Fos en Moos: 6 maanden!

Hieperdepiep Hoera! Fos en Moos zijn half jarig! Natuurlijk gaan we dat vieren, met taart en lekkers en slingers en alles erop en eraan! We vieren niet alleen dat deze twee leuke kereltjes al een half jaar op de wereld zijn, maar dat ze ons ook al een half jaar heel erg gelukkig maken!

lizetbeek.nl-94-2.jpg
Moos en Fos, 2 uurtjes oud! Foto door Lizet Beek

Op instagram vroeg ik jullie of jullie vragen voor mij hadden over de tweeling! Die hadden jullie! Ik zal er daarom een paar vandaag beantwoorden!

Wat is het grootste verschil in gedrag tussen Fos en Moos? 

DSC_0170 (3).jpgZe zijn heel erg verschillend, in alles! Maar het grootste verschil zit denk ik in het temperament. Moos is heel relaxt. Eigenlijk altijd al. Hij ligt, hij slaapt, hij eet, hij lacht, hij poept een keertje en gaat dan weer slapen. Super lief mannetje. Al heeft hij heel soms, als hij in een vreemde ruimte is, of een vreemd iemand opeens boven zijn box hangt, de neiging om het enorm op het schreeuwen te zetten. Hij vindt dat echt niet leuk. Dan is troosten een hele opgave. We hebben wel eens anderhalf uur met hem op de arm rondjes gelopen in de hoop dat hij zou kalmeren. Maar dat gebeurt gelukkig maar heel af en toe en ook steeds minder vaak. Fos, natuurlijk net zo lief, wil veel meer. Toen hij nog maar net geboren was, was hij al veel meer aan het mieren dan zijn grote broer. Altijd in beweging. Hij wil spelen, recht op, omdraaien, rollen, kruipen (in de achteruit). Hij is enorm nieuwsgierig en wil alles zien. Hem een fles geven, kan enorm lang duren omdat hij telkens zijn hoofd bij draait zodat hij niets mist! Hij laat heel duidelijk weten wanneer hij iets niet leuk vindt, maar is dan wel altijd heel makkelijk weer vrolijk te krijgen. Fos kan binnen twee seconden van heel erg boos en verdrietig, in een enorm blije baby veranderen!

Een tweeling is wel opeens heel veel meer kind. Hoe is dit financieel te doen?! 

DSC_0312 (2).JPGEen baby is duur. Twee baby’s is duurder. Logisch. In het begin hebben we best veel uit gegeven. Denk aan de aanschaf van de dubbele kinderwagen (en een nieuwe auto). We hadden gelukkig al wel een kinderkamer en een tweede bedje kreeg ik van een vriendin. Kleertjes heb ik, op de eerste pakjes na, nooit extra gekocht. Ik moet toch wassen, en ze kunnen niet alles tegelijk aan. De kosten daarin zijn behoorlijk gelijk aan één baby. Voeding en luiers vliegen er natuurlijk wel door. We gebruiken gemiddeld 10 luiers per dag en met een pak voeding doen we drie dagen. Tja, dat kost geld. Maar je krijgt er zo veel voor terug!

Kun je de één leuker vinden dan de ander!? 

Ja, dat denk ik wel. Alleen wisselt dat wel de hele tijd. Ik hou van allebei (van alle vier) evenveel. Maar soms heeft de een een goede dag en de ander niet en dan pak ik toch sneller die blije baby er even bij. En ze veranderen ook iedere keer zo erg. Soms heeft Moos zijn haar zo tof zitten dat ik hem wel op kan vreten, en het volgende moment heeft Fos een dikke muggenbult op zijn neusje waardoor hij de meest schattige baby ooit is. Dus ja, soms is de een leuker dan de ander.

DSC_0190 (2).JPG

Hoe zouden de kindjes heten als het twee meisjes zouden zijn? 

Heel veel namen hebben de revue gepasseerd. Alba, Lou, Posy, Bardot, bijvoorbeeld! Maar we hadden nog geen twee meisjesnamen gevonden die hét zouden worden. We waren er eigenlijk ook nooit van uit gegaan dat het twee meisjes zouden worden. Hooguit één! Pas nadat we wisten wat het zou worden, hebben we definitieve namen gekozen!

Zou je het leuk hebben gevonden als er toch één meisje bij had gezeten? 

DSC_0256 (3).JPGTuurlijk had ik het leuk gevonden, maar mijn voorkeur ging stiekem wel uit naar twee jongens. Tijdens een controle echo op het ziekenhuis dacht ik al te zien dat er sowieso één jongen bij zou zitten en hoewel de arts daar verder niets over wilde zeggen, stelde mij dat wel een beetje gerust. Ik snap jongens iets beter, en was toch wel een beetje bang dat het meisje te erg op mij zou lijken en dat dat niet helemaal lekker zou lopen.  Een meisje was zeker welkom geweest, maar ik ben heel blij met mijn #piemelkwartet! Die meisjes komen vanzelf wel!

Passen ze nog steeds samen in één bedje?! 

DSC_0208 (2).JPGJa! Dat gaat nog steeds heel erg goed! Ze beginnen naast elkaar. Hoofdjes aan dezelfde kant en op hun rug. Als ik ’s avonds laat bij ze gaan kijken, liggen ze meestal nog steeds zo, al ligt Fos dan vaak wel op zijn buik. En de volgende ochtend liggen ze altijd kriskras door het bedje. Geen peil op te trekken. Soms over dwars tegen het voeteneinde, soms op hun buik, soms op hun rug en soms half over elkaar. Maar altijd met een dikke glimlach!

Merk je verschil in ontwikkeling? 

Ja! Fos is een snelle, ook veel sneller dan Boaz en Midas. Die wil bewegen. Die ligt nooit stil! Hij was heel snel al sterk in zijn nekje en ook nu begint hij al flink met zijn benen te trappen of zijn billen omhoog te duwen. Moos focust zich op andere dingen. Hij kan heel goed eten naar zijn mond brengen. Kan al veel beter eten, veel beter door slikken en zelf de fles vast houden. Prioriteiten stellen!

DSC_0471 (3).JPG

En dan zijn ze dus “opeens” alweer een half jaar. Ik heb twee keer geknipperd met mijn ogen en in die tijd zijn ze veranderd van twee hulpeloze mini mensjes in hele fijne jongens. Ze zijn zo vrolijk, zo lief. Ze herkennen Boaz en Midas al heel goed en kunnen enorm hard om hun grote broers lachen. Ze maken zulke grote stappen! Van stil in de box liggen, naar omrollen, naar “kruipen”. Het gaat zo snel, van mij mag de rem er wel weer op. En toch kan ik ook niet wachten om ze nog meer te zien groeien! Deze twee, wat was ik in paniek toen ik erachter kwam dat ze met z’n tweetjes waren, maar wat voel ik me enorm gezegend dat ik dit alles mee mag maken! 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s