Tips tegen Uitdroging bij kinderen

Midas was ziek. Erg ziek. Binnen een paar uur ging hij van een vrolijk, gezond mannetje naar een slap, sloom kindje dat niet meer op z’n eigen benen kon staan. De oorzaak: uitdroging!

DSC_0459.jpgEen eenvoudig buikgriep kan het al te weeg brengen. Door braken en diarree verlies je in korte tijd veel vocht. Maar ook door koorts of hoge temperaturen kun je zo veel gaan zweten dat je te snel, te veel vocht verliest. Helemaal bij kleine kindjes kan dit heel erg snel gaan. Helemaal geen pretje, weet ik uit ervaring!

Daarom deel ik een paar tips om uitdroging van je kindje te voorkomen. 

Disclaimer: Ik ben geen arts. Ik ben enkel een moeder met ervaring en heb enkele tips van verplegend personeel gekregen! Bij twijfel, bel altijd je huisarts of de huisartsenpost! 

DRINKEN

Blijf genoeg drinken. Klinkt heel logisch maar is niet altijd even gemakkelijk. Als je je al niet zo lekker voelt, heb je wellicht helemaal geen behoefte om iets in je maag te krijgen. Toch blijven proberen om kleine slokjes te drinken. Mineraalwater is prima. Frisdrank, al dan niet met prik wordt afgeraden.

Ik kreeg op social media veel tips dat sportdrankjes zonder prik erg goed tegen uitdroging zouden werken. En dan voornamelijk de “witte aquarius”, omdat hier, net als in ORS, ook zouten en mineralen in zitten. Wat blijkt, in deze sportdrankjes zitten inderdaad ook mineralen en zouten, maar veel minder zouten en veel meer suiker waardoor de suiker/zout verhouding niet geschikt is om uitdroging bij kinderen tegen te gaan.

DSC_0472.jpgETEN

Niet alleen met drinken kun je je vochtreserves in je lichaam aanvullen. Denk aan fruit (bijvoorbeeld druifjes, appels of watermeloen) groente (bijvoorbeeld komkommer of paprika) vla of yoghurt. Maar ook bouillon of tomatensap is super geschikt! Omdat deze  veel zout bevatten, houdt dit het vocht in je lichaam beter vast.

ORS

Midas kreeg ORS toegediend. Dit kun je ook gewoon bij de drogist halen! Dit mengsel van zouten en mineralen kun je eenvoudig oplossen in water. Vaak is er een smaakje aan toegevoegd waardoor het iets lekkerder smaakt. Midas vond het echter alles behalve lekker maar heeft het wel goed gedronken!

Blijf goed naar je kind kijken.  Minder plassen, een andere kleur van de urine, hoofdpijn, droge mond, snelle ademhaling, snelle hartslag, diepliggende ogen en dikke grijze wallen, verwardheid en loomheid kunnen tekenen zijn van uitdroging! Bij twijfel, bel altijd met je huisarts of met de huisartsenpost!

 


2 reacties op ‘Tips tegen Uitdroging bij kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s