Het schooljaar duurt te lang

Waar in sommige delen van Nederland de schoolvakantie na vandaag begint (of zelfs al is begonnen) moeten we hier nog twee weken. Nog twee! En dat is echt te lang!

Ik merk het al een tijdje aan Boaz. Hij is er wel klaar mee. Met dat vroeg op moeten staan. Met dat broodje dat hij voor schooltijd op moet eten. Met dat snelle aankleden en naar school moeten. Met het rekenen, van met het schrijven, met het lezen. Hij is vooral klaar met het moeten. En geef hem eens ongelijk!

DSC_0601.jpgHij is zes en gaat na de vakantie over naar groep 4! Hij gaat als een malle en ik ben apetrots op hem. Maar hij is ook een kind! Een kind dat vooral niets wil moeten maar heel veel wil willen. Hij wil spelen, in het zwembad, met z’n vriendjes. Hij wil laat naar bed en lang uit slapen. Hij wil zo graag lekker op de bank liggen met een filmpje en verder niets doen.

Wij moeten hier nog twee weken naar school. Okay, iets minder want de laatste vrijdag zijn ze vrij. Nog 9 keer school dus. Terwijl de zon hoog aan de hemel staat en we een prachtige zomer beleven, zit hij in de klas te werken. Ondanks dat het rapport al is geschreven en dat hij weet dat hij overgaat naar groep vier. Eerlijk, ik vind het een klein beetje belachelijk.

Wat is er gebeurd met het good old tropenrooster!?

Boaz krijgt af en toe nog echt huiswerk mee omdat hij het in de klas niet af krijgt. En soms mag hij niet buiten spelen omdat hij nog niet klaar is met zijn schrijfwerkje. Vind je het gek!? Die kinderen hebben, na een jaar bikkelen, toch ook gewoon nog de spanningsboog van een badkamertegeltje!?

Er staat nog een juffen-en-meestersdag op het programma, en ook nog een afscheidsdag en tussendoor wordt er nog gewoon gewerkt. Halleluja: LOAT GOAN! Plan die juffen-en-meestersdag én de afscheidsdag maandag in, maak er nog even lekker een feestje van en sluit dan die deuren! We gaan wel weer aan de studie als het met bakken uit de lucht komt en het om drie uur al weer donker is!

Waar Boaz een paar weken geleden nog licht geprikkeld was, staat hij nu echt op het randje van instorten. Hij raakt geïrriteerd door de kleinste dingen, is emotioneel, is moe, klaagt over hoofdpijn, over buikpijn en vannacht heeft hij zijn bed onder gespuugd.

DSC_0179

Ik vind dat dus een hele goede reden om hem vandaag in huis te houden, en het “moeten”  even laten voor wat het is.  Even een klein beetje bijtanken. En terwijl hij op de bank zit, ga ik Meneer Rutte even bellen om te vragen of hier niet iets aan gedaan kan worden. Neem aan dat hij ook wel begrijpt dat kinderen zo aan het einde van een schooljaar meer leren van sociale activiteiten buiten de schoolmuren dan stil zitten en tafels stampen tussen half negen en half drie! Toch, Mark?

 


8 reacties op ‘Het schooljaar duurt te lang

 1. Ach wat sneu,ik merkte het ook altijd aan mijn kids.
  Mijn oudste nu 20,autist en ADHD stuiterde alle kanten op…. woedeaanvallen,omdat er speciale dingen gebeurde net voor de vakantie,kon hij het niet plaatsen….
  Maar in de vakantie moest ik hem wel in regelmaat houden…
  Maar niets moest alles mag…..
  Nu heeft hij veel geleerd en zichzelf ontplooit……en blijft hij alleen thuis in de vakantie, hebben natuurlijk wel checklist gemaakt,maar heb er alle vertrouwen in.

  Lieve Boaz wat ben jij een kanjer zeg,nu al naar groep vier….
  Super
  Kan me voorstellen dat je ouders trots op je zijn.
  Geniet nog maal lekker van het kind zijn.

  Gr marion

 2. Zooooo herkenbaar! Ik voel je frustratie. Mijn jongste (ook 6 en straks naar gr 4) voelt zich net als Boaz. Hij is klaar met alle moetjes en telt de dagen af. (Gelukkig voor hem hoeft hij nog maar 1 week.)
  Waar ik me ook over verbaas is dat Boaz zijn schrijfwerkje moet af maken, terwijl de rest van de klas naar buiten gaat. Ieder kind heeft toch het recht op even lekker buitenspelen om daarna enigszins opgeladen weer verder te werken???
  Sterkte nog even en alvast een hele fijne vakantie met jullie knappe piemelkwartet 🙂

 3. het is ieder jaar weer hetzelfde, het schooljaar duurt echt te lang. En wat ze ook allemaal nog in die laatste weken proppen, het is ongelooflijk. Ondanks dat ze de afgelopen periode echt heel veel extra vrij waren door de feestdagen en extra studiedagen lopen ze op hun tandvlees. Donkere kringen onder de ogen, geprikkeld enzovoort enzovoort. Maar volgende week moeten we nog wel juffendag doen en donderdag naar een speeltuin en dan vrijdag nog tot 12 uur. Geen idee waarom maar gelukkig is het daarna vakantie! Succes!

  1. Oooh nog maar 1 weekje bij jullie ! Hang in there! Ik snap het ook niet.. doe gewoon 1 leuke afsluitdag en in de dagen daarvoor gewoon lekker voorlezen, tekenen, buiten spelen.. geen heftige dingen want dat is ook best zwaar voor die ukkies!

   1. Ja ze zijn er helemaal klaar mee. Mijn jongste is onhandelbaar en slaat nu ook kindjes uit de klas 😖 misschien hou ik die in ieder geval de laatste dag thuis. En ze moeten inderdaad zoveel. Laat ze lekker spelen. Nou ja, bijna klaar haha

 4. Jeetje, wat is jouw zoon jong voor groep 4! Die van mij gaat ook naar 4 en wordt 8 op 11 Nov. Winterkind dus en daarom wat langer gekleuterd. Die van ons houden het prima vol. Tuurlijk, soms wat lastig uit bed te krijgen, maar dat krijg je met die zwoele nachten. Bij ons ligt de nadruk ook niet teveel meer op werken nu. Oudste had vandaag “rolling disco”. Alles wat rolde mocht mee. Ook juf op de skeelers. Superleuk. Hang in there, nog ff doorbijten 😉. Fijne vakantie alvast!

  1. Aaah dat is tof!! Heel gaaf dat ze dat soort activiteiten bedenken! Boaz vindt naar school gaan ook niet erg, want heel veel vriendjes… maar nog flink aan de bak terwijl het buiten zo warm is, is wel een dingetje ..(Boaz is van december en was echt op het randje… )

 5. Wat een lang schooljaar! Hier in België altijd vakantie van 1 juli tot en met 31 augustus. De kindjes kunnen dus snel genieten van het goede weer, maar 2 volle maanden is dan wel weer een lange periode om opvang en bezigheid te zoeken als je met 2 ouders full time werkt..
  De laatste week is het ook sowieso uitstap (boerderij, bos of, wanneer ze wat ouder zijn een pretpark), spelletjesdag, een overgangs(half)dagje in het volgende leerjaar (of groep zoals in Nl),…. dus niet meer zo “proppen” zoals je beschrijft: zie ik het nut ook niet van in.. veel succes met aftellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.