatste tijd. Meer genieten, minder moeten! En ik vond twee ook heel lang meer dan genoeg.. dus wie weet 😉
   xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s